עשרות מהגרים נתקעו באיי צ'אגוס (Chagos) וחיים בתנאים קשים לאחר שניסו להגר, ולהגיע קודם לאי דייגו גרסיה שבטריטוריה הבריטית באוקיינוס ההודי (BIOT). לפי הדיווחים, למעלה מ-61 טמילים תושבי סרי לנקה, כולל 16 ילדים, נמלטו בשנת 2021 מארצם בעקבות רדיפות והגיעו לאי, הגדול ביותר שבארכיפלג המבודד שבאוקיינוס ההודי.
רוב הקבוצה הגיעה לאי במטרה להגיע לקנדה, כאשר דליפה פרצה בכלי השיט שלהם ואנשי הצי המלכותי נאלצו להציל אותם מטביעה באוקיינוס. לאחר מכן הם הובאו לאי, שבו נמצא בסיס סודי בריטי-אמריקני. מבקשי המקלט טענו שנאמר להם שהם יילקחו למדינה שלישית בטוחה, אך רובם עדיין תקועים באי.
בחודש מרץ השנה, חלק מהמהגרים הגישו תביעה משפטית נגד משרד החוץ הבריטי (FCDO), בטענה שהיה "עיכוב בלתי חוקי" בהסדרת העברתם למדינה שלישית בטוחה. בית המשפט העליון בלונדון אמר בעבר כי המהגרים התמודדו עם תנאים "לא אנושיים" באי, כולל צפיפות וחולדות.
בשבוע שעבר, עורכי הדין של משרד החוץ ומשרד הפנים אמרו במכתב כי יש "שינוי מוצע במדיניות" כדי לאפשר למשפחות, ילדים וגברים ללא הרשעות פליליות ללא או חקירות מתקיימות את ההזדמנות לעבור ישירות לבריטניה. המכתב אישר כי הרוב המכריע של האנשים המוחזקים באי יובאו לבריטניה, בתנאי שיוגשו בקשות לאישור כניסה, יירשמו במערכת הרישום הביומטרית ולא יתגלה אודותיהם מידע שלילי מעברם, לפי הטלגרף הבריטי.
Diego Garcia เป็นเกาะที่มีแนวปะการังวงแหวนทอดยาว ทางทิศใต้ของเส้นศูนย์สูตร กลางมหาสมุทรอินเดีย ดินแดนของอังกฤษ pic.twitter.com/Y8GbphSDhu
Could Diego Garcia island be used to support ships in the Red Sea
The island of the British Indian Ocean Territory a disputed overseas territory of the UK It is a militarized atoll just south of the equator in the central Indian Ocean pic.twitter.com/WPZ53t5eWY
"הלקוחות שלנו, כולל 16 ילדים, מברכים על ההחלטה המאוחרת של שר הפנים להציע להם מקלט בבריטניה", אמר עורך הדין המייצג את אותם פליטים. "הלקוחות שלנו ברחו מסרי לנקה בחיפוש אחר מקום מפלט מרדיפות. הטיפול והמעצר הבלתי חוקי שהם ספגו מהמינהל הבריטי בטריטוריית האוקיינוס ההודי בשלוש השנים האחרונות הוא מחפיר. החלטה זו מהווה הקלה עצומה ללקוחותינו ואנו קוראים למזכירת הפנים לסגור את מחנה הפליטים באי ולהביא את לקוחותינו לבריטניה ללא כל דיחוי נוסף כדי שיוכלו להתחיל בהחלמה".
היסטוריה של סכסוכים וגירוש
דייגו גרסיה הוא אי נידח באוקיינוס ההודי, גן עדן של צמחייה עבותה וחופים עם חול לבן, מוקף במים כחולים ונוצצים. אבל למרות כל אלה, לא מדובר ביעד תיירותי, והוא לחלוטין מחוץ לתחום – זהו אתר של בסיס צבאי בריטני-אמריקני סודי ביותר העטוף במשך עשרות שנים בשמועות ובמסתורין.
דייגו גרסיה, שנמצא כ-1,600 קילומטרים מהאדמה הקרובה ביותר, מופיע ברשימות של האיים הנידחים ביותר בעולם. אין טיסות מסחריות וההגעה דרך הים אינה קלה. היתרים לסירות ניתנים רק לאיים החיצוניים של הארכיפלג וכדי לאפשר מעבר בטוח באוקיינוס ההודי. כדי להיכנס לאי צריך אישור, שניתן רק לאנשים בעלי קשרים למתקן הצבאי או לרשות הבריטית שמנהלת את השטח.
