רומניה ובולגריה יצטרפו לאזור אמנת שנגן נטול הגבולות מינואר 2025. שתי מדינות הבלקן הצטרפו לאיחוד האירופי ב-2007, אך לא שולבו באזור שנגן, זאת עד מרץ 2024, אז הוסרו בדיקות הגבולות מהנסיעות הימיות והאוויריות, אך הבדיקות בגבולות היבשתיים נותרו עקב התנגדות בעיקר מאוסטריה, שחסמה זמן רב את כניסת שתי המדינות לאמנה בשל חששות מהגירה בלתי חוקית.
כניסת רומניה ובולגריה לאזור שנגן, קבוצה של 27 מדינות אירופיות שביטלו את ביקורת הגבולות על אזרחים הנוסעים בין המדינות החברות, היא צעד מרכזי בחיזוק הלכידות הפנימית של האיחוד האירופי. מאז הצטרפו שתי המדינות לאיחוד האירופי, הצפי היה לשילובן במרחב שנגן. עם שילובם, אזרחי רומניה ובולגריה ייהנו מעתה מהזכות לנסוע בחופשיות בתוך אזור שנגן, המשתרע מפורטוגל במערב ועד יוון במזרח, מאיסלנד בצפון ועד מלטה בדרום.
>> מסתכנת: האיחוד האירופי עלול לסלק את המדינה הזו מהחברות
>> בלי חתימות: האיחוד האירופי לא רוצה יותר דרכונים - זה מה שיהיה במקום
>> זה רשמי: מדינות אירופה הכניסו את המדינה המדהימה לגוש האירו
לאחר שיהיו חברות רשמיות באמנת שנגן, בדיקות הגבול במעברי היבשה של רומניה עם הונגריה ובולגריה יבוטלו, ויפחיתו משמעותית את זמני ההמתנה, במיוחד בעונות השיא. אזרחים יוכלו לחצות גבולות באמצעות תעודה מזה ללא בדיקות נוספות, מה שמבטיח נסיעה חלקה יותר בכל אזור שנגן. מובילי מטענים לא יעוכבו כמו בעבר, יתבצע שיפור בלוגיסטיקה והעלויות לעסקים יפחתו.
עבור רומניה ובולגריה, הגבולות היבשתיים הם צוואר בקבוק מרכזי. לפי האיגוד הרומני של נהגי המשאיות, נהגים ממתינים בדרך כלל 8–16 שעות בגבול עם הונגריה, ו20–30 שעות בגבול של בולגריה, עם שיא שיכול להגיע לשלושה ימים. רומניה מאמינה שהמדינה מפסידה 10 מיליארד אירו (37 מיליארד שקלים) בשנה בגלל שהיא לא חברה מלאה בשנגן. מאותה סיבה בולגריה, הקטנה פי שלושה באוכלוסייתה, מאמינה שכלכלתה הפסידה מיליארד אירו (3.7 מיליארד שקלים) בשנה שעברה.
נציבת האיחוד האירופי לענייני פנים, אילבה ג'והנסון, אמרה ביוני כי היא מצפה להחלטה על ביטול גבולות היבשה הפנימיים בולגריה ורומניה עד סוף השנה. הנציבות האירופית טוענת שבולגריה ורומניה ממלאות את התנאים לחברות בשנגן כבר יותר מ-10 שנים, אבל מכיוון שההחלטה להכניס חברות חדשות מתקבלת פה אחד, היו מדינה אחת או יותר שחסמו אותן.
רומניה ובולגריה מצטרפות לשנגן: מה זה אומר עבור התיירים הישראלים?
הכללת רומניה ובולגריה באזור שנגן תגביר משמעותית את הנסיעות לתיירים, ותקל על מבקרים ממדינות החברות בשנגן לבקר בשני היעדים הללו במזרח אירופה ללא צורך בבדיקות גבולות נוספות. זה מועיל במיוחד למטיילים שנאלצו בעבר לנווט בתהליכי ויזה מסורבלים בעת ביקור במדינות אלו.
עבור תיירים ישראלים, שאינם חלק מהאיחוד האירופי אך נהנים מנסיעות ללא ויזה למדינות מרחב שנגן, השינוי הזה בולט במיוחד. ישראלים יוכלו כעת לנסוע בצורה חלקה בין רומניה, בולגריה ו-26 מדינות שנגן האחרות, ללא צורך בדרישות נוספות של ויזה או בקרת גבולות, למרות התנועה האחרונה של מדינות שנגן בפיקוח מוגבר בגבולותיהן. הדבר צפוי לעודד תיירות רבה יותר לרומניה ולבולגריה, כמו גם להקל על טיולים רב מדינות עבור ישראלים הנוסעים באירופה. עבור תעשיית התיירות במדינות אלו, פתיחת הגבולות מבטיחה למשוך יותר מבקרים בין-לאומיים, להגביר את הכלכלה ולקדם חילופי תרבות.
נוף משתנה: מדינות יוצאות מאזור שנגן
בעוד שהרחבת אזור שנגן נתפסת כניצחון לאחדות אירופה, חשוב להכיר בכך שכמה מדינות עזבו או היו בלחץ לשקול מחדש את חברותן מסיבות הקשורות בעיקר לדאגות ביטחוניות. אחת הדוגמאות הבולטות בשנים האחרונות היא בריטניה, שיצאה מהאיחוד האירופי ב-2020 בעקבות משאל העם על הברקזיט. יציאתה של בריטניה הן מהאיחוד האירופי והן מאזור שנגן נבעה במידה רבה מחששות ביטחוניים ורצון להחזיר את השליטה על גבולותיה. ממשלת בריטניה טענה כי עזיבת אזור שנגן תאפשר לה לנהל טוב יותר את ההגירה ולהגן על הביטחון הלאומי בעולם יותר ויותר בלתי צפוי.
לאחרונה, היו ויכוחים סביב היציאה הפוטנציאלית של מדינות כמו הונגריה, פולין ואוסטריה, אשר התמודדו עם חששות גוברים לגבי הגירה בלתי חוקית, טרור והלחץ הגובר על תשתית הביטחון הלאומי שלהן. מדינות אלו הביעו תסכול ממערכת שנגן, במיוחד בנוגע לתנועה החופשית של אנשים וחוסר הסולידריות הנתפסת בטיפול במשברי הגירה. בשנת 2015, במהלך שיא משבר המהגרים, מדינות כמו הונגריה ואוסטריה הכניסו מחדש את ביקורת הגבולות בתגובה לזרם של פליטים ומהגרים, תוך ציון דאגות ביטחוניות. החלטה זו עוררה דיון רחב יותר על עתידו של שנגן, כאשר היו שטענו כי לא ניתן עוד לקיים את עקרון התנועה החופשית של אנשים מבלי להקריב את הביטחון הלאומי.
בשנים האחרונות אירופה מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים רבים, החל מפיגועים בערים גדולות כמו פריז ובריסל ועד לאיום המתמשך של פשע מאורגן וסחר מעבר לגבולות אירופה. עבור מדינות מסוימות, ההיעדר הנתפס בפיקוח גבולות חיצוני יעיל על ידי חברי שנגן אחרים הגביר את החשש מפני טרור וסחר בנשק ובסחורות בלתי חוקיות. לנוכח האיומים הללו, מדינות כמו צרפת ואוסטריה יישמו לעתים בקרות גבולות זמניות, מה שמאותת על דאגתן לגבי יעילותה של מסגרת שנגן בהבטחת ביטחון איתן. דנמרק למשל מפעילה ביקורת ופיקוח על גבולותיה משנת 2016 מסיבות ביטחוניות.