בזמן ששרי התרבות של מדינות ה-G7 התכנסו בנאפולי ובפומפיי שבאיטליה בסוף השבוע האחרון, פרץ ויכוח בשאלה האם המדרגות הספרדיות ברומא שייכות לצרפת או לאיטליה, ופתח מחדש פצעים ישנים. אומנם האתר תוכנן על ידי האדריכלים האיטלקים פרנצ'סקו דה סנקטיס ואלסנדרו ספצ'י בין השנים 1723 ו-1726, אך הוא נבנה במימון צרפתי ונוהל עד סוף המאה ה-19 על ידי ה-Pieux Établissements, קרן צרפתית המנהלת מספר כנסיות, קפלות ונכסים אחרים ברומא ובעיר לורטו (Loreto).
אתר המדרגות הספרדיות הוא אחד מהנקודות המפורסמות ביותר ברומא עבור מיליוני תיירים, כאשר כ-82 אחוזים מהתיירים שמגיעים לעיר מבקרים באתר, לפי Road Genius. כאמור, המדרגות נכללות לאחד מאתרי המורשת הצרפתית ברומא, קבוצה שמורכבת מחמש כנסיות כולל Trinità dei Monti ו-San Luigi dei Francesi, כמו גם 13 נכסים צרפתיים במרכז ההיסטורי כולל וילה מדיצ'י המפורסמת. לפי העיתון הצרפתי Le Monde, אחוזה זו שווה כ-250 מיליון אירו (מעל מיליארד שקל) ומניבה הכנסה שנתית של 4.5 מיליון אירו (כ-20 מיליון שקלים).
>> טסים לאיטליה? היכנסו למדריך המלא
>> חצויה: במדינה האירופית הפופולרית יש שני חלקים שונים לגמרי
>> "לא רוצים להפוך לדיסנילנד": המקומיים במקום היפה באירופה סובלים מצפיפות מבקרים
"אני באמת נדהם מאוד שאפשר לפרש ולעוות את המשמעות של דוח של ה-Cour des Comptes", אומר פייר מוסקוביץ', הנשיא של ארגון Cour des Comptes, הגוף העליון לביקורת השימוש בכספי ציבור בצרפת. דבריו נועדו להרגיע מתחים שנוצרו על רקע הבעלות והתחזוקה של המדרגות הספרדיות – נושא שהתפוצץ בתחילת החודש בעקבות פרסום דוח על הנדל"ן המנוהל על ידי צרפת ברומא. בדוח כתבו שופטי צרפת כי יש צורך ב"אישור של הסטטוס המשפטי של המדרגות הספרדיות כדי להבהיר את האחריות במונחים של תחזוקה ושיקום". בדוח נכתב שהטיפול במדרגות על ידי האיטלקים הוא רשלני, טוענים הצרפתים.
בין הראשונות להגיב על הדברים בשבוע שעבר הייתה שרת התיירות של איטליה, דניאלה סנטנצ'ה: "מה היא צרפת בלי איטליה. הם לא יכולים להסתדר בלי היוקרה שלנו, היצירות שלנו, היופי שלנו", פרסמה ברשתות החברתיות. "אבל עכשיו הם מגזימים. הם אפילו רוצים לקחת לנו את המדרגות הספרדיות".
בהתחשב בהשפעה הצרפתית מאחורי בניית האתר המפורסם, מדוע הן נקראות המדרגות הספרדיות? זה רק בגלל שהשגרירות הספרדית עברה לכיכר במאה ה-17, ולאחר שהכיכר קיבלה את שמה "כיכר ספרד" (פיאצה די ספניה), השם גם דבק במדרגות.