טורקיה היא אחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר בעולם עם כ-30 מיליון מבקרים בכל שנה. גם בקרב הישראלים טורקיה היא מהיעדים המובילים ובמהלך השנה האחרונה היא עמדה במקום הראשון למדינות שאליהן טסו מישראל, בין אם לאיסטנבול ואנטליה או בשל טיסות מעבר.
עם זאת, כבר מהימים הראשונים של המלחמה פרסם המל"ל אזהרת מסע ברמה 4 לטורקיה, והזהיר ישראלים מפני ביקור במדינה ואף המליץ למי שנמצא בה לעזוב כמה שיותר מהר. אומנם שאלת הביטחון בטורקיה עולה בעיקר בקשר למלחמה בישראל, אך גם בשל בעיות אחרות במדינה.
למרות שטורקיה לא גובלת בישראל, מספר רב של מדינות בעולם הוציאו הבהרות ואזהרות למטיילים בה. מחלקת המדינה האמריקנית העלתה את רמת האזהרה לטורקיה לרמה 2: "ארגוני טרור ממשיכים לתכנן פיגועים אפשריים בטורקיה. מחבלים עשויים לתקוף עם אזהרה מועטה או ללא אזהרה, להתמקד באתרי תיירות, מוקדי תחבורה, שווקים/קניונים, מתקני ממשל מקומיים, בתי מלון, מועדונים, מסעדות, מקומות פולחן, פארקים, אירועי ספורט ותרבות גדולים, מוסדות חינוך, שדות תעופה ועוד אזורים ציבוריים", נכתב באזהרה.
משרד החוץ של גרמניה, ממנה מגיעים כ-12 מיליון תיירים לטורקיה בכל שנה, לא הוציא אזהרת מסע אבל הדגיש לאזרחיו כי עליהם להיזהר בזמן שהם מטיילים במקום. בשל "הסכסוך המתמשך בישראל ובשטחים ייתכנו הפגנות מחאה ספונטניות פרו-פלסטיניות והתפרעויות אלימות בטורקיה. לכן על הנוסעים להיות זהירים במיוחד ולהימנע מהפגנות והתקהלויות גדולות של אנשים", הזהירו משרד החוץ הגרמני.
טרור באזורי הגבול
האוריינטציה הפרו-פלסטינית הברורה של טורקיה אינה הסכסוך היחיד שעלול להשפיע על שהות במדינה. רק ב-13 בינואר 2024 ביצעה טורקיה תקיפות אוויריות נגד מיליציות כורדיות בצפון סוריה ובעיראק. ההתנגשויות בין ממשלת טורקיה למפלגת הפועלים הכורדית (PKK), המסווגת במדינה כארגון טרור, נמשכות כבר שנים עם מספר גבוה של קורבנות. באזור הגבול המיידי של טורקיה עם סוריה ועיראק (במחוזות האטאי, גזיאנטפ, קיליס, שאנליורפה, מרדין, שירנק, חאקארי) קיימות סכנות מעימותים שכנים.
בנוסף לאזור הגבול, יש לצפות לפיגועים גם בכל מקום אחר במדינה. ב-1 באוקטובר 2023 אירע פיגוע במשרד הפנים הטורקי ליד הפרלמנט באנקרה ומספר אנשים נפצעו. מטרופולינים כמו איסטנבול ואנקרה, כמו גם דרום מזרח המדינה, נמצאים בסיכון מיוחד להפוך למטרות לפיגועים.
מעצרים שרירותיים של תיירים בטורקיה
עוד לפני המלחמה, מעצר של אזרחים ישראלים בטורקיה היה עניין שהפך לשגרתי, בין אם היה זה הישראלי שנעצר בחשד לגניבת פעמון מחנות באנטליה או שחקני כדורגל שנחקרו בגלל שפיזרו כסף מזויף. עם זאת, לא ניתן כרגע לסווג את טורקיה כבטוחה עבור מטיילים גם ממדינות אחרות.
משרד החוץ הגרמני פרסם אוסף ארוך של סכנות שהנופשים צריכים לצפות להן כרגע. לדוגמה, ישנם "מקרים מתמשכים שבהם אזרחים גרמנים נעצרים באופן שרירותי, נאסר עליהם לצאת מהמדינה או שנמנע מהם להיכנס לטורקיה". במקרים רבים מדובר ב"חשד לתעמולה" או תמיכה או חברות בארגונים המסווגים כארגוני טרור בטורקיה מטעמים פוליטיים. "הצהרות, שיתוף, הערות או לייק לפוסטים ברשתות החברתיות והפצת הצהרות שנחשבות על ידי סוכנות אכיפת החוק הטורקית כלא נכונות או מזיקות למדינה, לביטחונה, לסדר הציבורי ולבריאות האוכלוסייה, יכולים להוביל לענישה".
פשע ואסונות טבע
במשרד החוץ הבריטי מדגישים בפני מטיילים כי "שוד ברחוב וכייסות נפוצים באזורי התיירות העיקריים של איסטנבול. לכן היו מודעים לחפצים האישיים שלכם וודאו שהם תמיד מאובטחים". כמו כן, מדגיש משרד הבריטי החוץ כי הוא ממליץ "לקנות משקאות משלכם ותמיד להסתכל עליהם כדי שלא יוסיפו להם סם. היזהרו מאנשים זרים שניגשים אליכם ומציעים אוכל ושתייה מאותה סיבה". לפי משרד החוץ הגרמני, במדינה יש "רמה נמוכה יחסית של פשיעה אלימה". עם זאת, לעיתים מתרחשות תקיפות אלימות ומיניות.
גם המצב לגבי הסיכון לרעידות אדמה בטורקיה אינו בטוח לחלוטין. ובמשרד החוץ הגרמני מסבירים כי המדינה שוכנת ב"אזור פעיל מאוד מבחינה סיסמית". לכן על המטיילים לצפות לרעידות אדמה קטנות יותר ויותר. כמו כן יש לצפות ל"מפולות, שיבושי תנועה משמעותיים ורעידות משנה ארוכות טווח". קיים גם סיכון של גשמים עזים, מה שמוביל לשיטפונות ומפולות, כמו גם לשריפות יער בקיץ.
עד כמה טורקיה בטוחה לקהילה הלהט"בית?
בתיאוריה, הומוסקסואליות חוקית בטורקיה. במציאות, "מצעד הגאווה" נאסר שוב ושוב מאז 2015. בנוסף, התקפות אלימות על אנשים להט"בים ממשיכות להתרחש. "מפת אינדקס הקשת של אירופה", שבוחנת את מצב הסובלנות כלפי להט"בים מבהירה עוד יותר עד כמה הדברים עגומים לגבי שוויון וקבלה של חברי הקהילה במדינה: טורקיה נמצאת במקום ה-48 באירופה, אחד לפני האחרון מבין 49 המקומות – עם ארבעה אחוזים בלבד במונחים של "כיבוד זכויות אדם ושוויון מלא". המצב באזרבייג'ן גרוע בשני אחוזים בלבד.