האירוע הקשה באמסטרדם, שיש המכנים אותו "פוגרום", מסמן זינוק מטריד וחסר תקדים בסנטימנט האנטי-ישראלי בהולנד, אחד מהיעדים המובילים לתיירים ישראלים. עדי ראייה תיארו המונים של פעילים פרו-פלסטינים ש"צדים" אנשים שהם זיהו כישראלים, צעקו קריאות אנטי-ישראליות, השליכו חפצים, בדקו את הדרכונים של עוברים אורח ובמקרים מסוימים תקפו פיזית ברחובות.
המשטרה הגיבה בסיורים מוגברים, אך על פי העדויות מהמקום הכוחות לא הצליחו להשתלט על האירוע ובצילומים מסוימים נראים שוטרים שאינם מתערבים כלל. כמו כן, למרות שעשרות פורעים נעצרו, רובם שוחררו עם קנס בלבד, למרות שהרשויות מציינות כי הם נשארים ברשימת החשודים שלהן ויתנהל אחריהם מעקב.
A shocking event in the streets of Amsterdam. Arab gangs attacked the Israeli fans of Macabi Tel Aviv who came to a game against Ajax Amsterdam. Terrible videos of assault are online. Fear for kidnapped Israelis. The events are suspected to be an Iranian funded op. pic.twitter.com/XBkf3SANSX
בתגובה לאלימות, ממשלת הולנד גינתה במהירות את הפיגועים, כאשר ראש הממשלה, דיק סכוף, ציין כי הפוגרום "בלתי מתקבל על הדעת" והפציר בכוחות הביטחון לחזק את אמצעי האבטחה בשכונות היהודיות ברחבי המדינה. כאמור, המשטרה עצרה מספר חשודים, אך המתיחות נותרה גבוהה, בעיקר בקהילה היהודית ובקרב מטיילים ישראלים.
ירידה של 80 אחוזים בחיפושים לחופשות באמסטרדם
על פי בדיקה של "הולידיי פיינדר", בתקופה שלפני האירוע האחרון אמסטרדם נמנתה על עשר הערים המובילות בחיפושים כיעד חופשה לישראלים. אבל מרגע פרסום תקיפות הישראלים בבירה ההולנדית, החיפושים לחופשה באמסטרדם צנחו ב-80 אחוזים. הפוגרום הותיר תיירים ישראלים רבים ומטיילים פוטנציאליים בחוסר ודאות לגבי הביקור באמסטרדם, גם אם הנסיעה היא בעוד מספר חודשים.
ליאור וטל, נשואים עם שלושה ילדים, רכשו לפני כחודש כרטיסי טיסה לאמסטרדם לחופשת פסח משפחתית, אבל אחרי מה שקרה בסוף השבוע הם ממש חוששים לנסוע: "אנחנו נוסעים כמשפחה עם שלושה ילדים קטנים וגם אם ננסה להצניע את זה שאנחנו יהודים, איך אפשר למנוע מהילדים לדבר בעברית או בכלל להסביר להם את המצב המורכב? עוד לא החלטנו מה נעשה בסוף, אבל כרגע אנחנו ממש חוששים לנסוע".
תיירים ישראלים ידועים בהעדפת יעדים תוססים ועשירים בתרבות אך בעיקר בטוחים, ועד לאחרונה אמסטרדם הייתה אחת הערים המובילות במסלולי הטיול באירופה. עם המוזיאונים שלה, האתרים ההיסטוריים והאווירה הפתוחה שלה, גם בגישה שלה לגבי קנאביס, הבירה ההולנדית הפכה לשם נרדף לסביבה סובלנית ומכילה. עם זאת, הפוגרום האחרון ניפץ את התפיסה הזו עבור רבים.
ירון, שביקר בעיר חמש פעמים בעשור האחרון, אומר כי "אמסטרדם תמיד הייתה עבורי עיר מפלט מהלחץ והקצב בישראל. החופש באוויר בכל נושא, הליברליות, ניתוק של ממש מהסטרס", אך מוסיף כי "האירועים האחרונים הכניסו בי חשש שמעולם לא חשבתי שארגיש כלפי העיר הנהדרת הזאת. באף אחד מביקוריי לא חוויתי קמצוץ של אנטישמיות, למעט ההפגנות הקבועות בכיכר דאם מהם בכל מקרה התרחקתי. אם הייתה לי אופציה לטוס שוב בקרוב כנראה שהייתי שוקל זאת פעמיים, ובכל מקרה נאלץ להסוות את זהותי שזה כואב ומבאס מאוד".
