זכאי מציינת גם את ההבדל במועד שבו חל ט' באב בלוח השנה הלועזי - 5 באוגוסט: "השנה ט' באב יחול בתחילת אוגוסט, לעומת אמצע יולי בשנה שעברה. זה הבדל מהותי, כי הביקושים לפני ט' באב עלולים להיפגע, הלחץ ליציאה לחופשה יהיה רק בשלושת השבועות האחרונים של אוגוסט - ואז גם המחירים יהיו גבוהים".
היצע הטיסות ליעדי אגן הים התיכון אמור להיות הקיץ גדול מזה של השנה שעברה. "הופתענו לטובה מנתוני הטיסות בחופשת הפסח, שהצביעו על עלייה של 25% לעומת חג הפסח הקודם, ואנחנו מעריכים שעלייה זו היא סימן לביקושים בקיץ הקרוב", אומרת זכאי.
ואולם אם היצע הכיסאות במטוסים הקיץ יהיה גדול מהביקוש - המחירים יירדו, מכיוון שהסיטונאים יעדיפו להוריד מחירים כדי לא להפסיד. כלומר, השאלה מתי להזמין את החופשה נותרת ללא תשובה, וכדאי להיות עם היד על הדופק ולראות לאן נושבת הרוח. כך או כך, הנה חמישה משתנים שחשוב להביא בחשבון לפני שמזמינים חופשה לקיץ הקרוב.
1. המחירים בחלק מהמלונות המובילים באילת דומים למחיר בחו"ל
נהוג לחשוב שמחירי חופשה בישראל נמוכים ממחירי חופשה בחו"ל, מכיוון שנופש בישראל לא כולל את מרכיב הטיסה, שמקפיץ את העלות הכוללת של החבילה. ואולם מבדיקת מחירים שערכנו לחופשות באוגוסט, עולה כי העלות של חופשה במלונות מובילים באילת דומה לחלק מהחבילות המוצעות בחו"ל, כולל טיסה.
לפי הבדיקה, חופשה בבתי המלון המלך שלמה, ישרוטל ספורט, ישרוטל לגונה ודן פנורמה באילת תעלה למשפחה 10–11 אלף שקל לארבעה לילות, ובמלון יו קורל ביץ' המחיר יגיע ל–13 אלף שקל למשפחה. זאת, בעוד שבכרתים יש חבילות של טיסה ושהות במלונות ברמה של חמישה כוכבים שמחירן הוא כ–11 אלף שקל. ברודוס יש חבילות ב–9,000 שקל, וגם ניתן למצוא חבילות נופש לאנטליה של במלונות ברמת חמישה כוכבים על בסיס הכל כלול ב–10,000 שקל.
2. מקדימים את החופשה ליולי - וחוסכים אלפי שקלים
במשפחות רבות מועד החופשה תלוי בלוחות הזמנים של הקייטנות. יולי עמוס בקייטנות, אבל באוגוסט מרביתן מסתיימות, וההורים מחפשים פתרונות תעסוקה לילדים. לכן, אין פלא שהביקושים לחופשות באוגוסט מזנקים, ובהתאם לכך גם המחירים.
כשבדקנו כמה תעלה חופשה בישראל ובאזור אגן הים התיכון בשלושה מועדים - תחילת יולי, סוף יולי ואמצע אוגוסט - גילינו פערי מחירים משמעותיים. ביעדים כמו אנטליה שבטורקיה, איי יוון ומלטה, גילינו פערי מחירים בין חופשה בתחילת יולי לחופשה בסוף יולי, וגם בין חופשה ביולי לעומת אוגוסט. הפער בין מחיר חופשת ארבעה לילות בתחילת יולי לבין סוף יולי נע ממאות עד אלפי שקלים למשפחה. כך למשל, במלון Vasia Beach בכרתים, מחיר חופשה בתחילת יולי לזוג ושני ילדים, כולל טיסות, הוא 9,250 שקל לעומת 10,640 בסוף יולי.
