בדצמבר 2024, המטה לביטחון לאומי (המל"ל) העלה את אזהרת המסע לישראלים המבקרים בארמניה ובאיים המלדיביים, תוך ציון חששות ביטחוניים גוברים. האזהרות הללו אומנם קיימים כבר זמן מה, אך קיימת חוסר מודעות לגבי האיומים הספציפיים שהובילו להנפקתן. לאור הדינמיקה הפוליטית המתפתחת וחוסר היציבות האזורית, מומלץ לנוסעים ישראלים להיות זהירים יותר בביקור במדינות אלו.

האיים המלדיביים שמרו במשך שנים רבות על עמדה של סולידריות עם הפלסטינים, ולא ניהלו יחסים דיפלומטיים רשמיים עם ישראל. המדינה היא חלק מהחרם של הליגה הערבית על ישראל והביעה תמיכה עקבית בזכויות הפלסטינים, דבר שהשפיע על הדימוי הציבורי של ישראל במדינה.בתוך כך, הסנטימנט האנטי-ישראלי במלדיביים הלך והחמיר בשנים האחרונות, במיוחד לאחר שהאיים המלדיביים שיקמו את היחסים הדיפלומטיים עם איראן בספטמבר 2023 לאחר הפסקה של שבע שנים.

הפגנה האיים המלדיביים  (צילום: MOHAMED AFRAH, getty images)
למרות האזהרות עדיין ישראלים רוצים להגיע לכאן. האיים המלדיביים | צילום: MOHAMED AFRAH, getty images

בשנים האחרונות צצו דיווחים על תקריות של הטרדות, איומים ופעולות עוינות כלפי תיירים ישראלים. בנוסף, הממשלה המלדיבית הודיעה בשנת 2024 על כוונה להטיל הגבלות על אזרחים ישראלים, תוך התמקדות באנשי צבא וממשל ישראלים. בעוד שהאיסור על כלל האזרחים הישראלים הושהה אחרי חודשים של דיונים, המצב הביטחוני במדינה נותר נזיל.

עוד גורם שמוביל לאזהרת המסע המוגברת הוא נוכחותם של גורמים תומכי טרור באיים המלדיביים. קבוצות קיצוניות, כולל ארגונים כמו דאעש ואל-קאעידה, נמצאות באיים ונתמכות על ידי אידיאולוגיות רדיקליות, במיוחד כלפי ישראל. החשש שמדינה אסטרטגית כמו המלדיביים תהיה יעד לפיגועים נגד ישראלים הולך ומתרקם, דבר שמוביל להמלצה החד-משמעית של ישראלים להימנע מנסיעות למקום.

למרות האיומים הביטחוניים והפוליטיים, האיים המלדיביים נותרו יעד פופולרי לתיירים ישראלים. רבים עדיין בוחרים לטוס ליעד, בין אם בעזרת דרכונים זרים ובין אם בעזרת דרכונים ישראליים. טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של "ספיריט הפקות עולם", מציינת כי ישנם ישראלים שממשיכים לטוס למלדיביים, במיוחד כאשר הטיסה מתבצעת דרך דובאי. בנוסף, הגעה לריזורטים מבודדים, שמנוהלים על ידי גורמים זרים ולא מקומיים, מפחיתה את הסיכון ומספקת תחושת ביטחון למטיילים.

חוף האיים המלדיביים (צילום: Elena Ermakova, shutterstock)
למרות היופי הסכנה פה עדיין קיימת. האיים המלדיביים | צילום: Elena Ermakova, shutterstock

"ישראלים רבים נוסעים למלדיביים גם בימים אלה – הן בעלי דרכונים זרים והן בעלי דרכונים ישראליים", אומרת טלי יטיב, מנכ"לית ובעלים של "ספיריט הפקות עולם". "הטיסה עם פליי דובאי מעניקה תחושת ביטחון, מאחר שהם אינם מגיעים ישירות מישראל. כל אחד ממשיך לריזורט נפרד, אשר ברוב המקרים מנוהל על ידי גורמים זרים ולא מקומיים, ולכן בדרך כלל אין בעיות מיוחדות בנושא. אני לא טוענת שהיקפי הנסיעות חזרו למה שהיו בעבר, אבל בהחלט מורגשת מגמה הדרגתית של אנשים המתעניינים שוב בחופשות במלדיביים. התנועה עדיין לא שבה למלוא היקפה, אך ניתן להבחין בעלייה מתונה במספר התיירים שחוזרים לבקר שם".