האירועים באמסטרדם קשורים באופן ברור לדפוס גדול יותר של עלייה בסנטימנט אנטי-ישראלי ואנטישמי ברחבי אירופה. בעוד שהפגנות רבות מתנהלות בשלום, אחרות הפכו לאלימות, עם עימותים בין מפגינים לרשויות אכיפת החוק, כמו גם מקרים של נזק לרכוש ואלימות פיזית. "מדכא לראות איך עיר כל כך חופשייה נפלה לידי קיצוניים ומעבר להווה, מה שבעיקר מטריד ומבאס זה העתיד. אולי השנה או שנה הבאה עוד אחזור, אבל מה יקרה בעוד חמש או עשר שנים? זה לא נראה טוב ונראה שזה הולך למקום של יעד תיירותי סופר פופולרי שיהפוך למוקצה עבור יהודים בכלל וישראלים בפרט. עצוב, ממש עצוב".
האם אמסטרדם עדיין יעד בטוח לתיירים ישראלים?
מומחים בענף התיירות צופים כי השפעות האלימות עשויות להימשך, במיוחד לצד המלחמה בישראל והסנטימנט האנטי-ישראלי שמתפשט ברחבי אירופה. בעוד שאמסטרדם נותרה יעד תיירותי עולמי מוביל, הסיכון להיתקל במצבים טעונים פוליטית והתקפות אנטישמיות עשוי להפוך אותה לפחות אטרקטיבית עבור ישראלים, לפחות בטווח הקצר.
"לקוחות שלי יצרו קשר וזה התחלק בין כאלה שאמרו 'עוד רגע זה יירגע' ואין בהם פחד, אל מול לקוחות שהיו צריכים לשמוע ממני מה דעתי בנושא", אומרת נויה קדר ברינברג, ישראלית המתגוררת באמסטרדם בשנים האחרונות ועוסקת בתכנון טיולים בהולנד. "הייתה לקוחה אחת שביטלה איתי שיחה כי אמרה שעליה לחשוב קצת האם הם טסים בסוף או לא. אבל רוב האנשים בסופו של יום מבינים שאין הבדל בין לטוס להולנד, צרפת או אנגליה. בכל מקום אפשר להרגיש אנטישמיות והם לא רוצים להפסיק לטוס בגלל זה – יש כאלה שבחרו להוריד את אמסטרדם מהלו"ז שאני בונה להם ובעצם להתמקד רק בעיירות וכפרי הנופש שמחוץ לעיר".
נויה מציינת כי באותו היום, ובבוקר שאחרי האירוע, גופים רבים נרתמו לסייע לתיירים הישראלים. "כולם היו סביב זה, עזרו, נתנו יד – "דייויד קורנר" (סופרמרקט כשר באמסטרדם) תרמו אוכל לאנשים שהיו להם טיסות בערב וחששו לצאת מהמלון ולהסתובב. זו הזדמנות גם להגיד תודה לבית חב"ד הולנד המדהימים שעבדו שלושה ימים רק בשביל לדאוג לאוכל, הסעות, סידורי לינה ועוד הרבה". בהקשר של הקהילה היהודית והישראלית בהולנד היא אומרת כי "היו הרבה דיבורים סביב הכל בקבוצות ובין החברים אבל לא היה דיבור על לחזור לארץ. אני מקווה שלא יתנו לזה לפגוע בתיירות הישראלית. אני יודעת שהמלך גינה את המאורע ומניחה שיעשו הכל על מנת למנוע כל פוגרום נוסף כי הם לא רוצים להפוך למקרה בוחן עבור שאר אירופה".
עדיין לא לגמרי ברור אם האירוע הקשה שהתרחש באמסטרדם ישפיע באופן אנוש על התיירות הישראלית במדינה, או אם הישראלים יתחילו לחפש אלטרנטיבות ליד המבוקש. "מוקדם להעריך כיצד האירוע ישפיע אם בכלל על היעד או על מפת היעדים", אומר ניר מזור סמנכ"ל קשרי תעופה. "כרגע אנחנו לא רואים שום שינוי בהזמנות. בכל הקשור ליעדים אליהם היצע הטיסות יחסית גבוה כמו אתונה, קפריסין, ורשה פראג ובודפשט אנחנו עדיין רואים ביקוש". הוא מוסיף כי "ישנו צפי לעלייה בהזמנות ככל שנתקרב לאירועי חג המולד ולחנוכה".
חשוב להזכיר כי המל"ל מסווג את הולנד כולה תחת רמת סיכון 2, אך בפרסום הרשמי נכתב כי "אין מניעה לישראלים להסתובב בעיר". כלומר, ישראלים שטסים לאמסטרדם יכולים לעשות זאת כמו אלה שטסים ליעדים אחרים ברחבי אירופה, אך "לגלות עירנות לאירועים חריגים לאור הרגישות הקיימת באסמטרדם בעקבות האירועים". במל"ל מציינים כי בכל אירוע חריג יש לפנות לגורמי הביטחון המקומיים, לקבלת מענה ראשוני, ומומלץ לעדכן במקביל את מוקד אזהרות במל"ל בטלפון 02-6667444.