במשך למעלה מ-2,000 שנה, טירת גזיאנטפ (Gaziantep) עמדה איתנה, המבנה שלה נותר שלם למרות גלי הפלישה והכיבוש על ידי שורה של אימפריות במזרח התיכון. אבל אחרי יותר מאלפיים שנה, הטירה, הממוקמת במרכז העיר גזיאנטפ שבדרום טורקיה, נהרסה ברובה ברעידת האדמה ההרסנית שפגעה באזור.
טירת האבן ההיסטורית, הידועה בשם Gaziantep Kalesi, נבנתה לראשונה כנקודת תצפית על ידי האימפריה החתית במהלך האלף השני לפני הספירה. הטירה הורחבה לביצור גדול ולאחר מכן שימשה את האימפריה הרומית במאה השנייה והשלישית לספירה. בשנים האחרונות היא הפכה למרכז חשוב לקהילת הארכיאולוגים, אתר תיירות חשוב וסמל מרכזי לתושבי המקום.
Turkey/Gaziantep
The #Gaziantep #Castle, originally built by the #Hittites (Roman Empire, 2nd-3rd c.) as observatory & later by the Byzantine Emperor #Justinian as a castle, collapses & was severely damaged by multiple eathquakes within a minute. pic.twitter.com/kockYntHbN
מלחמות, כיבושים ותיירות
הטירה, שחוזקה על ידי הרומאים, עברה לידי הביזנטים לאחר שהאימפריה הרומית התפצלה לשניים, כשהחצי המזרחי שלה נשלט מקונסטנטינופול (איסטנבול של ימינו). תחת הקיסר יוסטיניאנוס הראשון, שהגיע ממשפחת איכרים במרכז הבלקן והפו לאחד השליטים המשמעותיים ביותר של האימפריה הביזנטית, טירת גזיאנטפ הורחבה ושופצה, עם חפיר יבש וגם גלריה תת קרקעית, שהותקנו כדי להגן על המקום מפני פולשים.
בשנת 661 לספירה עברה הטירה מידי הנוצרים למוסלמים, כאשר הח'ליפות האומיית, שמקורה במכה, הפכה לבעלים החדשים שלה. היא נשארה תחת ידיים מוסלמיות עד שנת 962, אז נכבשה מחדש על ידי הביזנטים. בשנת 1067 לקחה אותה האימפריה הסלג'וקית מהביזנטים, לפני שצלבנים נוצרים כבשו את הטירה בשנת 1098. משם עברה לשושלת האיובית, שהוקמה על ידי הכובש הידוע צלאח א-דין, הסולטן הראשון של סוריה ומצרים.
מאות שנים של כיבושים חוזרים הגיעו לאחר מכן, עד שטירת גזיאנטפ נכבשה על ידי האימפריה העות'מאנית ב-1516. כתובות על הטירה מציינות כי היא נבנתה מחדש ברובה בשנת 1557, בתקופת שלטונו של סולימאן המפואר, שנמשכה בין 1520 ל-1566. תחת העות'מאנים איבד האתר מחשיבותו הצבאית.
במהלך המצור על אנטפ (שמה של גזיאנטפ בעבר), בלחימה בין הכוחות הלאומיים הטורקיים לבין צבא הלבנט הצרפתי שכבש את העיר במהלך מלחמת העצמאות הטורקית, קיבלה גזיאנטפ אות כבוד של "לוחמת", לאחר שתושביה הגנו על העיר מפני הצרפתים.
בתקופה העכשווית יותר, אתר הטירה היה מקום משכנו של "המוזיאון להגנה וגבורה" של גזיאנטפ, שמשך אליו מספר רב של מבקרים. הטירה היא נקודת ציון ידועה והיא אתר תיירות מרכזי לכל המבקרים באזור ובעיר, כשהיא מספרת את סיפורו הארוך של האזור כולו בכלל, ושל תושביה של גזיאנטפ בפרט.
הריסות וסדקים
הטירה התמוטטה במהלך רעידת האדמה בעוצמה של 7.8 שפקדה את האזור במהלך הלילה אתמול, ה-6 בפברואר. "חלק מהמעוזים בחלקים המזרחיים, הדרומיים והדרום-מזרחיים של טירת גזיאנטפ ההיסטורית במחוז נהרסו ברעידת האדמה, וההריסות התפזרו על הכביש", דיווחה סוכנות הידיעות הטורקית, Anadolu. "מעקות הברזל מסביב לטירה היו פזורים על המדרכות שמסביב. גם הקיר התומך שליד הטירה קרס. בכמה מעוזים נצפו סדקים גדולים", נכתב בדוח.
Roman-era castle destroyed by Turkey earthquake https://t.co/bDAhuNBayJ
תמונות ששותפו באינטרנט הראו את הטירה עם מעקות הברזל שלה שקרסו, והתקשורת המקומית דיווחה שגם הכיפה וחומות מסגד סירוואני (Şirvani) ההיסטורי, היושב ליד הטירה, קרסו חלקית.