מדי שנה מודדת Eurostat, סוכנות הסטטיסטיקה הרשמית של הגוש, את רמת שביעות הרצון של אזרחי המדינות שחברות באיחוד. התושבים של אותן 27 מדינות נשאלו גם עד כמה הם אופטימיים לגבי העתיד, או למעשה עד כמה הם פסימיים. הסולם הזה נע מאפס שמבטא חוסר שביעות רצון מוחלט, לעשר נקודות שלפיהן דברים כל כך טובים שהם לא יכולים להשתפר.
אמנם אפשר להניח שככל שהמדינה עשירה יותר, כך האנשים מאושרים יותר, אבל נראה שזה לא כך בכל המקרים. בעוד שלגרמניה יש את אחת הכלכלות החזקות מבין 27 המדינות, הנתונים על הפסימיות שבה בולטים. אם בשנת 2021 גרמניה הגיעה לציון של 7.1, הנתונים החדשים מראים שמדד האושר שלה ירד ל-6.5 בלבד.
למרות שסטטיסטיקה לבדה לא יכולה להסביר מדוע אנשים פחות מאושרים מהשנה הקודמת, הם מצביעים על התכנות גוברת במצב הרוח הגרמני הקולקטיבי. גוף גרמני נוסף, מכון ריינגולד שבסיסו בקלן, משתמש בסקרים מעורבים בראיונות עומק. במחקר שפורסם בשבוע שעבר, המכון מצא שכ-20 אחוזים מהמשיבים מגדירים את עצמם "המומים מחרדה" ו-9 אחוזים נוספים מסווגים כ"לא מעוניינים בקשר ומסוגרים". גרמניה סובלת מקיפאון כלכלי לצד אי נוחות הנוגעת למלחמה באוקראינה, מצמיחה חסרת תקדים בהגירה וממשלה לא פופולרית יחסית.
מה משמח את העמים המאושרים ביותר?
זו לא הפעם הראשונה שבה אוסטריה נמצאת בראש הטבלה, כשאזרחיה הציבו אותה ברמה 8 של מדד האושר. זה לא מפתיע שאוסטריה ניצבת במקום הראשון, מאחר ובאופן יחסי יש בה יציבות כלכלית, שפע ומערכת שתומכת באזרחים.
עם זאת, ברומניה ובפולין, שתי מדינות עניות למדי, שביעות הרצון מהחיים נמצאת בקצה הגבוה של הסקאלה – מה שמרמז שיותר כסף לא בהכרח שווה ליותר אושר. במקום זאת, נראה שגורמים כמו גיל, רמת השכלה, משפחה ויציבות כלכלית יכולים להעיד יותר על שביעות רצון בניגוד לעושר.
למרות המאבקים המדווחים של דור המילניום ודור ה-Z, רוב המדינות החברות הראו שאנשים בגילאי 16 עד 29 הראו שביעות רצון גבוהה יותר מהחיים בהשוואה לאלה שמעל לגיל 65. הדפוס ההפוך נראה רק בדנמרק, שוודיה, אירלנד, הולנד, לוקסמבורג ופינלנד.
נראה כי שביעות רצון מהחיים תלויה למדי ברמת ההשכלה, אשר במידה מסוימת משקפת את רמות ההכנסה. בכל מדינה חברה באיחוד שביעות הרצון מהחיים עלתה במקביל לרמת ההשכלה. לאנשים בסלובקיה זה המדד הכי חשוב, עם הבדל של כ-1.6 נקודות בין בעלי השכלה על-תיכונית לבין בעלי השכלה יסודית.
מקום המגורים גם עושה הבדל - אם כי הממצאים הללו מפוצלים הרבה יותר. במלטה, אוסטריה, פינלנד, הולנד, בלגיה, אירלנד, שוודיה, דנמרק ולוקסמבורג, אנשים באזורים הכפריים הכריזו על עצמם מעט יותר מאושרים, ב-0.2 נקודות ומעלה. עם זאת, בבולגריה, רומניה, ליטא, סלובקיה, פורטוגל, הונגריה, קרואטיה, קפריסין, גרמניה וסלובניה, תושבי העיר אמרו שהם מרוצים יותר מהחיים.
על פי הדיווחים, משקי בית עם ילדים היו המאושרים ביותר, בעוד שיחידים הצהירו שהם פחות מרוצים. הנושא הזה מיוחד לאירופה שכן מחקר שנערך ביבשות אחרות מצא שההפך הוא הנכון.
המחקרים מראים גם כי קיים פער משמעותי בין חלקים שונים של האיחוד האירופי. ככלל, אנשים באזורים הצפוניים ובחלקים המערביים של הגוש נוטים להיות מרוצים יותר מחייהם מאשר אנשים במדינות הבלטיות. אלה שגרים ליד אזור הים התיכון ובחלקים המזרחיים של האיחוד האירופי הרבה פחות מאושרים.