דוח חדש שהתפרסם בכתב העת המדעי Nature Medicine, חשף כי החום הלוהט שפקד את אירופה בשנה שעברה הפך את 2023 לשנה החמה ביותר מאז ומעולם. הוא גם היה הקיץ השני הכי קטלני שתועד, עם יותר מ-47 אלף מקרי מוות הקשורים לחום שנרשמו ברחבי היבשת. 

מדינות דרום אירופה ספגו את עיקר גל החום, כאשר יוון נמצאת בראש רשימת המדינות עם שיעור התמותה הגבוה ביותר עם 393 מקרי מוות למיליון תושבים. אחריה הגיעה בולגריה עם 229 מקרי מוות למיליון תושבים; ואיטליה עם 209 מקרי מוות למיליון. לאחר מכן ספרד (175 מקרי מוות למיליון), קפריסין (167 מקרי מוות למיליון) ופורטוגל (136 מקרי מוות למיליון).

בסך הכל, מבחינת מספר אבסולוטי של מקרי המוות בשנה שעברה שהיו קשורים לחום הכבד, איטליה תופסת את המקום הראשון והאומלל עם 12,743 מקרי מוות, בעוד שספרד רשמה 8,352 ואחריה גרמניה עם 6,376 מקרי מוות הקשורים לחום. אחריהן יוון, עם 4,339; צרפת, עם 2,734; ורומניה, עם 2,585.

גל חום ספרד (צילום: ANDER GILLENEA, getty images)
גל החום הוא מהקשים שנרשמו מזה שנים. ספרד | צילום: ANDER GILLENEA, getty images

המחקר הדגיש גם את ההשפעה הלא פרופורציונלית של חום על אוכלוסיות פגיעות, כאשר מבוגרים נמצאים בסיכון רב. שיעור התמותה בקרב נשים נמצא גבוה ב-55 אחוזים מזה של גברים, ואלו מעל גיל 80 היו פגיעות במיוחד, עם שיעור תמותה גבוה ב-768 אחוזים בהשוואה לקבוצות גיל צעירות יותר.

כעת סביר יותר ש-2024 תהיה השנה החמה ביותר שנרשמה, למרות שיולי סיים רצף של 13 חודשים של שיאי טמפרטורות חודשיים, כך מסר שירות האקלים של האיחוד האירופי ביום חמישי האחרון. יולי 2024 היה חם ב-1.48 מעלות מהטמפרטורות הממוצעות המשוערות לחודש במהלך התקופה 1850–1900, לפני שהעולם החל לשרוף דלקים באופן נרחב.

הנחיה לתיירים: להיערך למזג אוויר קיצוני והגבלות מים

שריפות ממשיכות לפקוד את אירופה במשך יותר מחודש, ושרפו כבר אלפי דונמים. חום קיצוני פקד את אזור הים התיכון והבלקן, שם הטמפרטורות עברו מזמן את רף 40 המעלות. כעת משרד החוץ הבריטי הוציא אזהרה לתיירים שיוצאים לחופשה באזור יוון וספרד, וקראו להם להיערך למזג אוויר קיצוני ולבצורת, מה שמאלץ את הרשויות המקומיות ליישם הגבלות על שימוש במים.

גל חום סלוניקי יוון  (צילום: SAKIS MITROLIDIS , getty images)
התיירים צריכים להתכונן לחום הכבד ולהגבלות. סלוניקי, יוון | צילום: SAKIS MITROLIDIS , getty images

חלקים מדרום אירופה פונו על רקע שריפות, עם התקריות האחרונות בבירת יוון אתונה, שתוארו כ"אסון בסדר גודל תנ"כי". בעוד שריפות כאלה נפוצות במהלך הקיץ, מזג האוויר החם והיבש בצורה יוצאת דופן הופך אותן לתכופות וחזקות יותר.

נכון לעכשיו, בולגריה הפכה למדינה האירופית שנפגעה בצורה הקשה ביותר משריפות ב-2024. כ-38 אלף דונם של אדמה נשרפו עד כה, יותר מכפול מהשטח שנפגע ב-2023. צוותי כיבוי מיוון, צרפת, צ'כיה, שוודיה וספרד נפרסו כדי לסייע במשבר.

שריפות וגל חום איטליה (צילום: IVAN YANEV / BGNES NEWS AGENCY / AFP , getty images)
בולגריה היא מהנפגעות העיקריות מגל החום ומהשריפות | צילום: IVAN YANEV / BGNES NEWS AGENCY / AFP , getty images

גם איטליה נאלצת כעת להתמודד עם גם החום הכבד, ומספר האנשים הפונים לטיפול חירום במחלות הקשורות לחום עלה בחדות בכמה מערי התיירות הפופולריות ביותר באיטליה. יחד עם זאת, הרשויות מדווחות כי מזג האוויר הקיצוני לא מרתיע את התיירים, ומספר המבקרים הזרים באיטליה מוערך ב-2.5 אחוזים יותר מאשר בשנת 2023.