ג'יבוטי (Djibouti), מדינה קטנה אך בעלת משמעות אסטרטגית הממוקמת בקרן אפריקה, עלתה לאחרונה לכותרות מסיבה לא צפויה – היא נחשבת כיום למדינה היקרה ביותר למטיילים בשנת 2024. לפי מחקר של Squaremouth, אתר השוואת ביטוחי חופשות, הטיול הממוצע במדינה זינקה ל-28,594 דולר, מעל מאה אלף שקל, הרבה יותר אפילו מיעדי יוקרה מפורסמים יותר כמו אנטארקטיקה ובוטסואנה.
הנתון הזה הרים לא מעט גבות, במיוחד כשבוחנים את מעמדה של ג'יבוטי כאחת המדינות העניות בעולם. למעשה, המחיר הגבוה לחופשות כאן יוצר ניגוד מוחלט בין המציאות הכלכלית המקומית במדינה האפריקנית לבין תג המחיר הגבוה למבקרים זרים.
מטיילים עשירים במדינה ענייה
עם אוכלוסייה של קצת פחות ממיליון, ג'יבוטי מדורגת כאחת המדינות העניות בעולם, והיא מתמודדת עם שיעורי אבטלה גבוהים ורמות עוני מחפירות. עם זאת, למרות האתגרים הללו, המדינה הפכה ליעד מבוקש עבור מטיילים אמידים, בייחוד לאלו המחפשים חוויות ייחודיות מחוץ למפת התיירות המקובלת.
הגורמים התורמים לסביבת הנסיעות היקרה של ג'יבוטי הם רב-גוניים. ראשית, מיקומה האסטרטגי של המדינה על הים האדום הפך אותה למרכז ימי קריטי, במיוחד עם הנמל ההומה שלה בעיר הבירה ג'יבוטי סיטי. נמל זה מקל על סחר ולוגיסטיקה צבאית עבור מעצמות בין-לאומיות, ומגביר את הביקוש לתשתיות ושירותים. כתוצאה מכך, עלויות לינה, תחבורה וסיורים מודרכים נוטות להיות מנופחות, במיוחד עבור מבקרים המגיעים מעבר לים.
יתרה מכך, תשתית התיירות המוגבלת של ג'יבוטי גורמת לכך שמטיילים נאלצים לעתים קרובות לשלם מחירים גבוהים עבור שירותים בסיסיים יחסית. לדוגמה, טיול בסירה לאי מוצ'ה (Moucha), יעד פופולרי לשנורקלינג ושיזוף, יכול בקלות לעלות בסביבות 200 דולר (730 שקלים), במיוחד למטייל בודד. סיור לאגם אסאל (Assal) ולאגם אבה (Abhe), כמה מפלאי הטבע המפורסמים ביותר במדינה, יכול להגיע לסכום של למעלה מ-700 דולר (כ-2,500 שקלים). עבור קבוצה קטנה.
העלות הזו לתיירים באה לידי ביטוי בתנאים הכלכליים הרחבים יותר של ג'יבוטי. יוקר המחיה של המדינה גבוה במיוחד גם עבור המקומיים. לפי דירוג יוקר המחיה של חברת הייעוץ Mercer לשנת 2024, ג'יבוטי מדורגת במקום ה-18 ביוקר המחיה בעולם. זה נובע משילוב של גורמים, כולל אינפלציה והסתמכות של המדינה על יבוא עבור רוב הסחורות שלה. למעשה, מוצרים רבים בג'יבוטי מיובאים, כולל מזון ומוצרים בסיסיים, מה שמעלה עוד יותר את המחירים הן למקומיים והן למבקרים.
בעוד שהאוכלוסייה נאבקת בעלויות גבוהות, כמו עלייה במחירי הדיור וההוצאה הגוברת של צרכי היומיום, תיירים מוצאים את עצמם לעתים קרובות משלמים מחירים מוגזמים עבור חוויות שעשויות להיחשב הרבה פחות יקרות באזורים אחרים בעולם. הפער הזה מדגיש את הפער הכלכלי בג'יבוטי, שם כסף זר מחזק את הכלכלה המקומית, אך לאו דווקא מסייע למאבקים של האזרחים.
מגמה בערים היקרות של אפריקה
מעמדה של ג'יבוטי כיעד יקר אינו אנומליה אלא חלק ממגמה רחבה יותר בערים האפריקאיות שצומחות במהירות. כאשר ערים כמו לאגוס בניגריה, ניירובי בירת קניה וקייפטאון בדרום אפריקה מושכות יותר השקעות ופיתוח, יוקר המחיה מזנק, מה שמביא לפער חד בין העשירים לעניים. בג'יבוטי, מגמה זו מחריפה בשל מיקומה האסטרטגי וההסתמכות שלה על השקעות זרות, שלעתים קרובות מעלה מחירים.
עם זאת, בעוד שהמטיילים תורמים לעלויות הגבוהות עבור התיירים, ג'יבוטי גם מציעה הזדמנויות ייחודיות למי שמוכן לבזבז. הנוף של המדינה הוא כזה שאין שני לו, עם מראות כמו אגם אסאל, הנקודה הנמוכה ביותר באפריקה, והנופים המרהיבים שקע דנקיל (Danakil), מושכים את אלה שמחפשים הרפתקאות.