למרות שמספר התיירים הישראלים שעדיין מבקרים במלדיביים פחת בהשוואה לעבר, ישנה מגמת עלייה הדרגתית בתיירות הישראלית למדינה. התנועה עדיין לא חזרה להיקפה הקודם, אך ניתן להבחין בעניין גובר במטיילים המבקשים ליהנות מחופשות על חופי המלדיביים.

איום גובר על ישראלים בארמניה

האזהרה עבור ארמניה שודרגה מ"רמה 1" (ללא איום משמעותי) ל"רמה 2" (איום מזדמן) עקב החששות הגוברים מפני טרור המכוון לישראלים ויהודים במדינה. לדברי מומחים ישראלים, כוננות מוגברת זו נובעת משילוב של גורמים פנימיים וחיצוניים. בחודש דצמבר טסו 1,445 נוסעים מנתב"ג לארמניה, מרביתם המוחלט הינם עובדים זרים. חברת flyone המקומית מפעילה 2 טיסות שבועיות לירוואן.  

היחסים הפוליטיים של ארמניה עם ישראל היו מתוחים כבר שנים. ארמניה הצביעה נגד ישראל בעקביות בפורומים בין-לאומיים, ולעתים קרובות מצדדת במדינות המבקרות את המדיניות הישראלית. לפי הדיווחים, רגשות אנטישמיים נפוצים בארמניה, כאשר תקריות כמו התקפות של הצתות החוזרות ונשנות בבית הכנסת היהודי במדינה משקפות עוינות שורשית כלפי יהודים.

ירוואן ארמניה (צילום: Julia Baturina, shutterstock)
הקשרים החמים עם איראן הופכים אותה לבעייתית לישראלים. ירוואן, ארמניה | צילום: Julia Baturina, shutterstock

יתרה מזאת, היחסים הקרובים של ארמניה עם איראן מוסיפה רובד נוסף של מורכבות למצב. מזה זמן רב לאיראן יש קשרים חזקים עם ארמניה, כאשר האחרונה שימשה צינור לתמיכה צבאית איראנית, במיוחד במהלך הסכסוך בין ארמניה ואזרבייג'ן על אזור נגורנו קרבאך. איראן משתמשת, או לפחות נהגה להשתמש, בארמניה גם כנקודת מעבר לנשק לסוריה וללבנון, מה שמסבך עוד יותר את הסביבה הביטחונית של אזרחים ישראלים בארמניה.

בעוד שהמתיחות בין ישראל לאיראן ממשיכה להסלים, מומחים ישראלים חוששים שאיראן עלולה לנצל את מיקומה האסטרטגי של ארמניה כדי לבצע פיגועים נגד אזרחים ישראלים. יש חשש שאיראן, שאינה מסוגלת לפגוע ישירות בדמויות ישראליות בעלות פרופיל גבוה, עלולה לפנות לכוון מטיילים ישראלים במדינות כמו ארמניה. חששות אלו הועצמו בעקבות הרצח של הרב צבי קוגן באיחוד האמירויות, שלדעת המודיעין הישראלי תוזמר על ידי פעילים איראנים.

ארמניה (צילום:  Dinozzzaver, shutterstock)
לא מהאוהדות של ישראל בעולם. ארמניה | צילום: Dinozzzaver, shutterstock

בנוסף למתחים האזוריים, גם מחלוקות פוליטיות בין ישראל לארמניה תרמו לאזהרת המסע. ארמניה הביעה לא פעם תסכול על אספקת נשק ישראלית לאזרבייג'ן, והקשרים הצבאיים ההדוקים של המדינה עם איראן רק מוסיפים לפוטנציאל לפעולות אלימות נגד ישראלים. עם זאת, האזהרה לא קובעת כי אין להגיע למדינה, אלא לגלות ערנות וממליצה למבקרים להיות מודעים לסביבה ולהתעדכן. לארמניה לא מגיעים טסים רבים מישראל, ולמעשה מדובר באלפים בודדים, חלקם עובדים זרים.