המוני ישראליים המגיעים לטייל מידי שנה בקולומביה, מבקרים בדרך כלל בשני מסלולי טיול מפקפקים: האחד - טיול בעקבות סוחר הסמים מהגדולים שהיו בעולם, פבלו אסקובר, לא הרחק מהעיר קרטחנה והשני - לא פחות מלהיב, הוא ביקור בחוות המריחואנה החוקיות הממוקמות כשעה וחצי מהעיר קאלי, שבעבר הלא רחוק נשלטה על ידי קרטל הסמים הגדול בעולם.
>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
למרות שהמחתרת המרקסיסטית שפעלה עשרות שנים בג'ונגלים בצפון קולומביה, הניחה את נשקה וחתמה על הסכם שלום עם הממשלה במדינה, באזור קאלי עדיין מסתובבים כמה כנופיות מסוכנות שעדיין פועלות. כדי לממן את עצמן, אנשי הכנופיות הללו חוטפים אנשי עסקים וזרים, לרבות תיירים וכך מצאו עצמם שני מטיילים ישראלים באמצע סיוט שנראה כאילו נלקח מתוך סרט.
מדובר בעומר יפת וגל-אל יעקב, חיילים משוחררים בני 22 שיצאו לטיול בחוות המריחואנה הסמוכות לעיר קאלי בקולומביה. בפוסט שהעלה יפת בפייסבוק, הוא חשף הכל:
"שילמנו 180 אלף פזו (כ-200 שקל) עבור הטיול בחוות. התכנית הייתה שאני וגל-אל ניסע לשם עם קבוצה גדולה יותר אבל זה לא הסתדר, אז יצאנו שנינו לבד עם מדריכה ונהג", שיחזר יפת. "זה היה סיור מרתק ומעניין. היינו כמה שעות בחוות ובדרך חזרה לכיוון קאלי התחילו הבעיות. מה שקרה לנו לאחר מכן הזכיר לי את הסדרה נרקוס'".
לדבריו, סמוך לאחד הג'ונגלים באזור הם תושאלו על ידי שלושה צעירים לגבי הגעתם למקום וזמן קצר לאחר מכן הגיעה כנופיה של 15 אנשים חמושים, כולל 'אל פטרון' - הבוס, ואלה פקדו עליהם לנסוע לתוך המעוז שלהם בעומק הג'ונגל.
"אל פטרון היה די מפחיד. חמוש בעוזי. כל החבר'ה שלו היו גדולים ומאיימים. חלקם חמושים ברובים ואקדחים. המדריכה שלנו מוניקה ניסתה לברר מה הם רוצים מאיתנו אבל רק אחרי דקות ארוכות ומורטות עצבים היא הסבירה שהם רוצים 200 אלף דולר כופר תמורת השחרור שלנו", סיפר יפת. "אמרנו לה שאין לנו שום סכום כזה. היא ביקשה שלא נדבר בספרדית כדי לא לעורר חשדות. היא דיברה עם אל פטרון ואמרה לו שאנחנו סטודנטים ושאין לנו כסף. הם סירבו לקחת את הכסף והטלפונים הסלולריים שהיו עלינו. זה נראה להם עלבון. הם רצו את הכסף הגדול".
"היה שלב מסוים שהפרידו ביני לבין גל-אל והרגשתי שמשהו לא טוב עומד להתרחש. ממש רעדתי ופחדתי ש'אל פטרון' יירה בי. הוא הביט בי ממושכות. היו שבע דקות ארוכות כמו הנצח שלא ידענו מה יקרה איתנו. הם כל הזמן דיברו בספרדית. כל התרחישים הכי מטורפים עברו לי בראש".
"ישבתי בג'יפ המפואר של הבוס. גל-אל ברכב של חברת ההסעות שלנו. חוסר הוודאות הפחידה אותי מאוד. הם נראו מאוד עצבנים ששמעו שאין לנו כסף, היו חסרי מנוחה ועשו ביניהם סיעור מוחות מה לעשות איתי ועם גל-אל. ההמתנה הייתה מלחיצה מאוד. בשלב מסוים המדריכה מוניקה אמרה לבוס שהיא מוכנה להישאר בשבי בתמורה לשחרור שלי ושל גל-אל. היא הסבירה לנו שהיא מכירה אנשים שידאגו לשחרר אותה". אחרי כמה שעות השניים שוחררו יחד עם המדריך פרננדו ונסעו בחזרה לעיר קאלי.
"היה לנו מזל שיצאנו מזה בחיים. גם הכניסה שלי לקולומביה הייתה עם הרבה מזל. היו ישראלים לפניי שעברו בידוק וסירבו לאפשר להם להיכנס למדינה בגלל כל הבלגן שהיו במסיבות בקאסות", הסביר יפת. "אחרי ששחררו אותנו ברחנו הכי רחוק מקאלי. ייקח לי הרבה זמן לעכל את החוויה הזו".
"מי שמערב את המשטרה משלם בחייו"
"שמענו שחברי הכנופיות הללו שפועלים בשטח ההפקר שבו אין משטרה או צבא חוטפים אנשים ושודדים את כספם ובמקרים מסוימים דורשים עבורם כופר. זה קורה מדי פעם. חלק קטן מהמקרים זוכים לחשיפה בכלי התקשורת אבל רוב משפחות הנחטפים לא מערבים את המשטרה והם דואגים לשלם כופר כדי לשחרר את ילדיהם מהשבי. זה יכול לקחת גם יותר מחודש", מסביר ישראלי המתגורר בקאלי. "מי שמערב את המשטרה משלם בחייו. הכול עובר פה מתחת לרדאר. אני יודע על מקרים שבהם אנשים נחטפו באזורים הללו לפני כמה חודשים ואיש לא יודע מה עלה בגורלם. לא הייתי ממליץ לישראלים להסתכן".
יפת ממליץ לישראלים שרוצים לטייל בחוות שבעמק קאלי לנסוע בקבוצה גדולה יותר של לפחות עשרה אנשים ולבדוק היטב מי המדריך וחברת ההסעות כדי לא להגיע למצב שהם יהפכו ממטיילים לחטופים. "קולומביה אחלה מדינה, אני קיצרתי את הטיול בכמה ימים אבל יש מצב שאחזור לשם", סיכם יפת.