יוון היא אחד מיעדי התיירות המובילים בעולם, אבל כמה מהמוקדים של המדינה צפופים מדי לטענת חלק מהתיירים. כך גם באי סנטוריני המפורסם בחופי החול השחור, שקיעות עוצרות נשימה וכפרים מסוידים בלבן. עם זאת, עבור חלק מהתיירים, האי שאולי נראה מדהים בתמונות עמוס מדי וממש לא עונה לציפיות.
"האי פשוט עמוס בתיירים עד כדי כך שקשה לזוז", כתב ב-Reddit הגולש שמכנה את עצמו Shanbarra-98765ץ "ואז רואים את החמורים ופשוט הרגשתי כל כך רע לראות אותם. סנטוריני יפהפה ברגע שמתרחקים ממסלולי ההליכה המרכזיים לתיירים, אבל הרושם הראשוני הוא של גועל". תיירים יכולים לשלם עבור טיולי רכיבה על חמורים בסנטוריני, והם משמשים לעתים קרובות כדי לשאת אנשים מהנמל לעיירה הראשית בטיפוס של 400 מטר מעל פני הים.
"שנאתי את סנטוריני! לא תוכלו לשלם לי כדי לחזור למקום הזה", כתב הגולש Flycolo ואחר בשם Jaqem אמר: "מה שאני לא מבין זה למה אנשים לא יודעים את זה בשנת 2023. פשוט תחפשו באינטרנט מידע על איי יוון ותראו שסנטוריני ומיקונוס הם מלכודות תיירים יקרות ויפות".
>> טסים ליוון? היכנסו למדריך המלא
>> האיים הסודיים של יוון: המקומות שהישראלים עדיין לא גילו
>> על הקצה: אלה הערים האירופיות שסבלו מהכי הרבה תיירים בשנה האחרונה
בשנים האחרונות התיירות הפכה לנשמת אפה של כלכלת יוון, והיא מהווה כ-25 אחוזים ממנה. במקרה של סנטורני המספר כבר מזנק ועומד על 90 אחוזים. כלומר, האי תלוי במבקרים והגיע למצב שהוא אינו יכול להתקיים בלעדיהם. למעשה, ההכנסות מתיירות הפכו לחרב פיפיות עבור סנטוריני מכיוון ש-15,000 תושבי האי צריכים להכיל בים הסמטאות, חופים, רחובות ומסלולים עד שני מיליון מבקרים בשנה. שלטים המוצבים סביב הכפרים של סנטוריני מזכירים לתיירים לכבד את הבתים והאתרים הקדושים, אך קשה מאוד לאכוף זאת כשהמבקרים נמצאים ממש בכל נקודה באי.
שקיעות צפופות בהמוני תיירים
בעשור האחרון הפך סנטוריני לאחד היעדים הפופולריים בעולם – מספר הלינות כאן גדלו ב-66 אחוזים. ולמרות שזה הפך את האי לסיפור הצלחה פיננסי נדיר במדינה שעדיין נאבקת עם הנפילה במשבר הפיננסי שלה, זה גם גובה מחיר. דו"ח אחרון על "תיירות היתר" של ועדת התחבורה של האיחוד האירופי הזהיר כי האי אינו מצליח לנהל את המספרים ההולכים וגדלים, ממיטה אסון על הקהילה המקומית ולסביבה, ומעמיד את "עתיד היעד בסכנה".
לדברי לוקאס בלוניאס, יועץ ראש העיר לשעבר של סנטוריני, העלייה התלולה הזו במספר המבקרים נובעת בעיקר מהרשתות החברתיות. "לסנטוריני יש גיאוגרפיה ייחודית שאנשים מיד רוצים לצלם", הוא מסביר. "לפני כן, היית מציג תמונות של חופשה רק לחברים הקרובים שלך ולמשפחה. אבל עכשיו, אנשים חולקים את התמונות עם אלפים". הרחובות המרוצפים של הכפר אויה (Oia) הפכו למרכיב בפיד של משפיענים רבים באינסטגרם, וכמעט שלא תמצאו משפיעני טיולים בלי תמונה של הבתים הלבנים והגגות הכחולים. יתרה מכך, במהלך חודשי שיא הקיץ, לפי בלוניאס, חברות רשתות סלולריות מתקשות לספק מספיק כיסוי לכמות האנשים שמצלמים ומעלים תמונות.
בירת האי פירה (Fira) מוצפת לעתים קרובות על ידי המוני אנשים ולכן רבים מהמקומיים ומהתיירים מתקשים לנוע בהם. רבים מאותם מבקרים יורדים מספינות שיט תענוגות שעוגנות בקביעות באי, אך לא ממש מסייעות לכלכלה המקומית. "כמובן שאנחנו אוהבים את הכסף ואנחנו רוצים תיירות, אבל האנשים האלה שיורדים מההפלגות לא טובים לנו - הם לא מוציאים פה כסף", אומר בעל חנות מהעיר פירה ומוסיף, "יש להם הכל על הספינות שלהם – אפילו חנויות מזכרות – אז הם פשוט באים להסתובב ולחסום את הרחובות שלנו".
בעיה נוספת היא העובדה ש-15 אחוזים מהאי מכוסים בבטון כעת, מה שמשפיע על האסתטיקה עם פוטנציאל לגרום לבעיות בגובה המים. לדברי בלוניאס, שגדל על האי, דברים ממשיכים להשתנות שם באופן דרמטי. "פעם סנטוריני הייתה מורכבת מכפרים קטנים – עכשיו אתה לא יכול לראות היכן כפר אחד מסתיים והשני מתחיל. זה כמו בלאס וגאס כאן – אנשים באים לשלושה ימים לראות את השקיעה, לעשות את הצילום שלהם, לאכול סושי במלון שלהם ולעזוב. מה הם ראו מאורח החיים המקומי או מהתרבות של האי שלנו?".