בבתי המלון ברודוס מצאנו פערים משמעותיים אפילו יותר - במלון Ixian Grand מחיר החופשה בתחילת יולי הוא 11,460 שקל, לעומת 13,070 שקל בסוף יולי. גם במלון Paradise Royal Mare הפער במחיר משמעותי - 9,350 שקל בתחילת יולי, לעומת 12,470 שקל בסוף יולי.
משפחות שיחליטו לחכות עם החופשה עד אוגוסט ישלמו אפילו יותר: מחיר החופשה במלון Ixian Grand ברודוס מזנק בתאריכים אלה לכ–14 אלף שקל למשפחה. מחיר חופשה ביולי במלון Titanic Deluxe Belek שבאנטליה הוא 12.5–13.5 אלף שקל למשפחה, ומזנק באוגוסט ל–14,200 שקל.
המצב דומה גם באי היווני קוס - מחיר חופשה בת ארבעה לילות בתחילת יולי בבתי מלון כמו Kipriotis Maris Suites ו–Summer Palace הוא 7,700–8,500 שקל למשפחה, בסוף יולי המחיר מטפס ל–9,500 שקל, ואילו באוגוסט המחיר מזנק לכ–11,500 שקל.
3. בטן־גב בישראל? לא רק באילת
אילת היא יעד פופולרי למשפחות רבות, בשל המגוון הרחב של בתי מלון עם צוות הווי ובידור, בריכות ופעילויות שיעסיקו את בני המשפחה. ואולם כתוצאה מהביקושים הגבוהים חלק מבתי המלון בעיר מעלים את המחירים לסכומים של עד 11 אלף שקל לארבעה לילות למשפחה בת ארבע נפשות.
אם כל מה שאתם מחפשים הוא נופש בטן־גב על שפת הים או הבריכה במלון - אילת היא לא האפשרות היחידה לחופשה בישראל. מגוון מלונות הנמצאים בקו החוף בערים שונות בישראל, מציעים חופשה בסגנון דומה במחירים נמוכים יותר. כך, למשל, מחיר חופשה משפחתית בת ארבעה לילות במלון הולידיי אין אשקלון ובמלון ווסט אשדוד יהיה באוגוסט 6,800 שקל למשפחה; בלאונרדו חיפה - 7,800 שקל; בלאונרדו קלאב טבריה - 7,500 שקל; ובמלון חוף גיא בטבריה - 8,100 שקל.
אם בוחרים בחופשה בישראל, לרוב המחירים יהיו נמוכים יותר אם מבצעים את ההזמנה דרך המוקד הטלפוני של המלון ומבקשים להצטרף למועדון הלקוחות של הרשת, שכן למעט ברשת ישרוטל, ההטבה עבור ההצטרפות, שמסתכמת בכ–10% הנחה, ניתנת כבר בהזמנה הראשונה. לכן, גם אם ההצטרפות היא בחינם וגם אם בתשלום (ברשת פתאל, למשל, עלות ההצטרפות היא 300 שקל), ההנחות משתלמות.
4. שימו לב לזמני הטיסות
זמני ההגעה ליעד והחזרה משמעותיים מאוד, במיוחד כשבוחרים בחופשה בחו"ל. במקרים רבים היום שבו מגיעים ליעד או יום החזרה בו חוזרים ממנו, ולפעמים אף שניהם, הם ימים שאינם מנוצלים במלואם, מה שלא קורה אם אתם בוחרים לנפוש בישראל.
כך למשל, בחלק מהחבילות לרודוס, הטיסות יוצאות בצהריים וחוזרות בצהריים. המשמעות היא שאת הבוקר של היום הראשון והאחרון מבלים בשדה התעופה, ולמעשה חופשה שאמורה להיות בת ארבעה לילות וחמישה ימים היא למעשה חופשה בת ארבעה לילות ושלושה ימים.
לעומת זאת, בחבילות לאנטליה, שמתחילה לחזור למפת התיירות של הישראלים, הטיסות היו נוחות יותר - טיסת בוקר ביציאה וטיסת לילה בחזרה, המאפשרות ניצול מרבי של החופשה.
