מין של דג "אבו נפחא" רעיל, דג הלָגינוּן הנודד (Lagocephalus sceleratus), התגלה במימי קרואטיה, מה שמעורר חשש עבור שחיינים, תעשיית התיירות ויצורים ימיים מקומיים. הדג הרעיל, שעלול לגרום לפציעות קשות בנשיכתו ואף קטלני אם הוא נאכל, זוהה במפרץ מדולין בחוף הקרואטי במאי 2024, וזו הנקודה הצפונית ביותר שתועד בה הדג בים התיכון.
הלגינון הנודד, במקור מהים ההודי, הפך לאיום הולך וגובר במימי הים התיכון לאחר שנדד דרך תעלת סואץ. הוא התפשט באגרסיביות, כשהתצפיות הלכו וגברו לאורך חופי הים התיכון הדרומי והמזרחי, ובהם גם בחופי ישראל. הים האדריאטי בקרואטיה, יעד פופולרי לתיירים, נתון כעת באיום גם כן.
מומחים הביעו דאגה מהפוטנציאל של המין לשבש את המערכת האקולוגית והכלכלה העדינה של האזור. ד"ר נבן איבשה, שחוקר את השפעת הדג, מזהיר כי הופעתו במים הצפוניים היא סימן להתרחבות הטווח שלו, והוא אינו מסכן רק את שלום הציבור בשל נשיכתו המסוכנת, שהובילה לפציעות קשות כולל כריתת אצבעות, אלא גם מאיים על יצורי הים המקומיים. הדג ניזון בעיקר מקיפודי ים ורכיכות, מה שעלול להפריע לאיזון האקולוגי של הים האדריאטי.

>> אזהרה לתיירים: פשפשי מים ענקיים אותרו ביעד הקרוב
>> "אין מקום בעולם שבו הסיכון למטיילים ישראלים לא קיים"
>> גן עדן מסוכן: הפושעים במדינה הזו לא מבדילים בין מקומיים לתיירים
אחת הסכנות הגדולות ביותר הנשקפות מדג הלגינון הנודד היא הרעל החזק שלו, רעל עצבים המצוי באיבריו ובבשרו. אם טועמים ממנו, הדג הרעיל עלול להיות קטלני, ואף שלא דווח עדיין על מקרי מוות, נוכחות הדגים ליד יעדי תיירות פופולריים מעוררת חשש לבטיחותם של הרוחצים והצוללים.
גם תעשיית התיירות הקרואטית, המושכת מיליוני מבקרים מדי שנה, עלולה לסבול מההתפשטות של הדג. תיירים הנוהרים לחוף הים האדריאטי מדי שנה, עשויים להסס לבקר באזורים שבהם הדג נמצא. קהילות דייגים מקומיות נתונות גם הן בסיכון, שכן תוקפנותו של הלגינון הנודד עלולה לפגוע בציוד הדיג.

כדי להילחם בסכנה, מדענים ממליצים על ניטור מוגבר של המינים ואסטרטגיות ניהול יזומות, כולל הרחקה ממוקדת בשלבי ההטלה של הדגים. העלאת המודעות הציבורית לסכנות של דג הלחיים הכסוף וחינוך אנשים כיצד לטפל בתצפיות בבטחה גם הם מפתח להפחתת השפעתו. המועצות המקומיות והחוקרים קוראים כעת לרשויות בקרואטיה לטפל במפגע לפני החמרה במצב שעלולה לפגוע קשות בעונת הקיץ.
תגובות