תדמיתה האגדית של פריז כ"עיר האורות" עלולה לאבד בקרוב חלק מזוהרה. בשבוע שעבר חשפה שרת האנרגיה ואיכות הסביבה, דלפין באתו, הצעה לכיבוי אורות בתוך ומחוץ לחנויות, משרדים ובניינים ציבוריים - כולל חנות הדגל של לואי ויטון וקברט לידו בשדרות שאנז אליזה - בין השעות אחת בלילה לשבע בבוקר, החל מחודש יולי. התוכנית, שתיושם בערים, בעיירות ובכפרים ברחבי צרפת, נועדה לחסוך אנרגיה וכסף, ולהפגין "מתינות", לדברי השרה.
ההצעה עוררה מחאה חריפה בקרב הסוחרים, שטוענים שהממשלה מפגינה חוסר רגישות לתדמיתה של צרפת כיעד התיירות מס' 1 בעולם. כמו כן טוענים הסוחרים שהתקנה, שתתווסף לאיסורים הקיימים על פתיחת חנויות בימי א' ועל קניות בשעות הלילה, תפגע בעסקים בתקופה שבה הכלכלה הצרפתית כמעט שלא צמחה במשך שנה והאבטלה העפילה לרמה הגבוהה ביותר ב-14 השנים האחרונות.
סופי מול, סגנית נשיא מועצת המסחר של צרפת, שמייצגת את כל 650 בתי המסחר במדינה, שמעסיקים כ-3.5 מיליון אנשים אמרה כי "אנחנו מוכנים לעשות מאמץ, אבל הממשלה מבלבלת בין מתינות לבין צנע. ניתן לגבש פתרונות ידידותיים לסביבה שיפגעו פחות בחברה ובכלכלה".
תוכנית הממשלה, שפרטיה הסופיים בתהליך גיבוש, תפגע בתדמיתה ההיסטורית של פריז כ"עיר האורות", שנוצרה הודות לתהילתה כמרכז של השכלה בעידן הנאורות, וכן לכינונה המוקדם של תאורת רחוב בעיר.
הצעת כיבוי האורות, שהועלתה עוד בתקופת כהונתו של הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי, מקודמת כעת בידי ממשלתו של פרנסואה הולנד. בינואר אישרה ממשלתו של סרקוזי תקנה שנכנסה לתוקפה ביולי ושמחייבת את החנויות ואת בתי העסק לכבות את שלטי הניאון עם שמותיהם בין השעות אחת בלילה לשש בבוקר. בצרפת קיימים 3.5 מיליון שלטי ניאון כאלה.
81 מיליון תיירים
תעשיית התיירות מייצרת 6.5% מהתמ"ג הצרפתי, ומעסיקה באופן ישיר 900 אלף אנשים, על פי נתוני הממשלה. אשתקד המשיכה צרפת להחזיק בתואר המדינה המבוקרת ביותר בעולם, עם 81.4 מיליון תיירים זרים - התאוששות לאחר שלוש שנות ירידה.
משרד האנרגיה טוען שהתקנה לא תחולל שינוי משמעותי בהשוואה למצב הקיים, ומציינת כי כבר מבוצע כיבוי אורות החל מחצות הלילה ב-304 המונומנטים, הכנסיות, הפסלים, המזרקות והגשרים בפריז.
אורות מגדל אייפל כבר מכובים באחת בלילה. בעשר השנים האחרונות צומצמה כמות החשמל להארת כנסיית נוטר דאם מ-54 אלף וואט ל-9,000 וואט.