אוסטרליה, אחת המדינות המתויירות בעולם (לפני הקורונה כמובן), התמודדה עם נגיף הקורונה בצורה הכי זהירה שיש בשנה וחצי האחרונות. כך, בזמן שרוב המדינות בעולם נפתחו ונסגרו לסירוגין לתיירים, באוסטרליה לא פתחו את הגבולות (מלבד לתיירים מניו זילנד לתקופה קצרה) מאז פרוץ הנגיף, גם כשמצב התחלואה היה מצוין ואף טענו שיעשו זאת רק ב-2022.
כעת, במדינה מתחילים להבין שאי אפשר לחיות כך לנצח והתחילו להפעיל תכנית מסודרת, הכוללת ארבעה שלבים, לפתיחת הגבולות לתיירים מכל העולם, כשמעבר בין השלבים תלוי במצב התחלואה וכמות החיסונים במדינה, ללא הגבלת זמן.
ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, חשף השבוע את התכנית וציין שהגבולות במדינה ייפתחו מחדש כאשר באוסטרליה יגיעו ל-80 אחוזים של מחוסנים (נכון לעכשיו רק 14 אחוזים מהאוסטרלים מחוסנים). כך נראים ארבעת השלבים:
שלב א' - השלב הנוכחי
אוסטרליה עדיין נמצאת בסגר והגבולות פנימיות ואף הטילה סגר מקומי על מספר אזורים מקומיים בהם התחלואה התחילה לעלות בזמן האחרון.
שלב ב' - שלב המעבר
השלב הזה יגיע כאשר 70 אחוזים מהאוסטרלים יהיו מחוסנים. בשלב זה לא ייסגרו יותר אזורים בתוך המדינה ותותר כניסה למדינה למי שתהיה לו אשרה מיוחדת - כמו סטודנטים או אנשי עסקים. בשלב זה גם יינתנו הקלות בבידודים.
שלב ג' - שלב האיחוד
כאשר 80 אחוזים מהאוכלוסייה המקומית תהיה מחוסנת, באוסטרליה יעברו לשלב אחד לפני האחרון. בשלב זה הגבולות יוכלו להיפתח לתיירים בצורה מדורגת ותותר כניסה למחוסנים שמגיעים ממדינה עם רמת תחלואה נמוכה. בנוסף, לא יהיו הגבלות לאוסטרלים מחוסנים שחוזרים מחו"ל ומי שמחוסן יוכל לעזוב את המדינה ללא הגבלות.
שלב ד' - השלב האחרון
בשלב הסופי של התכנית, אוסטרליה תחזור למצב שהיה לפני הקורונה. השלב הזה יגיע רק לאחר ששלב ג' יוכיח את עצמו ומצב הנגיף בעולם יהיה בשליטה.
כפי שניתן לראות, לשלבים אין תאריכי יעד וכל שלב יחל רק לאחר שהשלב הקודם ימצה את עצמו, ללא תלות בזמן. נכון לעכשיו, כאמור, רק 14 אחוזים ממי שרשאי לקבל חיסון עשה זאת, אך ראש הממשלה מאמין שהם יצליחו להגיע לשלב ב' כבר בסוף השנה הנוכחית.
בשנה וחצי האחרונות אוסטרליה נחשבה לאחת המדינות עם ההגבלות הכי מחמירות בעולם. לצד הביקורת על הסגרים הנוקשים, במדינה הצליחו להכיל את הנגיף במשך רוב התקופה. בשבוע האחרון ממוצע החולים עמד על 233 חולים חדשים ביום, במדינה בה יש כ-26 מיליון תושבים. כשמצב התחלואה במדינה היה הכי גרוע - היו בה כ-700 חולים ביום.