עם תחילת המלחמה בין רוסיה ואוקראינה, המצב של המדינות הבלטיות השתנה מהיסוד בן לילה. התיירות מרוסיה הצמודה קרסה, ובמקביל מספר התיירים משאר מדינות העולם צנח גם הוא. למרות הביטחון היחסי במדינות אלה, רבים מהתיירים מבטלים או דוחים את הטיולים המתוכננים שלהם, מחשש לסכנה בליטא, לטביה ואסטוניה.

על פי ההערכות בלטביה, כבר שהחלה המלחמה כ-60 אחוז מההזמנות לבתי מלון בוטלו. "מגפת הקורונה והמלחמה באוקראינה השפיעו על מגזר התיירות, והפחיתו את מספר המטיילים מצפון אמריקה, אסיה, רוסיה, בלארוס ואוקראינה", אומרת ג'ניס קובלבסקיס מסוכנות ההשקעות והפיתוח של לטביה.

העיר שאתם חייבים לבקר (צילום: Violetta Derkach, shutterstock)
הרבה פחות תיירים מבעבר. ריגה, לטביה | צילום: Violetta Derkach, shutterstock

למרות הבטחות של הממשלות הבלטיות, חלק ניכר מהתיירים עדיין חושש. הגבול היבשתי המשותף עם רוסיה (בליטא הגבול עם אזור קלינינגרד) והיסטוריה של הכיבוש הסובייטי מעוררים חרדות. למרות שבישראל המלחמה הנוכחית כמובן תופסת את רוב הכותרות, במדינות הבלטיות תמונות של המלחמה באוקראינה שולטות במחזוריות החדשות, ויוצרות תפיסה של חוסר יציבות באזור כולו, גם באזורים רחוקים מהלחימה. תפיסה זו מזיקה כמובן במיוחד לקראת עונת הקיץ החשובה לתיירות, תקופה שבה הבלטים רואים בדרך כלל עלייה בהכנסות מתיירות. בתי מלון, מסעדות ומפעילי תיירות מסתמכים על הזרם הזה כדי לקיים את עצמם לאורך כל השנה, אך הצפי עדיין נמוך בהרבה מבשנים שעברו.

בשנת 2023 הגיע מספר המבקרים בריגה, בירת לטביה, ל-1.2 מיליון תיירים. קצב הצמיחה מבטא עלייה מבטיחה של 22 אחוזים בהשוואה לשנת 2022. רוב המבקרים הגיעו מליטא, אסטוניה, גרמניה, פינלנד ובריטניה. מבין שוקי היעד של ריגה, פינלנד הציגה את הצמיחה הגדולה ביותר ב-38 אחוזים, ואחריה שוודיה ופולין עם 30 אחוזים כל אחת. "נאלצנו להתמודד עם משברים וגורמים רבים בשנים האחרונות", אומר וילניס קירסיס, ראש עיריית ריגה בראיון למגזין TRAVLEBOOK הגרמני. "לדוגמה, לפני המגפה הגיעו כ-200 אלף תיירים מגרמניה ועכשיו יש 90 אלף. אנחנו מרגישים את השפעת הפלישה הרוסית, אבל אנחנו לא יכולים לכמת אותה בדיוק. כמובן, אנו יכולים להשוות את מספר הנופשים הרוסים והבלארוסיים לפני המלחמה ועכשיו. השוק הרוסי היווה בעבר 14 אחוזים ועכשיו זה קרוב לאפס".

וילנה ליטא (צילום: דניאל ארזי)
ירידה ניכרת בהזמנות ובכניסות מבקרים. וילנה, ליטא | צילום: דניאל ארזי

גם בליטא, שכנתה מדרום של לטביה, ענף התיירות נפגע מהמלחמה הרוסית-אוקראינית, ומפעילי התיירות מתמודדים עם ירידה במספרי המבקרים בשנתיים האחרונות. מפעילי טיולים ועסקי אירוח בליטא דיווחו על ירידה ניכרת בהזמנות ובכניסות מבקרים. תיירים רבים, במיוחד ממערב אירופה וצפון אמריקה, בוחרים ביעדים בטוחים יותר על רקע דאגות לגבי יציבות פוליטית ובטיחות באזור הבלטי, כשברקע החשש מפתיחה של חזית רוסית נוספת באופן בלתי צפוי.

ההשפעה היא מעבר למספרים בלבד. עסקי תיירות רבים במדינות הבלטיות הם ארגונים משפחתיים או עסקים קטנים. ירידה במספר המבקרים מתורגמת ישירות לאובדן הכנסה ופרנסה. תעשיית האירוח מעסיקה חלק ניכר מכוח העבודה, ושפל תיירותי ממושך עשוי להשפיע על המשק כולו.

נלחמים בחזרה: הבלטיות מנסות להרגיע את המטיילים ולגוון את השווקים

רשויות התיירות הבלטיות פועלות באופן פעיל להתמודדות עם התפיסה השלילית. הן מדגישות את בטיחות האזור, ומדגישות את המרחק שלו מאזור המלחמה. קמפיינים ברשתות החברתיות מציגים את היופי והשלווה של המדינות הבלטיות, בעוד שהודעות לעיתונות והצהרות של הממשלות דואגות להרגיע מבקרים פוטנציאליים.

יתר על כן, נערכים מאמצים לגוון את שווקי התיירות. המדינות הבלטיות מכוונות יותר ויותר למטיילים ממערב אירופה, צפון אמריקה ואסיה, מקדמות את המורשת התרבותית הייחודית, היופי הטבעי והתמקדות בתיירות בת קיימא. בליטא הרשויות פתחו בקמפיינים שמסבירים לתיירים על הסביבה הפוליטית היציבה שלה כחברה בנאט"ו ובאיחוד האירופי.

ובכל זאת, למרות המאמצים החשש מהשפעות זליגה אפשריות או מהסלמה של הסכסוך באזור גורם למטיילים רבים לשקול מחדש את תוכניותיהם, ולבחור במקום זאת ביעדים הנתפסים כבטוחים ויציבים יותר. גם במדינות הבלטיות עצמן חשים את הלחצים הצבאיים הנבנים, וכחברות לשעבר בברית המועצות, הן משמיעות התרעות על האיום הקיומי שמציבה עליהן מוסקווה מאז שהצטרפו לברית נאט"ו בשנת 2004.