דרום אפריקה טוענת כי יותר מ-50 מדינות הביעו תמיכה בתביעתה בבית המשפט בהאג המאשימה את ישראל ברצח עם נגד פלסטינים במלחמה. תגובת העולם לתיק שנדון ביום חמישי ושישי בבית הדין הבין-לאומי מראה על פיצול גלובלי צפוי, שכולל בתוכו מדינות שדחו בתוקף את הטענות בדבר רצח העם ובהן ארצות הברית, בריטניה וגרמניה, ומדינות רבות אחרות לא הביעו עמדה בעניין.
להכרזה של גרמניה על התמיכה בישראל ביום שישי, יום סגירת הדיונים, יש משמעות סמלית בהתחשב בעבר שלה. "ישראל הגנה על עצמה", אמר דובר ממשלת גרמניה, סטפן הבסטריט, שבהצהרתו גם העלה את זיכרון השואה שבמידה רבה דרבנה את יצירת אמנת האו"ם לרצח עם ב-1948. "לאור ההיסטוריה של גרמניה הממשלה הפדרלית רואה את עצמה מחויבת במיוחד לאמנה נגד רצח עם", אמר וכינה את ההאשמות נגד ישראל "מופרכות לחלוטין". גרמניה גם הודיעה כי תצטרף באופן אקטיבי לתמיכה בישראל ותסייע לה.
>> הרשימה השחורה: אלה כל המדינות שתמכו בחמאס בזמן המלחמה
>> ישראל נכנסה לרשימה העולמית המאוד לא מכובדת
>> יחסים בעיתיים: הנסיכות האירופית הזו תמיד מצביעה נגד ישראל
מדינות אחרות לא הסכימו עם תביעתה של דרום אפריקה ובהן באופן מפתיע גם אירלנד, שראש ממשלתה, ליאו ורדקר, אמר כי מקרה רצח העם "רחוק מלהיות ברור", אך הוא מקווה שבית המשפט יורה על הפסקת אש בעזה.
המדינות שנגד ישראל
כאמור, מדינות רבות ניצבו לצידה של דרום אפריקה בתביעתה, חלקן מדינות שלישראל קשרים דיפלומטיים ארוכים. בראש אותן מדינות עומדת באופן לא מפתיע טורקיה, שגם טוענת כי העניקה מידע ומסמכים לבית המשפט התומכים בטענה כי ישראל מבצעת רצח עם בפלסטינים. טורקיה, שנמצאת בתהליך הצטרפות לאיחוד האירופי היא קול בודד באזור ונשיאה ארדואן אמר כי בעזרת המסמכים שהגישה ארצו לבית המשפט "ישראל תורשע".
מאז תחילת המלחמה טורקיה למעשה גינתה את התגובה הישראלית והובילה למשבר נוסף בין המדינות. בזמני שגרה, טורקיה נחשבת ליעד המוביל ביותר לישראלים בחו"ל, עם מאות אלפים שנוסעים לבקר בערים שלה ובראשן איסטנבול ואנטליה. עם זאת, כבר בימים הראשונים למלחמה פרסם המל"ל אזהרת מסע למדינה ברמה 4 והגבוהה ביותר, ודרש מישראלים השוהים בטורקיה לעזוב באופן מיידי בשל איומים של ארגוני טרור כמו גם אפשרות של פגיעה בידי ההמון המשולהב.
חשוב לציין כי רוב המדינות שהביעו תמיכה בתביעה של דרום אפריקה הן מדינות מוסלמיות או אפריקניות. גם הארגון לשיתוף פעולה אסלאמי (OIC), המונה 56 מדינות חברות, הביע את תמיכתו במקרה כבר בדצמבר אשתקד. "ה-OIC קורא לבית המשפט להגיב במהירות ולנקוט בצעדים דחופים כדי לעצור את רצח העם ההמוני הזה שמבוצע על ידי צבא ההגנה הישראלי", נכתב בהצהרה מהקבוצה. הארגון כולל את איראן, עיראק, ירדן, ערב הסעודית, קטר ומצרים והמטה שלו נמצא בסעודיה. גם הליגה הערבית שבסיסה בקהיר, ש-22 המדינות החברות בה הן כמעט כולן חלק מה-OIC, תמכה בטענה של דרום אפריקה.
