אחרי הפיגוע במוסקבה, ארגון הטרור דאעש מכוון כעת למטרות במערב, כולל בארצות הברית ובישראל. בגרמניה, מומחים סבורים כי המצב חמור מבעבר ומדגישים את הסיכון להתקפות טרור של מבצעים איסלאמיסטים יחידים שלא מוכרים לרשויות. דובר דאעש, אבו חודייפה אל-אנסארי, קרא בשבוע שעבר ל"זאבים הבודדים" של ארגון הטרור לתקוף ולכוון לצלבנים (נוצרים) ויהודים בכל מקום, במיוחד באירופה, במהלך חודש הצום הנוכחי של חג הרמדאן.
דובר משרד הפנים בגרמניה, אלכסנדר תרום, הזהיר שלא להקל ראש בהצהרת ארגון הטרור: "האיומים מדאעש חמורים ביותר וגרמניה זקוקה למוכנות המקסימלית להגן על עצמה מפני כל הקיצוניים והטרוריסטים", אמר תרום והוסיף כי "למרבה הצער, זה לא קיים במידה מספקת בגרמניה מכיוון שה-FDP (המפלגה הדמוקרטית החופשית) והירוקים חוסמים סמכויות חקירה משפטיות נוספות עבור רשויות הביטחון שלנו", ציין תרום.
במטרה להגן על המוסדות היהודיים בגרמניה תרום סומך על "רשויות הביטחון הגרמניות שיעקבו מקרוב על האיומים הידועים". אלה שעדיין לא ידועים הם בעייתיים: "יש לאפשר לרשויות הביטחון שלנו לספק מידע מקיף מראש, במיוחד עם הטכנולוגיה העדכנית ביותר. זה בדיוק מה שה-FDP והירוקים מסרבים לעשות בגלל שכביכול מדובר על הגנת מידע והגנה על הפרטיות".
דוברת מדיניות הפנים של FDP, מרטינה רנר, מסבירה כי בעת המאבק בטרור האסלאמיסטי חשוב "לחשוב במונחים של רשתות בין-לאומיות וגם לבחון דרכים להשגת כסף ונשק. מבחינת מדיניות חוץ וביטחון, תפקידה של טורקיה כמדינת מעבר לג'יהאד חייב להיות סוף סוף מנוהל באופן ביקורתי". האיום על מוסדות יהודים וישראלים קשור ישירות לאלימות האנטישמית הגוברת ולאיומי התקפות לא רק מצד דאעש, "אלא גם מצד שליחים של איראן, למשל", אומרת רנר.
"המצב יכול להשתנות מאזור לאזור"
בעקבות האיומים הגוברים בעולם בכלל ובאירופה בפרט, צרפת ואיטליה העלו את רמות הכוננות לטרור בתגובה לפיגוע במוסקבה. רמת האבטחה בצרפת נמצאת כעת ברמתה הגבוהה ביותר, ובעוד שעד לפני שבוע היא הייתה נכונה לבירה פריז בלבד, כעת היא מתקיימת בכל רחבי המדינה.
בשונה משתי המדינות האלה, שירותי הביטחון הגרמניים פרסמו אזהרה מפני עלייה אפשרית באיומי הטרור בתוך המדינה, אך לא העלו באופן אחיד את הכוננות בכל חלקי המדינה, כשהצעה לבחינה מדוקדקת של כל תייר שנכנס למדינה נמצאת על שולחן הממשלה הגרמנית. גורמים רשמיים בגרמניה טוענים שרמות ההתראה הגורפות לטרור כלליות מדי ואינן מציינות את המיקום המדויק של האיומים הממשמשים ובאים. "המצב יכול להשתנות מאזור לאזור, ואפילו בתוך עיר אחת", כתב משרד הפנים הגרמני באתר האינטרנט הרשמי.
ההודעה עוררה דאגה מסוימת בקרב סוכנויות נסיעות ומשרדי תיירות. תעשיית התיירות הגרמנית תורמת משמעותית לכלכלה הלאומית והיא להוטה להתאושש לאחר שנים של הגבלות בעקבות הקורונה. מובילי התעשייה עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם הרשויות כדי להרגיע מבקרים פוטנציאליים שמבקרים במדינה האירופית.
האתגר טמון באיזון בין אמצעי זהירות אבטחה לאווירה מסבירת פנים לתיירים. הרשויות מיישמות אמצעי אבטחה דיסקרטיים, במטרה למזער את ההפרעות לתיירים תוך שמירה על ערנות. הרשויות בגרמניה ממליצות לתיירים לשמור על ערנות ולדווח למשטרה על כל פעילות חשודה. מטיילים מוזמנים להירשם בשגרירויות ומומלץ להישאר מעודכן על ידי מעקב אחר הערוצים הרשמיים לקבלת עדכונים.
חשוב להזכיר כי בעקבות האיומים על מרכזים יהודים ומטיילים ישראלים בחו"ל, המל"ל פרסם בשבוע שעבר אזהרת מסע מורחבת לישראלים שטסים בתקופת חג הפסח. האיומים המרכזיים מגיעים כמובן מכיוונם של ארגונים איסלאמיסטיים, אך גם מקבוצות ימין קיצוניות.