בחודשי הקיץ הלוהטים, אפילו המצרים עצמם שרגילים לטמפרטורות הגבוהות של העיר ההיסטורית אסוואן (Aswan), מעדיפים לנפוש בחופים הצפוניים. אבל למרות שעונת התיירות נמצאת בשיאה בין אוקטובר למאי, בחודשים האחרונים היא מלאה בזרים, אבל לא כאלה שבאו לשיט על הנילוס או לגלות את העתיקות. העיר השלווה הפכה למקלט עבור אלה שנמלטו מהמלחמה הקשה שפוקדת כעת את סודאן.

אחד האסונות ההומניטריים הגדולים בעולם מתרחש כעת בסודאן שבמזרח אפריקה. 12 מיליון בני אדם נאלצו לברוח מבתיהם ונמצאים במנוסה, ומספר כפול גווע כעת ברעב. בתי חולים נהרסו, ילדים כחושים מחפשים מזון, ושלדי חיילים שרועים ברחובות הבירה חרטום. ההערכות נעות סביב 150 אלף הרוגים, אך המספר הזה כנראה גבוה בהרבה.

מאז אמצע אפריל 2023, שתי קבוצות צבאיות בתוך סודן נלחמות: ה"כוחות המזוינים של סודאן", או SAF, ו"כוחות התמיכה המהירה", או RSF. הן החלו להילחם ב-2023 לאחר מחלוקת על צורת השלטון שיש ליישם בעקבות הפיכה צבאית בסוף 2021. ה-SAF מונה כ-200 אלף איש, בראשותו של עבד אל-פתאח אל-בורהאן ועובד יותר כמו צבא סדיר. ה-RSF מוערך ב-70–100 אלף איש, ובראשה עומד מוחמד חמדאן דגאלו, והיא דומה יותר לכוח גרילה.

"משבר אחד אחרי השני"

סוכנויות האו"ם מזהירות כי סודאן נמצאת בנקודת שבירה לאחר יותר מ-15 חודשים של מלחמה בגלל מה שהן מכנות "משבר הזנחה": "המשבר ההומניטרי בסודאן בכל הנוגע לילדים, הוא הגדול בעולם", אומר ג'יימס אלדר, דובר UNICEF. "זה משבר של הזנחה. המצב מוכר אבל הוא זוכה להתעלמות בהיבטים רבים". סוכנות הילדים של האו"ם מדווחת כי היקף הזוועות שנגרמו ועדיין נגרמות לילדים בסודאן נעלם מתחת לרדאר העולמי כי המלחמה לא זוכה לסיקור. יחד עם זאת, הוא אומר שהפשעים שבוצעו נגד ילדים חומקים מכיוון שלארגוני סיוע יש גישה מוגבלת למוקדים במדינה המשוסעת.

שריפה סודאן מלחמה (צילום: AFP, getty images)
המלחמה נמשכת מתחת לרדאר של העולם | צילום: AFP, getty images
ילדה סודאן פליטים מלחמה (צילום: LUIS TATO, getty images)
ילדים הם מהנפגעים העיקריים במלחמה הקשה בסודאן | צילום: LUIS TATO, getty images

הצדדים הלוחמים של סודאן, במיוחד כוחות התמיכה המהירה (RSF), ביצעו מעשי אונס נרחבים, כולל אונס קבוצתי, ואילצו נשים ונערות להינשא בחרטום, בירת המדינה, מאז פרוץ הסכסוך הנוכחי. כך לפי ארגון Human Rights Watch. נותני שירותים המטפלים ותומכים בקורבנות שמעו גם דיווחים על נשים ונערות שמוחזקות על ידי ה-RSF בתנאים שעלולים להסתכם בעבדות מינית. הדוח גם מדגיש את ההשלכות הבריאותיות והנפשיות ההרסניות על הניצולות ואת ההשפעה ההרסנית של התקפות הצדדים הלוחמים על שירותי הבריאות והחסימה המכוונת של הכוחות המזוינים של סודאן (SAF).

הארגון הבין-לאומי להגירה (IOM) מדווח כאמור כי יותר מ-12 מיליון בני אדם, כמעט מחציתם ילדים, נעקרו מבתיהם בתוך סודאן ויותר מ-2 מיליון בני אדם נמלטו כפליטים למדינות שכנות. "תושבי סודאן מתמודדים עם משבר אחד אחרי השני, ללא סוף שנראה באופק. בכל יום, ונראה שכמעט בכל שעה, המצב בסודאן מחמיר", אומר מוחמד רפאת, ראש הנציגות של IOM בסודאן.

