האצה הרעילה Ostreopsis Ovata מתפשטת בים התיכון והופכת לסכנה הולכת וגוברת עבור תיירים. בניגוד ל"נזלת ים" (סוג של רפש העשוי מאצות), שהיא לכל היותר לא נעימה, האצה הרעילה הזו בים התיכון עלולה להזיק מאוד לבריאות. מספר רצועות חוף בים האדריאטי כבר נסגרו בגלל זה, בזמן שתיירים רבים נופשים באזור. אצה זו אינה נראית לעין בלתי מזוינת, אך עלולה להיות מסוכנת מאוד אם היא פוגעת בסלעים והתאים שלה נקרעים. אלו יכולים להתפזר באוויר ושאיפתם עלולה להוביל להרעלה בבני אדם.

הרעל של האצות עלול לגרום לתסמינים שונים בבני אדם, לרבות אדמומיות בעור, תסמינים דמויי שפעת, בחילות, הקאות, קוצר נשימה, חום, דלקת ואף חוסר הכרה. תסמינים אלה נעלמים בדרך כלל לאחר מספר ימים, מסביר מאוריציו דיוניסיו, ראש הרשות הסביבתית של אזור אברוצו במרכז-דרום איטליה, ל-Tagesschau.

אצות איטליה חוף (צילום: islavicek, shutterstock)
החופים מתמלאים באצות. איטליה | צילום: islavicek, shutterstock

הסוכנות האיטלקית להגנת הסביבה הטילה זמנית איסור רחצה באזורים שנפגעו מהאצות בים התיכון מדרום לפסקארה (Pescara), כמו אורטונה (Ortona), רוקה סן ג'ובאני (Rocca San Giovanni) וסן ויטו קייטינו (San Vito Chietino). השנה, האצות גם הופיעו בהמוניהן באזור ליגוריה (Liguria) בצפון-מערב איטליה, כשכ-500 אנשים דיווחו על תסמינים של הרעלה, על פי Hamburger Abendblatt.

האצה הרעילה מוכרת לרשויות מאז שנות ה-90. אז התגלתה לראשונה בים התיכון, לפי הסוכנות האיטלקית להגנת הסביבה. עם זאת, התפשטותה גברה משמעותית בשנים האחרונות, בעיקר באזורי החוף האיטלקיים והצרפתיים. חוקרים מאמינים כי האצות הגיעו במקור לאירופה באמצעות ספינות סחר מיפן. התפשטותן נתפסת כקשורה באופן ישיר לשינויי האקלים, כשהתחממות המים יוצרת בית גידול אידיאלי לאצות שבעבר לא נהנו מהתנאים הקיימים. 

באותו אופן, בתחילת הקיץ הזהירו הרשויות באיטליה את הרוחצים מפני פלישת תולעים רעילות לחופים.  תולעי זכוכיתית אדומת-זימים (תולעי אש) ארסיות, בדומה לאצות הרעילות, גם מושפעות מהתחממות מי הים, וממשיכות להתרבות בהתאם לשינויי האקלים.