אם אתם מבלים על החוף של תל אביב או מטיילים בסמטאות המפותלות של יפו, רוב הסיכויים ששמתם לב למבנה אחד שבולט בנוף עם מגדל פעמונים המתנשא מעל קו הרקיע ההיסטורי של העיר. זוהי כנסיית פטרוס הקדוש, נקודת ציון בולטת המשלבת משמעות היסטורית עשירה וארכיטקטורה יוצאת דופן. עם המיקום החשוב שלה והזוהר שלה בלילה הכנסייה הזו היא אוצר מקומי – והיא הרבה יותר מסתם מקום יפה לבקר בו.
המקום ששינה את מהלך ההיסטוריה
כנסיית פטרוס הקדוש ניצבת באתר הקשור קשר הדוק לאחד הרגעים החשובים ביותר בהיסטוריה הנוצרית הקדומה. הכנסייה מנציחה אירוע שבו לפי האמונה הנוצרית חווה השליח פטרוס חזיון בעת שהותו בביתו של שמעון הבורסקאי ביפו (שנקראה אז יופה). על פי הברית החדשה, פטרוס נכנס לטראנס בזמן שהתפלל על גג ביתו של שמעון וראה חזון ראה מלאך שאמר לו לו לבטל את מנהגי הכשרות ולהתחיל להפיץ את הדת בעולם.
הרגע הזה היה מכריע, שכן הוא מסמן את תחילת התפשטות הנצרות אל מעבר לשורשיה היהודיים, ויש המאמינים כי חזונו של פטרוס ביפו היה נקודת המפנה שהובילה אותו להטביל את קורנליוס, הגוי הראשון שהתנצר בעיר קיסריה. באותו ביקור, על פי האמונה הנוצרית, פטרוס הקים אישה בשם טביתה מהמתים, מה שמוסיף למשמעות הדתית של העיר במסורת הנוצרית.
לאתר כנסיית פטרוס הקדוש יש היסטוריה ארוכה שמתפרשת על פני מאות שנים. הכנסייה המוכרת ביותר באתר זה מתוארכת לתקופה הביזנטית, אך המבנה הנוכחי נבנה הרבה יותר מאוחר, ב-1654, בזמן התקופה הצלבנית. הכנסייה נבנתה על שרידי מצודה צלבנית ששימשה בעבר למטרות הגנה. הכנסייה המקורית הייתה מבנה צנוע, אך היא מילאה תפקיד חשוב כמקום להתכנסות של עולי רגל קתולים.
במהלך מאות השנים, כנסיית פטרוס הקדוש עמדה בפני הרס ושיקום. במאה ה-18, הכנסייה נהרסה פעמיים – פעם אחת באסונות טבע ופעם אחת כתוצאה מעימותים מקומיים. בשנת 1888 מימנה האימפריה הספרדית את בנייתה מחדש של הכנסייה, ובין 1888 ל-1894 הוקם המבנה שאנו רואים כיום. הכנסייה שופצה שוב בשנת 1903, עם עיטורים שסייעו לשמר את פארה במשך למעלה ממאה שנה.
מעניין שבמהלך המערכה הצרפתית באזור, נפוליאון בונפרטה שהה בחדר בכנסייה כשכבש את יפו בשנת 1799. הקשר של נפוליאון ליפו ולכנסיית פטרוס הקדוש הוא פרק מוזר בהיסטוריה של העיר, המוסיף שכבה של תככים ודרמה לאתר שבלאו הכי עשיר מבחינה היסטורית.
בין ים לאמונה
הארכיטקטורה של כנסיית פטרוס הקדוש היא אחד המאפיינים המדהימים שלה. הכנסייה הנוכחית, שהושלמה בסוף המאה ה-19, בנויה בסגנון אדריכלי ספרדי. חזית הלבנים האדומות שלה בולטת ביפו, עיר הבנויה בעיקר מאבן גיר מקומית. עיצוב הכנסייה הושפע ממסורות אדריכליות ספרדיות, שכן האימפריה הספרדית סיפקה את הכספים לשחזור שלה. הסטייל הספרדי הייחודי הזה בולט במיוחד במגדל הפעמונים של הכנסייה, המתנשא גבוה מעל העיר, ומציע נופים מרהיבים של נמל יפו ושל הים התיכון.
בניגוד לרוב הכנסיות הנוצריות, שפונות באופן מסורתי מזרחה כדי לסמל את השמש העולה, פטרוס הקדוש פונה מערבה – לכיוון הים. הבחירה הזו היא סמלית, שכן היא מתיישרת עם החזון של פטרוס שהגיע מכיוון הים. בנוסף, הכנסייה פונה לכיוון רומא, לשם לקחה אותו משימתו של פטרוס להפיץ את הדת לגויים, והיא מסמנת שינוי משמעותי בהיסטוריה הנוצרית.
עם הכניסה לכנסייה אפשר לראות עיצוב בסגנון הבארוק, עם תקרות מקומרות רחבות ידיים ועמודים עבים המעניקים לחלל אווירה של הוד וחגיגיות. הכנסייה משופעת בציורי שמן עדינים המתארים סצנות מחייו של ישו, ואחד המאפיינים הבולטים של הכנסייה הוא הציור המסיבי מעל המזבח, המתאר את חזונו של פטרוס – תזכורת לאירוע שהכנסייה מנציחה.
חלונות הוויטראז' בתוך הכנסייה הם מאפיין אמנותי בולט נוסף. החלונות, שעוצבו על ידי פרנץ קסבר זטלר, אומן ממינכן, מתארים סצנות מחייו של פטרוס הקדוש ומאירועים נוצריים מרכזיים אחרים. ארבעה חלונות מדגישים רגעים מרכזיים בסיפורו של פטרוס, כולל תפיסת הדגים, השינוי שלו בהר תבור, מתן המפתחות על ידי ישו ורחיצת הרגליים בסעודה האחרונה. חלונות אחרים מתארים את טביתה, שפטר החזיר לחיים, כמו גם קדושים ספרדיים אחרים, המשקפים את השפעתה הספרדית של הכנסייה.
מקום פולחן פעיל עם סיורים ביפו
כנסיית פטרוס הקדוש נותרה מקום פולחן פעיל עד היום, המשמשת לא רק כאתר היסטורי אלא כבית רוחני לרבים. הכנסייה מקיימת מדי יום שירותי מיסה במספר שפות - כולל עברית, אנגלית, ספרדית ופולנית. הכנסייה פתוחה למבקרים בשעות שונות במהלך השבוע: בימים שני עד שישי בין השעות 08:00–11:45 ו-15:00–17:00, בשבת בין השעות 09:00–11:45 ו-15:00–18:30, וביום ראשון בין השעות 09:00–11:45 ו-15:00–19:00. מכיוון שלוח הזמנים עשוי להשתנות, מומלץ לבדוק מראש כדי לוודא את השעות העדכניות.
הכניסה לכנסייה חופשית, אך תרומות יתקבלו בברכה. המבקרים מבלים בדרך כלל כחצי שעה בביקור בכנסייה. בתקופות החגים הנוצריים, כמו פסחא וחג המולד, הכנסייה מקיימת אירועים וישנם גם סיורים מיוחדים במהלך החגים. אם אתם מעוניינים בסיור עצמאי, מומלץ להצטרף לסיור הליכה ביפו, אשר ילווה אתכם ויתאר את כל הסיפור ההיסטורי של העיר העתיקה, כולל הסיפור של כנסיית פטרוס הקדוש. אם תבקרו בכנסייה באופן עצמאי, אין סיור רשמי שמסופק על ידי הכנסייה.