דרום אפריקה קיבלה תמיכה מסוימת גם מחוץ לעולם הערבי. נמיביה ופקיסטן הסכימו עם התביעה בישיבת העצרת הכללית של האו"ם השבוע ואליהן הצטרפה גם מלזיה שבאופן קבוע מגנה את ישראל. "אף בן אנוש שוחר שלום לא יכול להתעלם מהקטל שנעשה נגד פלסטינים בעזה", צוטט נשיא נמיביה, הייגי ג'ינגוב.
מדינה נוספת שהביעה תמיכה בלתי מתפשרת בטענותיה של דרום אפריקה היא המלדיביים, גם היא מדינה מוסלמית שבחודש נובמבר הודיעה כי היא בוחנת את האפשרות לעצור תיירים ישראלים מלהיכנס למדינה. על פי ההערכות, כ-15 אלף ישראלים טסים בכל שנה למלדיביים, יעד שבשנים האחרונות עלתה הפופולריות שלו בקרב מטיילים ישראלים, כשמדינת האיים מושכת אותם עם החופים, המים הצלולים ואתרי הנופש המפוארים. על רקע הסכסוך בין ישראל למלדיביים, הודיעה שגרירות ישראל בהודו כי היא תשקיע במתקני התפלה באיי לקשאדוויפ במטרה שיהוו אלטרנטיבה לאיים המלדיביים בתור יעד לחופשות יוקרתיות באוקיינוס ההודי.
רוסיה – שגם מתמודדת עם האשמות על רצח עם בבית המשפט הבין-לאומי – יחד עם סין והמעצמה המתהווה של הודו שמרו בעיקר על שתיקה, כשהן מודעות לכאורה לכך שנקיטת עמדה במקרה זה עלולה לערער באופן בלתי הפיך את מערכות היחסים ביניהן באזור ולהשפיע עליהן באופן ישיר.
גם בדרום אמריקה יש שתומכות בתביעה הדרום אפריקנית
קומץ מדינות בדרום אמריקה התייחסו לתביעה, כולל הכלכלה הגדולה ביבשת ברזיל, שמשרד החוץ שלה אמר שהנשיא לואיז אינאסיו לולה דה סילבה תמך בתיק של דרום אפריקה. עם זאת, הערות המשרד לא האשימו ישירות את ישראל ברצח עם אלא התמקדו בצורך בהפסקת אש בעזה: "להפסיק לאלתר את כל המעשים והאמצעים שעלולים להוות רצח עם".
לעומת ברזיל, בוליביה תמכה באופן ברור בפנייתה של דרום אפריקה לבית הדין הבין-לאומי לצדק המאשים את ישראל ברצח עם נגד פלסטינים בעזה. משרד החוץ של בוליביה אמר בהצהרה שהוא מצטרף לתיק כחתום על אמנת רצח העם ש"מחויבת לשלום וצדק".
בהצטרפות לבוליביה, הודיעה ונצואלה כי גם היא תומכת בתביעתה של דרום אפריקה, ובהצהרה ממשלתית שפורסמה ביום שלישי שעבר נאמר כי המדינה "מכירה בצעד האיתן וההיסטורי של דרום אפריקה בהגנה על העם הפלסטיני והחוק הבין-לאומי".
דרום אמריקה היא יעד פופולרי עבור ישראלים, במיוחד צעירים לאחר שירות בצבא. בהתבסס על מקורות שונים, כולל סוכנויות נסיעות ולוחות תיירות, ההערכה היא שעשרות אלפי ישראלים מטיילים בדרום אמריקה מדי שנה, וכמה דיווחים מצביעים על כך ש-30 אחוזים מהמטיילים הישראלים לאחר צבא בוחרים באזור זה.