View this post on Instagram

A post shared by The Jewish Chronicle (@thejewishchronicle)

אנטישמיות מכוערת באוויר: בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות ניתן לראות תיעוד של אוהדי קבוצת הכדורגל האנגלית ווסטהאם, שטסו ביום חמישי האחרון לבלגיה עם חברת ריינאייר, בזמן שהם שותים ושרים לעבר נוסע יהודי חרדי - "יש לנו עורלה, מה איתך?"

הצילום עורר סערה ברשתות החברתיות ורבים קראו לקבוצת הכדורגל ווסטהאם לאסור את האוהדים ולגנות אותם. בעקבות המקרה, הקבוצה אכן גינתה את האוהדים שנראו בסרטון ואמרה שהיא בוחנת את האפשרות לאסור עליהם כניסה לכל החיים למגרש הביתי של המועדון ממזרח לונדון.

"ווסטהאם יונייטד מזועזעת מהתוכן של הסרטון המופץ ברשתות החברתיות ומגנה את התנהגותם של האוהדים המעורבים. המועדון נמצא בקשר עם חברת התעופה והרשויות הרלוונטיות כדי לזהות את האנשים", נכתב בהצהרה מהמועדון.

הם הוסיפו וכתבו: "אנחנו ממשיכים להיות חד-משמעיים בעמדה שלנו - יש לנו גישה של אפס סובלנות לכל צורה של אפליה. כל אדם שיזוהה, יקבל הרחקה בלתי מוגבלת מהמועדון. שוויון, גיוון והכלה הם לב ליבו של מועדון הכדורגל ואנחנו לא מקבלים אף אדם שאינו חולק את הערכים הללו".

משטרת אסקס (Essex), המפקחת על אכיפת החוק בנמל התעופה סטנסטד בלונדון, צפתה בסרטון ברשתות החברתיות והחלה לחקור כדי לזהות את המעורבים. אוהד אחד, בן 55 זוהה ונעצר ברגע שחזר לשדה התעופה לאחר המשחק. הוא עומד בפני אישום של פשע שנאה, שעלול להכניס אותו לכלא למשך חודשים.

בסרטון נראה שצוות תא הנוסעים, שחלק מאנשיו עמדו במעבר כשהגברים התחילו לשיר את השיר האנטישמי, לא התערבו בנעשה. נכון לרגע זה, חברת ריינאייר לא פירסמה הצהרה כלשהי בקשר לאירוע הקשה.

רחלי ברץ ריקס, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות בהסתדרות הציונית העולמית ציינה כי היא רואה בחומרה את המעשה: "מדובר בסרטון מעורר חלחלה. במקום ליהנות מחווית המשחק וההתאגדות החברתית המתלווה אליו, בחרה קבוצה של אוהדי כדורגל להשפיל אדם חרדי ולהתנהג בצורה אנטישמית דוחה. התבטאויות כגון אלה אינן ראויות לא במגרש ולא מחוצה לו. לצד הקריאות החמורות נגד הנוסע היהודי החרדי, יש לציין לשבח את האחריות של קבוצת הכדורגל ווסטהאם יונייטד שלפי הדיווחים הכריזה על לקיחת אחריות ונקיטת סנקציות נגד אוהדיה שהתבטאו באופן מכוער מחוץ לאיצטדיון הכדורגל, והעבירו בכך מסר חד משמעי שאני מקווה שיאומץ גם על ידי קבוצות אחרות בכדורגל ובכל ענפי הספורט. ברגע שאוהדים יבינו שיש אחריות למעשים שלהם גם מחוץ לכותלי האיצטדיון ושיופעלו נגדם סנקציות במקום שכואב להם, ובאופן שימנע מהם להשתתף ולצפות במשחקי הקבוצה, הם יחשבו פעמיים אם להתבטא בצורה נלוזה שכזו" .


זו לא הפעם הראשונה שקריאות אנטישמיות מופנות כלפי יהודים במהלך טיסה. רק בחודש יולי האחרון, ראש עיריית לונדון, סאדיק קאן (Sadiq Khan), ציין שמאז מבצע "שומר החומות" הוא מזהה עלייה במקרי אלימות אנטישמים בעירו. כמו כן, לפני כשנתיים אירוע מקרה נוסף, בו משפחה יהודית מארה"ב הורדה לטענתם מהטיסה בגלל סיבות אנטישמיות.