גל האומיקרון בעולם סוחף עכשיו גם את יוון, כאשר הנתונים העדכניים ביותר ממנה, מחזקים את התחזיות הפסימיות להתפשטות נגיף הקורונה במדינה. הרשויות מדווחות על מספרים חסרי תקדים של קרוב ל-40 אלף חולים ביום בסוף השבוע האחרון. מדובר בשיא חדש זה היום החמישי ברציפות לאחר עלייה במספר ההדבקות של וריאנט האומיקרון. ביום חמישי האחרון דיווחה יוון על כ-76 נפטרים בעקבות הנגיף. ביממה האחרונה מספר המאומתים החדשים עמד על 30,010, מתוכם 20 זוהו לאחר שעשו בדיקות בכניסה למדינה בחזרה מחו"ל.
בעקבות הטיפוס החד בעקומת ההדבקות, התקבלה החלטה להטיל מגבלות במדינה. בתוך כך, קונצרטים של חג המולד ואירועים אחרים בוטלו תחת הגבלות חדשות שהוכרזו ביום חמישי, הכוללות חובה על עטיית מסיכה גם בשטח פתוח ובכל האזורים הציבוריים.
בנוסף, תיירים המגיעים ליוון יידרשו גם להציג בדיקת בדיקות קורונה שלילית 72 שעות לפני הטיסה ולעבור בדיקות מעקב לקורונה ביום השני והרביעי לאחר הגעתם. ההגבלות ייכנסו לתוקף מה-3 לינואר ועד ה-16 לחודש, כאשר שירות הבריאות הציבורי כבר נמצא תחת לחץ עם עומס במחלקות הטיפול הנמרץ שרושמות יותר מ-90 אחוזים ביכולת הקיבולת.
"בשל הכמות הגדולה של פעילות חג המולד והתנאים הצפופים, שימוש החובה במסכות מוצדק לחלוטין", אמר שר הבריאות, תאנוס פלוריס, במהלך הצגה בשידור חי של הצעדים.
מקומות הבילוי ייסגרו בחצות, הקיבולת באצטדיוני כדורגל תקוצץ ל-10 אחוזים, עבודה מרחוק ושינויי לוח זמנים יורחבו במגזר הציבורי. בהתבסס על הנתונים, אמר פלוריס כי כיסוי החיסונים למבוגרים יעלה בקרוב ל-80 אחוזים. כמעט 30 אחוזים מאוכלוסיית יוון כבר קיבלה זריקת דחף. "וריאנט האומיקרון נפוץ כעת ברחבי המדינה, במיוחד באתונה רבתי, שבה חלה עלייה ניכרת במספר המקרים".
על אף גל התחלואה הקשה במדינה, יוון עדיין נחשבת בישראל למדינה כתומה שאליה יכולים התיירים הישראלים לטוס, ללא צורך בהגשת בקשה לוועדת החריגים. בחודש נובמבר האחרון דווח על מספר של כ-33 אלף תיירים ישראלים שטסו ליוון, כאשר היא מהווה את היעד התשיעי הכי פופולרי.
מדינות כתומות נוספות שבהן התחלואה גבוהה
נכון להיום, כל מדינות העולם שאינן מוגדרות אדומות הן כתומות, כאשר למעשה הדבר אומר שניתן לטוס אליהן למרות אזהרת המסע הקיימת. כזכור, לפני מספר ימים אישרה ממשלת ישראל את המלצת משרד הבריאות לצמצום מספרה המדינות האדומות מ-69 ל-15 בלבד.
עם זאת, בחלק מהמדינות הכתומות מצב התחלואה גבוה, והוא ממשיך לטפס. איטליה, שהביקושים אליה בקרב התיירים הישראלים עלו בעקבות ההכרזה עליה ככתומה, רושמת עליות חדות במספרי המאומתים, כאשר היא מדווחת על ממוצע של יותר מ-90 אלף חולים ביום בשבוע האחרון. רק לפני 10 ימים הממוצע עמד על כ-23 אלף.
גם באירלנד נרשמת עלייה חדה במספר המאומתים, כאשר הממוצע בשבוע האחרון עומד על יותר מ-15 אלף מקרים חדשים ביום. גם בהולנד מתחילים לראות עלייה בימים האחרונים, כשבשבוע האחרון דיווחה המדינה על קרוב ל-14 אלף מקרי הדבקה חדשים בממוצע. זאת לאחר ירידה חדה שהגיעה לאחרונה בעקבות הסגר במדינה שיימשך עד ה-14.1.
מדינה כתומה נוספת שרושמת עליות חדות במספר המאומתים בקורונה היא דנמרק, כאשר ממוצע המקרים החדשים בשבוע האחרון בה עומד על קרוב ל-20 אלף.
ביום רביעי הקרוב יפוג תוקפה של החלטת סיווג המדינות האדומות, כאשר בשלישי צפוי להתקיים דיון בבג"צ על הסיווג מחדש של המדינות והאפשרות להביא לפתיחה מלאה של נתב"ג. זאת בעקבות תביעה של נציגי ענף התיירות שקוראים לפתוח את השמיים לגמרי. לטענתם, על אף התחלואה העולה, בכל העולם ממשיכים לקבל תיירים ולאפשר טיסות, תוך פיקוח הדוק על הנכנסים.
בתוך כך, פרופ' גרוטו ציין בכתב התביעה כי "ההכרזה על מדינות אדומות בלתי סבירה בעליל", והוסיף: "מגבלות תנועה אינן יעילות לבלימת התפשטות של נגיף הקורונה והווריאנטים השונים שלו". המדינה מצידה השיבה לעתירה בכך שטענה שצעדים בהם נקטה הינם הכרחיים".