צבא סודאן פליטים מלחמה (צילום: AFP, getty images)
המלחמה החלה בעקבות מחלוקת על שיטת השלטון במדינה | צילום: AFP, getty images

אם להוסיף לכל זה, סודן מתמודדת עם משבר הומניטרי הרסני נוסף, שכן שיטפונות קטלניים בעקבות גשמים עזים, גבו את חייהם של לפחות 53 בני אדם ועקרו עשרות אלפים מבתיהם. ההצפה הקטסטרופלית, שהחלה בעונת הגשמים השנתית של המדינה, פצעה גם יותר מ-200 בני אדם והובילה לקריסתם של למעלה מ-2,000 בתים ברחבי האזור. השיטפונות גם השפיעו באופן משמעותי על התשתיות, כאשר כבישים, גשרים ושירותים חיוניים נהרסו או נהפכו לבלתי נגישים. זה הפך את זה למאתגר עבור צוותי הצלה וארגוני סיוע להגיע לנזקקים, מה שסיבך עוד יותר את מאמצי הסיוע. כשהעונה הגשומה רחוקה מלהסתיים, גוברים החששות שהמצב עלול להחמיר, ולסכן חיים נוספים.

ביזה וונדליזם של אוצרות

למרות הניסיונות לכינון שלום ומערכת יחסים בין ישראל לסודאן, המדינות עדיין לא מנהלות יחסים דיפלומטיים מלאים. באופן טבעי, המל"ל מסווג את סודאן ברמת אזהרה הגבוהה ביותר (4), ולא ממליץ לישראלים להגיע אל המדינה. גם משרד החוץ האמריקני מדגיש כי כל הגעה לסודאן עלולה להסתיים בפגיעה: "סכסוך מזוין נמשך ברחבי סודן וכולל קרבות קשים בין קבוצות פוליטיות וביטחוניות שונות. המצב אלים, הפכפך ובלתי צפוי, במיוחד בעיר הבירה חרטום. אל תיסעו לסודן עקב מלחמה, תסיסה אזרחית, פשע, טרור ואפשרות לחטיפה".

סודאן פירמידות (צילום: evenfh, shutterstock)
האוצרות של סודאן בסכנה. הפירמידות של מרואה | צילום: evenfh, shutterstock

המלחמה המתמשכת גורמת להרס ליופיה ולאתריה ההיסטוריים של סודאן. הסכסוך, שקורע את המדינה, לא רק עוקר מיליונים, אלא גם שוחק את הפאר ההיסטורי והטבעי שלה. סודאן היא ביתם של כמה מהאתרים העתיקים המרהיבים בעולם, כולל הפירמידות הנוביות ומקדשי מרואה (Meroë), שראשיתם לפני אלפי שנים. אתרים אלה, מספרים את סיפורה של ממלכת כוש והעולם העתיק. אך כיום האתרים הללו נמצאים כעת בסכנה, והמלחמה החריפה את הסיכון לביזה ולוונדליזם, עם חפצים ומבנים יקרי ערך שנפגעים ונבזזים.

הנופים הטבעיים של סודן, מהמדבריות העצומים ועד לעמק הנילוס השופע, סובלים גם הם מהשפעות המלחמה. עימותים מזוינים ועקירת קהילות הובילו להידרדרות סביבתית חמורה. כריתת יערות, מדבור וזיהום מפעילויות הקשורות לעימותים הורסים את המערכות האקולוגיות שמשכה בעבר מבקרים והייתה מקום המחייה של חיות הבר המקומיות.

נוף סודאן פליטים מלחמה (צילום: Matyas Rehak, getty images)
גם הטבע של סודאן בסכנה | צילום: Matyas Rehak, getty images

מגזר התיירות של סודן, שמעולם לא היה ענף פעיל במיוחד, כמעט קרס בעקבות המלחמה. המחסור בתיירות לא רק משפיע על הכלכלה אלא גם מצמצם את הכספים הזמינים לשמירה והגנה על אתרי המורשת של סודן. אבל עם סכסוכים שונים בעולם, כולל אלה שבישראל ובאוקראינה, המלחמה הקשה בסודאן הופכת להיות משנית, אך צפויה להיות לה השפעה מתמשכת.