עד לפני שנתיים היתה טיסה לאירופה ב-250 דולר עניין נדיר למדי, התלוי במבצעים, במקום פנוי או בהנחות מיוחדות. ואז נכנס לתוקפו הסכם השמים הפתוחים, והחורף שעבר היה הראשון שבו נהנה הציבור הישראלי מתדירות טיסות גבוהה יותר של חברות התעופה בקווים לאירופה ומכניסתן של חברות תעופה חדשות שלא טסו לישראל פני כן. התחרות גברה, והתוצאה היתה טיסות במחירים של 250–400 דולר לרומא, ברלין, בודפשט ואפילו ללונדון, שהצטרפה לרשימה המכובדת במקרים של טיסות לואו־קוסט.

>> לפייסבוק של mako חופש

ההערכות בענף התעופה בשנה שעברה היו שהתחרות הובילה לירידה של 15% במחירים לעומת החורף לפני שנתיים, אבל מי שציפה שירידת המחירים תימשך בחורף 2015–2016 ונראה מחירים נמוכים בהרבה - יגלה שהשנה המגמה מעורבת. בדיקת מחירים שערכנו לטיסות לאירופה בחודשים הקרובים מראה כי בחלק מהמקרים ירידת המחירים נבלמה ובמקרים אחרים הם דומים לחורף הקודם.

השווינו את מחירי הטיסות לשורה של יעדים באירופה בכמה מועדים בדצמבר ובינואר בתאריכים לועזיים מקבילים שבדקנו לפני שנה - למעט תאריכי חג החנוכה, שבו בדקנו את המחירים לפי התאריך העברי. אפילו שעות הטיסות שנבחרו בהשוואה דומות, כדי למנוע הטיות בבדיקה. הבאנו בחשבון גם את ההבדלים בשער הדולר, אף שאלה לא היו משמעותיים: שער הדולר כיום הוא 3.81 שקלים, לעומת 3.79 שקלים בשנה שעברה.

 

אין ירידת מחירים 
בחג המולד

דווקא בחנוכה המחירים השנה נמוכים לעומת חנוכה בשנה שעברה, אולי מפני שהשנה החג חל מוקדם יותר בלוח השנה הלועזי, ולא קרוב לחג המולד כפי שהיה בשנה שעברה. כך למשל, טיסת בריטיש איירווייס ללונדון לחמישה לילות (8–13 בדצמבר), שעלתה בחנוכה בשנה שעברה 863 דולר, עולה השנה 777 דולר; וטיסת איזיג'ט עולה השנה 530 דולר, לעומת 705 דולר בחורף שעבר.

גם מחירי הטיסות לפריז בתקופה זו השנה נמוכים יותר: טיסה באייר פראנס עולה השנה 586 דולר, לעומת 679 דולר בשנה שעברה, ובטראנסאווייה תשלמו השנה 463 יורו (כולל העלאת מזוודה למטוס), לעומת 550 יורו בשנה שעברה.

את ירידת המחירים של חנוכה לא מצאנו בטיסות בתקופת ראש השנה האזרחית (30 בדצמבר עד 4 בינואר), שנותרו במרבית המקרים דומים לאלה שביקשו חברות התעופה בתקופה המקבילה בשנה שעברה. פער המחירים באיזיג'ט ובאל על הוא של 10–15 דולר לעומת השנה שעברה, ובטיסת הלואו־קוסט של איזיג'ט תשלמו השנה 460 דולר, לעומת 611 דולר באל על.

מי שירצה לטוס עם בריטיש איירווייס כדי לספור לאחור עד לכניסת השנה החדשה בלונדון ישלם 748 דולר, לעומת 674 דולר בחורף שעבר. בטיסת טראנסאווייה לפריז המחיר דווקא ירד מ-490 יורו ל-390 יורו השנה, וכך גם בטיסת Up של אל על לברלין באותה תקופה - המחיר ירד מ-520 דולר בשנה שעבר ל-475 דולר השנה.

