ב-2 במרץ נער איסלאמיסט קיצוני בן 15 דקר יהודי חרדי בן 50 בציריך ופצע אותו קשה. הצעיר השווייצרי בעל השורשים מתוניסיה הכריז כבר בעבר על פשעו העתידי באינטרנט והכריז על נאמנותו לדאע"ש וטען שהמשימה העיקרית שלו בחיים היא להרוג יהודים. עם זאת, הוא לא היה מוכר לשירותי הביון בשווייץ, כפי שדיווחה המועצה הפדרלית אתמול (שני).

האירוע החמור "מייצג את פשע השנאה האנטישמי החמור ביותר בשווייץ זה שני עשורים", כותבת האגודה השווייצרית לקהילות יהודיות (SIG) והקרן נגד גזענות ואנטישמיות (GRA) בדו"ח האנטישמיות שפורסם זה עתה ומתייחס לשנת 2023. מתקפת הסכין בציריך היא רק נקודת השפל של גל מחריד של תקריות אנטישמיות. כך עולה מסקר שערכו שני הארגונים. לפי הנתונים, בסך הכל נרשמו 1,130 תקריות אנטישמיות בשווייץ דוברת הגרמנית ובשווייץ דוברת האיטלקית כשבשנה הקודמת היו 910. בחלק דובר הצרפתית  בשווייץ גדלו התקריות האנטישמיות ב-68 אחוזים.

הארגונים היהודיים מצביעים בבירור על מתקפת הטרור של חמאס באוקטובר האחרון ואת המלחמה בעזה כטריגר לעלייה באנטישמיות במדינה ש"הרקיעה שחקים", לפי הארגונים. יתרה מכך, ההתקפות העלו אנטישמיות סמויה אל פני השטח ובו בזמן היו להן אפקט מחזק למי שכבר אחז בדעות שכאלה וזה כולל אנשי ימין ושמאל קיצוני וכן קבוצות פרו-פלסטיניות, וגם חלק מאנשי המרכז בחברה השווייצרית.

"צריך לשלוח אותך לתא גזים"

מתוך עשר התקיפות הפיזיות נגד יהודים שנרשמו בשנה שעברה בחלקים הדוברים גרמנית ואיטלקית בשווייץ, שבע היו לאחר התקפות חמאס באוקטובר. הארגונים היהודיים מציינים גם "עוצמה חסרת תקדים בבחירת המילים ואפילו בהתקפות פיזיות". במספרים קונקרטיים: בהשוואה לשנה הקודמת, מספר התקריות האנטישמיות במדינה זינק מ-57 ל-155 מקרים, כלומר כמעט שילשו את עצמם. בשלושה חודשים מאז התקפת חמאס ב-7 באוקטובר ועד סוף השנה בלבד, נרשמו 114 תקריות, 74 אחוזים מכלל התקריות בשנת 2023.

בית כנסת ציריך שווייץ משטרה (צילום: ARND WIEGMANN, getty images)
העלייה באירועים האנטישמיים התגברה מאז המלחמה. שוטרים שומרים על בית כנסת בציריך | צילום: ARND WIEGMANN, getty images
באנהופשטראסה ציריך שוויץ (צילום: gowithstock, shutterstock)
גל אנטישמיות שוטף היום את שווייץ. ציריך | צילום: gowithstock, shutterstock

בין התקריות האנטישמיות גם זוג אחים דתיים שהוכו על ידי גבר בתחנת הרכבת של נמל התעופה של ציריך. בעיירת הסקי סאס-פה (Saas-Fee), תייר יהודי ספג עלבונות על ידי מקומי, כשמהדיווח עולה כי לאחר מכן נכנס לרכבו וניסה לדרוס את התייר. באירוע אחר חנות סקי בעיירה דאבוס פירסמה מודעה שהיא תפסיק להשכיר ציוד ליהודים ויצרה סערה תקשורתית חריפה בשווייץ. כמו כן, תלמיד בבית ספר במחוז ארגאו (Aargau) הועלב על ידי הצדעה נאצית במועל יד ונאמר לו "צריך לשלוח אותך לתא גזים". בנוסף לכך הוא נדחף, הוכה והמכנסיים שלו נמשכו למטה.

כמו כן, חלה עלייה בכתובות גרפיטי, כרזות או מודעות אנטישמיות לאחר התקפות חמאס. "גם תוכן הגרפיטי והכתובות הגיע לרמה של אלימות שלא נראתה עד כה בשווייץ, עם איומי מוות ופנטזיות על שואה נוספת" אומרים הארגונים היהודים בהצהרתם. "חוסר הביטחון גדל בחדות בקרב יהודים ומנקודת מבט חברתית-פוליטית זה לא מתקבל על הדעת".

האם בטוח לטייל כיום בשווייץ? 

שוויץ בדרך כלל נחשבת ליעד בטוח לישראלים ויהודים, עם קהילה יהודית מבוססת היטב. עם זאת, כפי שנאמר בדוח האחרון, העלייה במקרי האנטישמיות במדינה עלו באופן קיצוני בשנים האחרונות, בעיקר כלפי יהודים חרדים שמגיעים לנופש בשווייץ בשל היצע המלונות הכשרים הגדול במדינה. יחד עם זאת, חשוב להתמקד בעובדה שמקרי האנטישמיות האחרונים זינקו בעיקר בצל המלחמה בישראל, לכן הם עלולים להיות מופנים כלפי יהודים חרדים ולא חרדים כאחד, כמו גם כלפי ישראלים מכל הזרמים. 

מדינה בטוחה (צילום: Roman Babakin, shutterstock)
ללא אזהרת מסע חריגה. באזל | צילום: Roman Babakin, shutterstock

חשוב לציין כי בתחילת המלחמה ובמהלכה עדכן המל"ל את אזהרות המסע שלו לישראלים ברחבי העולם, כשמחצית מהמדינות מסווגות כיום ברמות משתנות של אזהרות. נכון להיום, שווייץ מסווגת ברמה 1 והנמוכה ביותר מבין אזהרות המסע, כלומר ההנחיה הכללית כרגע היא להתנהל באופן רגיל ולגלות ערנות, לא להתקהל ולהימנע ממקומות שעלולים לגרור עימותים.