אוקטוברפסט, פסטיבל הבירה הגרמני המפורסם שמושך אליו מיליוני מבקרים מרחבי העולם, נפתח בשבת במינכן לאחר הפסקה של שנתיים עקב מגפת הקורונה. בהיסטוריה בת 200 השנים שלו, הפסטיבל העממי הגדול בעולם בוטל רק 26 פעמים, בעיקר בגלל מלחמות העולם הראשונה והשנייה, אך גם פעמיים בגלל התפרצויות כולרה.
בפעם האחרונה שהפסטיבל נערך ב-2019, 6.3 מיליון האורחים שלו שתו יותר מ-7.3 מיליון ליטר של בירה גרמנית. אוקטוברפסט מניב הכנסה של כ-1.2 מיליארד אירו, כשבירה תופסת מעמד של פולחן בגרמניה ובמיוחד בבוואריה, שם שוכנת מינכן. הגרמנים הם בין שתייני הבירה הכבדים באירופה, עם צריכה שנתית ממוצעת של 84 ליטר לאדם.
ראש עיריית מינכן, דיטר רייטר, פתח את הטקס בפתיחת חבית בירה במכת פטיש והצעת הכוס הראשונה לראש הממשלה האזורית, מרקוס סודר. הפסטיבל יתקיים עד ה-3 באוקטובר ללא הגבלות וללא צורך במסכות פנים.
"המון אנשים שתויים ושמחים"
גם השנה צפויים להגיע לחגיגות בסביבות 6 מיליון מבקרים, חלקם מקומיים המגיעים מרחבי גרמניה, וחלקם תיירים בין-לאומיים שמגיעים לפסטיבל האיקוני, ביניהם גם ישראלים: "האווירה פה מדהימה, כל אדם זר שיושב לידך הופך מיד לחבר. כל דקה עושים לחיים שוב", אומר עומר, תייר מישראל שמשתתף בחגיגה הגרמנית. "רוב האנשים עם התלבושות המסורתיות, למרות מזג האוויר שהפעם לא האיר לנו פנים".
האירוע, שמתקיים באזור די מרכזי במינכן, קרוב לעיר העתיקה שלה, מצליח לעבור מדי שנה ללא תקריות מיוחדות, באופן מסודר להפליא: "מה שמדהים לא פחות זה הארגון כאן", מספר עומר, "הכול מתוקתק למופת, גם באוהל עם אלף אנשים תקבל מה שהזמנת במהירות ובדיוק. ואולי החלק הכי חשוב, אין פה בכלל אלימות. עשרות אלפי אנשים, רובם שיכורים עד מאוד, ובשום מקום לא רואים דחיפות, לא עצבים. פשוט המון אנשים שתויים ושמחים".
אבל כפי שיודע כל מי שהשתתף פעם באוקטוברפסט, לא מדובר רק בשתיית בירה מקומית שנוצרה בעזרת מי התהום של מינכן. עשרות מתקנים – מקרוסלות ועד מגדל הנפילה – בתוספת דוכני ירי ואינספור דוכני אוכל בווארי שכולל נקניקיות לרוב, הם מוקדי משיכה מרכזיים לכל המשפחה.
כיצד נוצר פסטיבל האוקטוברפסט?
במקור באמת היה מדובר בפסטיבל של חודש אוקטובר: מינכן כולה חגגה במשך חמישה ימים, מה-12 באוקטובר 1810, כאשר יורש העצר לודוויג – שלימים הפך למלך לודוויג הראשון – התחתן עם הנסיכה תרז מזקסן-הילדבורגהאוזן. לאור ההצלחה והשמחה, הפסטיבל חזר על עצמו בשנים הבאות.
הקרוסלה הראשונה ושתי הנדנדות הוקמו ב-1818, ובסביבות 1880 נוספו עוד מתקנים ודוכני תצוגה. עם זאת, מזג האוויר במינכן בחודש אוקטובר עלול להיות גרוע, וזה אומר שגם העסקים יסבלו מהמחסור בקהל. מסיבה זו, בשנת 1872 נחגג הפסטיבל מוקדם יותר בפעם הראשונה, ובשנת 1904 החליטו רשמית להקדים אותו מעתה ואילך.