שוק חג המולד בדורטמונד, גרמניה (צילום: ap)
שוק חג המולד בדורטמונד, גרמניה | צילום: ap

"הירידות - לא בגלל שמים פתוחים"

"אין ירידה במחירי הטיסות לעומת השנה שעברה, אבל המחירים נמוכים מאוד כי זה בסוף עונת התיירות. הגענו לרמה הכי נמוכה שלהם, וכבר אין יותר לאן לרדת - גם בחברות הלואו־קוסט וגם בחברות האחרות", אומר גיל סתיו, סמנכ"ל השיווק של ישראייר. "אחרי הכניסה של הסכם שמים פתוחים המחירים התייצבו, ולא נראה עוד ירידה דרסטית שלהם. השוק התייצב. בנובמבר 2014 המחירים הגיעו לתחתית, ואלה גם המחירים שאנחנו רואים השנה. עדיין אפשר למצוא דילים בחבילות במחירים נמוכים, אבל זה נובע מהיצע וביקוש, ולא במישרין מהתחרות של שמים פתוחים".

דנה לביא, המשנה למנכ"ל בחברת התיירות הדקה ה-90, חולקת על סתיו, וחושבת שעדיין מוקדם מדי להגיד שהירידה במחירים נעצרה. "אני לא חושבת שיש כאן משהו גורף. הסכם שמים פתוחים כן יתרחב בשנה הקרובה, ואנחנו כן נראה עוד ירידה של מחירים. ב–2016 ייתוספו טיסות והתדירות תגדל, לכן אנחנו צפויים לראות עוד ירידת מחירים, כך שאני לא בטוחה שיש משהו גורף שאפשר להגיד על המצב. זה הכל עניין של היצע וביקוש. הייתי שמחה אם זה היה מתייצב, אבל כל פעם רואים שינויים במחירים".

אף שהמחירים נמוכים יחסית לעונות השיא, לא כדאי למהר ולהזמין את כרטיס הטיסה בלי בדיקה מקיפה של המחירים, כדי למצוא את הכרטיס הזול ביותר. לפני הכל, מומלץ לברר אילו חברות לואו־קוסט טסות ליעד שאליו אתם מעוניינים להגיע, ואם אתם עובדים עם סוכן נסיעות שלא מציע לכם חברות כאלה, בררו את המחיר באופן עצמאי באתר של חברת התעופה.

זכרו שבמקרה של חברות לואו־קוסט אתם צריכים להוסיף למחיר הבסיס את עלות הטסת המזוודה (שיכולה להגיע לכ-70 דולר), וגם הביאו בחשבון שהמחיר אינו כולל הושבה או ארוחה בטיסה. למעשה, לא רק בחברות לואו־קוסט מסורתיות, כמו איזיג'ט וטראנסאווייה, יבקשו מכם תשלום בגין המזוודה. כך למשל, לפני שנתיים התחילו לגבות באייר פראנס 20 דולר ברכישת כרטיס "מיני" על העלאת מזוודה לבטן המטוס.

בחברות ישראייר וארקיע נוהגים באחרונה כמו חברות לואו־קוסט בתחום המזון והמשקאות, ובטיסותיהן לא מוגשות ארוחות לכלל הנוסעים, אלא רק לאלה ששילמו על כך במיוחד. לפיכך, הממלצה שלנו היא שגם אם הזמנתם טיסה בחברה "רגילה", בררו שהיא כוללת את כל מה שהיה פעם מובן מאליו.

אם אתם לא מתכוונים להזמין כרטיס טיסה באמצעות סוכן נסיעות, אל תסתפקו באתרי האינטרנט הישראליים, ובדקו את המחירים המוצעים גם באתרים הבינלאומיים להזמנת טיסות, כמו skyscanner ו-kayak. אתרים אלה מציעים לעתים מחירים נמוכים יותר מהאתרים הישראליים.

הכתבה התפרסמה במקור באתר The Marker. עוד באתר:
שערוריית המחירים בבתי המלון: ארוחת ילדים ב-72 שקל - מים מינרליים ב-15 שקל
מפחדים? סקנדינביאן איירליינס תפסיק לטוס לישראל