ממשלת האיים המלדיביים קיבלה את ההחלטה לשנות את חוקי המדינה ולאסור על כניסתם של נוסעים בעלי דרכונים ישראלים. זאת על רקע הזעם הציבורי הגובר במדינת האיים המוסלמית בכל הקשור למלחמה בישראל, כשאת ההצעה העלו פוליטיקאים מקומיים עוד בימים הראשונים לתחילה של המלחמה. 

למרות הכוונה של הממשלה באיים המלדיביים ליישם את החוק במהירות האפשרית, עדיין ישנם כמה שלבים שיש על החוק לעבור לפני שייכנס לתוקפו. עם זאת, משרד החוץ הישראלי מדגיש כי תיירים ישראלים שהתכוונו להגיע למדינה צריכים לשקול ביטול מידי וישראלים שכבר נמצאים במלדיביים: "עבור אזרחים ישראלים השוהים במדינה, מומלץ לשקול את עזיבתה, שכן במידה וייקלעו למצוקה מכל סיבה, נתקשה לסייע", הצהיר משרד החוץ.

 מלדיביים  (צילום: icemanphotos, shutterstock)
החליטו לא להכניס ישראלים. האיים המלדיביים | צילום: icemanphotos, shutterstock

יחד עם זאת, באיים המלדיביים עדיין נופשים כעת תיירים ישראלים, חלקם היו במדינה כשההצהרה האחרונה פורסמה ולא רצו לבטל או לדחות. חופשה בת שבוע במלדיביים תעלה לזוג בסביבות 15-11 אלף דולר, זאת ללא הטיסות היקרות ובלי לקחת בחשבון את סגנון החופשה ומקומות האירוח שרבים מהם נחשבים ליקרים בעולם.

שאם אני אצליח להיכנס למדינה אז יתנו לי להתארח"

"הייתי אמור להגיע היום למלדיביים ורציתי לנסות להיכנס בכל זאת למרות החוק החדש שאמור להיכנס", אומר ניב (שם בדוי), שתיכנן להגיע לחופשה באיים לבדו. "האמנתי שיכניסו אותי, המלדיבנים הם האנשים הכי נחמדים בעולם למרות שהם מוסלמים, ובכל זאת תיכננתי להצניע את זה שאני ישראלי. לא סיפרתי להורים שלי והאחים שלי חשבו שהשתגעתי, אבל זה סתם פניקה ואנשים סתם נלחצים ואפילו משרד החוץ יוצר פניקה מיותרת, המצב לא השתנה בחודשים האחרונים".

חוף האיים המלדיביים (צילום: Elena Ermakova, shutterstock)
ישראלים עדיין מגיעים לכאן. המלדיביים | צילום: Elena Ermakova, shutterstock

ניב יצר קשר עם ישראלים שהצליחו להיכנס לאיים המלדיביים למרות החשש. בתחילה בבית המלון אליו היה אמור להגיע אמרו לו כי הוא יאלץ לבטל את השהות. לאחר מכן נאמר לו כי הוא יוכל להתארח אך זהותו תישמר ולא ייחשף בפני הרשויות שהוא ישראלי. "אמרו לי בבית המלון שאם אני אצליח להיכנס למדינה אז יתנו לי להתארח בבית מלון ואפילו דיברתי עם ישראלית שכרגע מתארחת שם ובכל זאת יש שם ישראלים למרות שלא רוצים אותם".

לבסוף, רגע לפני הטיסה ובהתייעצות עם מטיילים ישראלים אחרים, ניב החליט לבטל את ההגעה שלו לאיים המלדיביים ולטוס במקום זאת לרפובליקה של פלאו, מדינת איים באוקיינוס השקט, וכך ליהנות מחופשה נטולת חששות. "לא רציתי לוותר על החופשה אבל לא רציתי לטוס למלדיביים ושיניתי את היעד לפלאו ברגע האחרון. גם בית המלון ביטל לי בסופו של דבר את ההזמנה, אבל אני יודע מאנשים שפנו אליי שיש ישראלים שנכנסו למלדיביים אחרי ההכרזה".

החלטה ידועה מראש

האיים המלדיביים מקבלים למעלה ממיליון כניסות תיירים מדי שנה, ובהם גם כ-15,000 תיירים מישראל. בשנים האחרונות חוו האיים שבאוקיינוס ההודי עלייה בביקוש של תיירים מכל העולם, והתיירים מישראל לא נשארו אדישים והגיעו גם הם לאחת המדינות היפות בעולם. יחד עם זאת, בעקבות המלחמה התקיימו הפגנות אנטי-ישראליות גדולות, כשהתושבים המקומיים יצאו לרחובות הבירה מאלה סיטי במשך חודשים, בדרישה מהממשלה תאסור על אזרחים ישראלים להיכנס למדינה.

הפגנה האיים המלדיביים  (צילום: MOHAMED AFRAH, getty images)
הפגנה פרו-פלסטינית בבירת האיים המלדיביים. מאלה | צילום: MOHAMED AFRAH, getty images

על ההחלטה שהתקבלה ביום ראשון הודיע ​​שר הפנים עלי איחוסאן, בתדרוך חירום לעיתונאים שהתנהל ביום ראשון בלשכת הנשיא ד"ר מוחמד מואיזו. לדברי איחוסאן, ההחלטה התקבלה במהלך ישיבת ממשלה שהתקיימה מוקדם יותר באותו היום: "הקבינט החליט היום לבצע את התיקונים המשפטיים הדרושים כדי לאסור את הכניסה לאיים המלדיביים בדרכונים ישראלים בהקדם האפשרי", אמר. גם הנשיא לשעבר של האיים המלדיביים, מאומון עבדול גאיום, שיבח את החלטת הממשלה הנוכחית לאסור את כניסתם של בעלי דרכונים ישראלים. 

הקבינט קיבל גם ארבע החלטות מרכזיות נוספות בנוגע לפלסטינים: מינוי שליח נשיאותי מיוחד לברר על האזורים שבהם נדרשת תמיכה מהאיים המלדיביים, גיוס כספים לסיוע לפלסטינים באמצעות סוכנות אונר"א, קיום עצרת ארצית תחת הסיסמה Faladheenaa Eku Dhiveheen (תרגום חופשי: המלדיביים בסולידריות עם פלסטין), ולבסוף קיום דיונים עם מדינות מוסלמיות אחרות כדי לזרז פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני.