גשמי מונסון כבדים ביותר הכו בנפאל בסוף השבוע האחרון, וגרמו לאסון טבע חמור ברחבי המדינה ההימלאית. לפחות 209 בני אדם נהרגו בשיטפונות ובמפולות בוץ, כאשר 29 נוספים עדיין נעדרים, כך מסר משרד הפנים הנפאלי. בירת המדינה, קטמנדו, ספגה את הגשמים הכבדים ביותר מזה למעלה משני עשורים. שכונות שלמות הוצפו, והעיר נותקה זמנית משאר חלקי המדינה בעקבות מפולות בוץ שחסמו את הכבישים הראשיים.

"הגברנו את מאמצי החילוץ האווירי עבור אנשים חולים או כאלה שעדיין זקוקים לחילוץ", אמר דובר משרד הפנים, רישי ראם טיווארי, לסוכנות הידיעות AFP. המשטרה דיווחה כי לפחות 35 מההרוגים נקברו חיים כאשר אדמה ממפולת בוץ התמוטטה על כלי רכב בכביש מהיר דרומית לקטמנדו.

צוותי חילוץ והצלה פועלים במרץ לפנות את ההריסות ולחלץ אנשים שנלכדו. דחפורים מנקים כעת יותר מ-20 קטעים של כבישים ראשיים המובילים לקטמנדו, שנחסמו על ידי שברי הריסות. צבא נפאל דיווח כי יותר מ-4,000 אנשים חולצו עד כה, באמצעות מסוקים, סירות מנוע ורפסודות.

עשרות ישראלים שנתקעו בשיטפונות באתרי טבע ברחבי המדינה חולצו על ידי חברת "כלל ביטוח ופיננסים" לאחר שנקלעו לסופות גשם אשר סיכנו באופן ממשי את חייהם. המטיילים יצרו קשר עם יחידת החילוץ של החברה "מגן איתור וחילוץ", ועובדי החברה הצליחו לאתר את הישראלים ויחד עם צוותים של מחלצים מקומיים וחילצו אותם בשלום. "אזורים שונים בנפאל הוצפו באופן חריג בעקבות סופות גשמים עזות וחריגות בעוצמתן", מציינים בחברה. "אנו מצויים בקשר עם כולם, פועלים לסייע להם ולשמחתנו מצבם הבריאותי של הישראלים טוב", מציינים בכלל ביטוח.

מומחים טוענים כי שינויי האקלים מחמירים את עוצמתם ותדירותם של אירועי מזג אוויר קיצוניים אלה. ד"ר ארון בהקטה שרסטה, מומחה אקלים מהמרכז הבין-לאומי לפיתוח הרים משולב (ICIMOD), אמר ל-AFP: "גשמים מסוג זה חייבים להיות מתוארים כחריגים. זהו אירוע קיצוני".

תחנת ניטור בנמל התעופה של קטמנדו רשמה כ-240 מילימטרים של גשם ב-24 השעות עד לבוקר ה-28 בספטמבר, הנתון הגבוה ביותר מאז שנת 2002. עם זאת, ד"ר שרסטה הוסיף כי גם פיתוח עירוני לא מתוכנן החמיר את השפעת האסון.

תאילנד: נזק כלכלי אדיר

גם תאילנד נאבקת בימים אלה עם גל שיטפונות ומפולות בוץ חמורים שפקדו את מחוזותיה הצפוניים, וגורמים לנזק כלכלי עצום. מחוז צ'יאנג ראי, הנחשב לאחד היעדים התיירותיים הפופולריים במדינה, ספג את המכה הקשה ביותר כתוצאה מהשפעתו של הטייפון יאגי, אשר הכה גם בווייטנאם והביא גשמים כבדים למיאנמר ותאילנד.

התאחדות התעשיינים התאילנדית מעריכה כי הנזק הכלכלי למחוז צ'יאנג ראי והמחוזות הסמוכים לו עומד על 25-27 מיליארד באט (768-830 מיליון דולר) מהגל הראשון של השיטפונות בלבד. אולם מיד לאחר מכן, שיטפונות פתאומיים פקדו גם את מחוזות למפאנג וצ'יאנג מאי בעקבות הסופה סוליק, שהביאה גשמים כבדים לאזורים הצפוניים.

מכון המחקר קרונגסרי מעריך כי הנזקים הכוללים מהשיטפונות השנה עלולים להגיע לסכום מדהים של 46.5 מיליארד באט, המהווים כ-0.27% מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה. עם זאת, היקף הנזק הסופי תלוי במספר גורמים. לפני הכל יעילות הממשלה בניהול האסון והיכולת לפנות ולדאוג לתשתיות. כמו כן, הצלחת המגזר הפרטי בהגנה על מפעליהם באזורי התעשייה, כגון יכולתם לנקז מים או להכיל את הנזק. לבסוף, מספר הסופות שיתפתחו באוקיינוס השקט ומידת השפעתן על תאילנד.