בנוסף, כשטסים לחופשות באגן הים התיכון מדובר בטיסות שכר ולא בטיסות סדירות, שבמקרים רבים העמידה שלהן בזמנים מוטלת בספק - טיסות מתעכבות או מוקדמות בהתראה קצרה, וגורמות לבזבוז נוסף של זמן חופשה על חשבון הלקוח - מה שלא קורה אם אתם בוחרים לנפוש בישראל.
הטיסות לאילת יוצאות בשעות נוחות למדי, ויש שמעדיפים אותן על פני נסיעה של כמה שעות במכונית או בתחבורה הציבורית. עם זאת, גם הטיסה לאילת גוזלת זמן יקר, מכיוון שהיא כרוכה בהגעה של שעה לפני הטיסה לשדה התעופה וכרוכה בתשלום עבור חניה (אם מגיעים ברכב פרטי), תחבורה ציבורית או מונית בדרך לשדה התעופה וממנו.
אם החלטתם שאת החופשה הקרובה תבלו באילת ואתם יודעים מראש שאתם מתכוונים לטוס לעיר ולא לנסוע אליה, כדאי להזמין את בית המלון והטיסה ביחד כחבילת נופש - ולא בנפרד. בהזמנה בנפרד, מחיר טיסה לאילת הוא 250–300 שקל לכיוון לאדם - סכום שעלול לייקר את החופשה באופן משמעותי.
5. אנטליה? כבר לא 399 דולר לאדם
התקוות בענף התיירות בעקבות חזרתה של טורקיה למפת החופשות הישראלית גבוהות. הסיטונאים שחזרו לשווק את היעד צופים כי אנטליה תעמוד בראש יעדי הנופש המובילים אליהם יסעו הישראלים ביולי־אוגוסט. ואולם למרות הציפיות הגבוהות, לכולם ברור ש–2014 תהיה רחוקה מהשיאים הזכורים ב–2008, שבה נפשו באנטליה כ–550 אלף ישראלים.
בחג הפסח האחרון, שחל בתקופה שבה הנופשונים מבוקשים פחות בשל מזג האוויר, כ–17 אלף ישראלים נפשו באנטליה, אך קשה להעריך על סמך נתון זה אם נהירת ההמונים למדינת הקלאבים תחזור, שכן ישראלים רבים עדיין נוטרים טינה לטורקים בעקבות המתחים המדיניים ששררו בין המדינות.
לאלה שכן יחליטו לחזור לנפוש באנטליה נכונה הפתעה במחיר החופשה. סוכני הנסיעות מנסים להוריד את ציפיות הישראלים למחירים הנמוכים שהם זוכרים. אמנם הישראלים הפסיקו להגיע לאנטליה, אבל הטורקים לא נותרו עם חדרי מלון ריקים. הם נהנו מהתפתחות תיירותית ענפה במיוחד מכיוון התיירות הנכנסת מגרמניה ומרוסיה, הקימו עוד בתי מלון - והמחירים עלו.
מחירי החבילות לאנטליה בקיץ הנוכחי דומים למדי למחירי חבילות באיי יוון, כמו רודוס וכרתים. כך למשל, חופשה של ארבעה לילות במלון החדש Titanic Deluxe Belek באנטליה, על בסיס הכל כלול, תעלה למשפחה 12,500–14,200 שקל ביולי־אוגוסט, ומחיר אותה חופשה במלון Crystal Waterorld מגיע ל–10,200–11,400 שקל.
המחירים בטורקיה אמנם דומים לאלה שביוון - אבל החוויה שונה. זו הסיבה שהישראלים כל כך אהבו לנפוש בטורקיה ופחות חיבבו את איי יוון כתחליף לה. "הכל כלול ברודוס ובכרתים בכלל לא דומה לשפע של האוכל והשתייה שמציעים לנו בהכל כלול באנטליה", אומר זוג שנפש בטורקיה כבר בחג הסוכות האחרון. "הבריכות גדולות, יש מגלשות, מרחבים, ואין שום סיבה לצאת מהמלון ולהוציא סכומים נוספים".
* 43% מהמתכננים חופשה בחו"ל: לא ננפוש בטורקיה גם לאחר הפיוס המסתמן
* העליון: גביית דמי ביטול לכל מוצר
שנרכש בהזמנת חופשה - אסורה