סקר שנערך לאחרונה על ידי IndexMundi שופך אור על האופן שבו תושבים ברחבי מדינות אירופה חשים אפליה גזעית במדינות המוצא שלהם. המחקר, שביקש מהמשתתפים לדרג עד כמה האפליה הגזעית משמעותית בארצם, חושף שינויים בולטים ברחבי היבשת.
צרפת מתגלה כמדינה האירופית עם האפליה הגזעית הגבוהה ביותר, עם ציון 5.33 מתוך 7 במדד. זה מציב אותה לא רק בפסגה בין מדינות אירופה, אלא גם בטופ 10 בעולם. אחרי צרפת, מדינות מערביות אירופיות אחרות מראות גם הן רמות משמעותיות של אפליה: אוסטריה (4.99), איטליה (4.97), בלגיה (4.64), גרמניה (4.55), ספרד (4.52) ושוודיה (4.50).
>> כמו באגדות: איך זה שלא הרבה אנשים מגיעים למדינה הכי יפה באירופה?
>> סמים, עירום ושיכרות: העיר "המלוכלכת" באירופה
>> ירד מגדולתו: התיירים כבר לא מגיעים לאחד היעדים המפורסמים באירופה
המחקר מצביע על כך שמדינות צפון ומזרח אירופה מדווחות על רמות נמוכות יותר של אפליה גזעית, ובהן בריטניה (4.28), צ'כיה (4.31), הולנד (3.93), אוקראינה (3.90), פינלנד (3.83), אירלנד (3.78), דנמרק (3.72), פורטוגל (3.72) ופולין (3.58). שוויץ השיגה את הציון הנמוך ביותר במערב אירופה עם 3.74, מה שמצביע על כך שתושביה תופסים את המדינה כמקום שבו יש רמות נמוכות יחסית של אפליה גזעית בהשוואה למדינות שכנות.
חשוב לציין שממצאים אלה משקפים את תפיסות התושבים ולא מדדים אובייקטיביים של אפליה, וציונים גבוהים יותר עשויים להצביע גם על מודעות ציבורית ונכונות גבוהה יותר להכיר בבעיות גזעיות.
מאבק באנטישמיות וגזענות אחרת באירופה
באיחוד האירופי, אפליה על בסיס כל סיבה אסורה על פי חוק. אבל עבור אנשים רבים זו עדיין מציאות יומיומית. כדי להתמודד עם זה, הנציבות האירופית הציגה מאז שנת 2020 יוזמות חדשות נגד גזענות, אנטישמיות, אבל גם עבור קהילת הלהט"ב וקהילות צוענים. לאחרונה פורסמו דוחות התקדמות על כל הארבעה.
דו"ח ההתקדמות הראשון על אסטרטגיית האיחוד האירופי 2021-2030 למאבק באנטישמיות וטיפוח חיים יהודיים פורסם לפני כשבועיים ומציין כי רוב המדינות החברות נקטו בפעולה נגד אנטישמיות מאז 2021, כולל צעדים מעשיים ואסטרטגיות לאומיות נגד אנטישמיות. למרות זאת, חלה עלייה בתקריות אנטישמיות, במיוחד מאז אוקטובר 2023 ותחילת המלחמה בישראל. זו הסיבה שהנציבות האיצה את יישום אסטרטגיית האיחוד האירופי, הפכה מימון לזמין עבור אבטחת מוסדות יהודיים, מפתחת רשת ייעודית של ארגונים המתמחים בלחימה באנטישמיות מקוונת, ותומכת בהקמת גוף שיתמקד במקומות ואתרים שבהם התרחשה השואה.
בנוסף לעלייה באנטישמיות, דוח חדש של הסוכנות לזכויות יסוד של האיחוד האירופי (FRA) מצייר תמונה מטרידה של גזענות ואפליה אנטי-מוסלמית גואה במדינות החברות באיחוד האירופי. הדוח, שכותרתו "להיות מוסלמי באיחוד האירופי - חוויות של מוסלמים", מבוסס על תגובות סקר של כמעט עשרת אלפים מהגרים מוסלמים וצאצאי מהגרים ב-13 מדינות באיחוד האירופי. מחצית מהמשיבים המוסלמים חשו מופלים לרעה על רקע מאפיין אחד או יותר בחמש השנים שקדמו לסקר, כאשר רקע "אתני או הגירה" ו"דת או אמונה דתית" הם הנימוקים הנפוצים ביותר שצוינו.