תושבי הונגריה נופשים באגם בלטון (Balaton) במשך דורות. אבל כעת ההפרטה הגוברת של החוף עלולה להרוס לתיירים את האזור לגמרי, עם אנשי עסקים שרכשו אדמות וסוגרים חופים ונמלים לתיירים עשירים. היכן שהיו בעבר אתרי קמפינג ופארקים, כעת ישנם מלונות יוקרה, בנייני דירות ומרינות שחוסמים את הגישה הציבורית לאגם.

"אני מודאג מאוד", אומר פיטר קרפטי, שמוכר גלידה באתר הנופש של חוף הים בלטונפלדבר (Balatonföldvar), כבר כמעט 40 שנה. "החמדנות גוזלת בהדרגה את האגם ומובילה אותו לאבדון". אגם בלטון מכונה בחיבה "הים ההונגרי", ויש לו קו החוף שלו באורך 235 קילומטרים. יתרה מכך, זהו אגם המים המתוקים הגדול ביותר במרכז אירופה.

מבקרים סבורים שתנופת הבנייה מאיימת על התיירות המסורתית באגם בלטון. 2.8 מיליון אנשים, רובם הונגרים, נופשים באגם מדי שנה, ומנתוני הלשכה לסטטיסטיקה של המדינה נרשמה ירידה בלינות בחודש יוני לעומת השנה הקודמת; עם זאת, סך ההוצאה של המבקרים נותר זהה לנוכח הג'נטריפיקציה ועליית המחירים.

מלונות אגם בלטון הונגריה (צילום: Kurka Geza Corey, shutterstock)
קו המים צפוי לעבור מהפך בשנים הקרובות עם בתי מלון לאורכו. אגם בלטון | צילום: Kurka Geza Corey, shutterstock

קרפטי מאשים את הנהלת העיר ב"השלכת כסף מהחלון" על פרויקטי בנייה "חסרי טעם". הוא עצמו שוקל להעביר את העסק שלו – תמורת צ'ק מכובד מהנהלת העירייה – כדי לפנות מקום ל"איש עסקים מרכזי מהמערכת שמקורב לאורבן". בעלי בריתו של ראש הממשלה ההונגרי ויקטור אורבן, רכשו חלקים נרחבים מהאזור שמסביב לאגם.

"שום חוף באגם בלטון אינו בטוח"

הארגון נגד השחיתות K-Monitor מדווח כי יותר מ-50 פרויקטי בנייה סביב האגם נמצאים בידי מקורביו של אורבן. נאמר גם כי חתנו, אישטוון טיבורץ', נמצא בין היזמים שרכשו חלקות מסביב לאגם. טיבורץ' הכחיש את הטענות הללו בפני סוכנות הידיעות AFP ואמר כי הוא היה מעורב רק באופן זמני לפני כמה שנים. הממשלה עצמה טוענת שהיא מספקת כספים לקידום התיירות, אך הביקורות מאשימות אותה במימון פרויקטים שנויים במחלוקת ובתמיכה בשינויים הנדרשים בחוק.

בתי מלון על אגם בלטון הונגריה (צילום: A great shot of, shutterstock)
התושבים מפחדים שעשירים ישתלטו להם על החופים | צילום: A great shot of, shutterstock

הפעילים המקומיים נלחמים כבר שנים בפיתוח מרינה על החוף, אך הנמל כעת כבר קרוב לסיום בנייתו, והשופטים הפסיקו את הבנייה פעמיים בגלל חוסר שיתוף ציבור והיעדר הערכת השפעה סביבתית. הבנייה נמשכת שוב לאחר שמועצת העיר, בראשות מפלגת Fidesz של אורבן, שינתה רטרואקטיבית את תקנות הבנייה בשנה שעברה. "אם זה אפשרי כאן בבלטונפלדבר, אז שום חוף באגם בלטון אינו בטוח", מזהירה קרולי הרני, אחת הפעילות.

תנופת הבנייה באגם בלטון

כמו בכל שנה, המורה לסלונה סאבו, נמצאת בחופשה בבלטונפולדבר וגם היא חתמה על העצומה נגד בניית המרינה. "הנמל תופס את החלק של החוף המערבי בו תמיד השתזפנו ובילינו את כל הקיץ", מספרת המורה בת ה-46.

אגם בלטון הונגריה (צילום: belizar, shutterstock)
בקרוב החופים ייחסמו על ידי בנייני יוקרה | צילום: belizar, shutterstock

גם הרני משוכנע שהממשלה רוצה ליצור "אצולה חדשה" שתהיה לה את האגם רק לעצמה  כפי שעשתה האצולה לפני מאה שנים. במהלך התקופה הקומוניסטית, מנהיג ברית המועצות ניקיטה חרושצ'וב ונשיא קובה פידל קסטרו נפשו באגם בלטון, ובניינים רבים בסגנון סובייטי נבנו. לאחר המעבר לדמוקרטיה בשנות ה-90, הבטיחו השלטונות לעצור את תנופת הבנייה, אך בשנים האחרונות היא חזרה.