Sentinel-2 photograph of the US and UK military base on Diego Garcia Island in the Chagos Islands in the Indian Ocean Region on September 22nd.
-7.315885, 72.418197
The sovereignty of the Chagos Islands will be returned to Mauritius, but the US and UK military bases will remain. https://t.co/9yelb6uVyF pic.twitter.com/kNhI046xVZ
במשך שנים התנהל סכסוך טריטוריאלי בין בריטניה למאוריציוס בדבר השליטה באי. כעת אחרי תהליך ממושך, ב-3 באוקטובר פרסמו המדינות הצהרה משותפת שבה הכריזו על הסכמתה של בריטניה להעביר את ארכיפלג צ'אגוס, כולל האי דייגו גרסיה, בחזרה למאוריציוס. בעוד שההסכם מכיר בריבונות של מאוריציוס על הארכיפלג כולו, הוא גם מתיר לבריטניה לממש ריבונות כזו בשם מאוריציוס בדייגו גרסיה למשך 99 השנים הבאות.
הארכיפלג של צ'אגוס נוהל כמושבה צרפתית מ-1715 עד 1814, וכמושבה בריטית בין 1814 ל-1965. ב-1965, בריטניה הבטיחה לסגת ממאוריציוס אך לא מצ'אגוס. לפיכך, מאוריציוס הפכה עצמאית ב-1968 אך ללא צ'אגוס, שהפכה לטריטוריה בריטית באוקיינוס ההודי. בשנת 1966, בריטניה השכירה את דייגו גרסיה לארה"ב למשך 50 שנה בתמורה להנחה של 14 מיליון דולר על רכישת מערכות טילים בליסטיים חמושים בנשק גרעיני. בשנת 1971 הקימה ארה"ב בסיס סיוע ימי ואווירי בדייגו גרסיה, המופעל במשותף עם בריטניה. כ-4,000 אנשי צבא ואזרחים צבאיים אמריקאים ובריטים דווחו שהוצבו באי מאז פתיחת הבסיס הצבאי, ובשנת 2016, בריטניה האריכה את חוזה השכירות של האי לארה"ב עד 2036.
בריטניה וארה"ב רצו לשמור על הארכיפלג נקי מסיבוכים פוליטיים שעלולים לנבוע מנוכחות אוכלוסיות ילידים, ובסוף שנות ה-60 וה-70, תושבי צ'אגוס הוגלו למאוריציוס ולסיישל ומאז הטריטוריה הבריטית באוקיינוס ההודי אסרה על צ'אגוסים לחזור לאיים. האיסור בוטל בשנת 2000, ואיפשר לצ'אגוסים לחזור לאיים, אבל צעד זה היה קצר מועד, ופקודת ההגירה משנת 2004 החזירה את ההגבלה הקודמת.
האם יהיה אפשרי לבקר באי?
בשנים האחרונות מאורציוס הפכה לאחד היעדים הבולטים שמושכים תיירים מכל העולם לאיים היפהפיים עם החופים הלבנים והים הבהיר. מאוריציוס תוכל כעת להתחיל בתוכניות של יישוב מחדש באיי צ'אגוס, אך עדיין לא בדייגו גרסיה. כאמור, שם תבטיח בריטניה את הפעלת הבסיס הצבאי שלה למשך תקופה ראשונית של 99 שנים.
תושבי האי צ'אגוס עצמם – חלקם במאוריציוס ובאיי סיישל, אך אחרים גרים בבריטניה – אינם מדברים בקול אחד על גורל מולדתם. חלקם נחושים לחזור לגור באיים המבודדים, חלקם ממוקדים יותר בזכויותיהם ובמעמדם בבריטניה, בעוד שאחרים טוענים שמצבו של הארכיפלג לא צריך להיפתר על ידי זרים.
נכון לרגע זה, אין תשתית תיירות מסחרית באיי צ'אגוס. בשל השילוב של פעילות צבאית ורגישות פוליטית, אין פעולות תיירות רגילות. מספר קטן של חוקרים, מדענים ואנשי רשות מסוימים עשויים לקבל אישור לבקר למטרות ספציפיות, כגון מחקר סביבתי. עם זאת, הדבר ידרוש אישור מיוחד מממשלת בריטניה או מרשויות הצבא.