עד שנת 2040, ספרד אמורה להפוך למדינה המתוירת ביותר בעולם, ולמשוך כ-110 מיליון תיירים מדי שנה, על פי דוח עדכני של דלויט וגוגל. מסלול צמיחה זה מציב את ספרד לפני צרפת, ארצות הברית וסין, ומגבש את מעמדה כמעצמת תיירות עולמית. עם זאת, הזינוק הזה במבקרים מגיע עם אתגרים משמעותיים שהמדינה חייבת לנווט דרכם, מכיוון שמקומיים רבים מביעים יותר ויותר דאגות מההשלכות של תיירות היתר במדינה. בתוך כך, במדינה הכניסו לאחרונה מערכת חדשה שבה התיירים נדרשים למסור עשרות פרטים אישיים למאגר ענק שיהיה חשוף לממשל הספרדי.
המחקר הנוכחי צופה עלייה של 63.9 אחוזים במספר הנסיעות הבין-לאומיות עד 2040. זינוק זה מיוחס להתרחבות מעמד הביניים העולמי, במיוחד באירופה ובאסיה. ספרד, הנהנית מהאקלים הים תיכוני ומהמורשת התרבותית העשירה שלה, צפויה לשלוט ברשימת יעדי התיירות המובילים בעולם, כאשר 20 אחוזים מהנסיעות העולמיות מרוכזות בכמה אזורי מפתח, כולל הים התיכון, דרום מזרח אסיה והאיים הקריביים.
>> "פגיעה אנושה": ספרד החלה לאסוף מידע אישי על התיירים - גם פרטי בנק
בעוד זרם התיירים מבטיח יתרונות כלכליים משמעותיים, אזרחי ספרד מביעים חששות הולכים וגוברים. הצפיפות, עליית מחירי הנכסים וההידרדרות באיכות הסביבה עוררו מחאות ודיונים ציבוריים ברחבי מוקדי תיירות מרכזיים. בערים כמו סביליה, מלאגה וברצלונה, המקומיים הביעו תסכול על השחיקה בזהות השכונות שלהם. גרפיטי ואומנות רחוב שדורשים מה"גירי" (תיירים זרים) "לצאת מהשכונות שלנו" צצו במקומות כמו סביליה, והפנו את תשומת הלב לאי שביעות הרצון בקרב האוכלוסייה הספרדית.
הנושא הבסיסי הוא ההשפעה העמוקה של תיירות ההמונים על חיי היומיום. הביקוש הגובר לאירוח תיירים העלה את מחירי השכירות, ודחק מקומיים רבים – במיוחד צעירים – מחוץ למרכזי הערים. התופעה בולטת במיוחד בערים כמו מלאגה, שבהן התלוננו המקומיים על אובדן דיור בר השגה ועל סגירת עסקים הנותנים שירות לתושבים, ובמקומם השכרות לטווח קצר וחנויות מוכוונות תיירות.
למרות חששות אלה, מגזר התיירות של ספרד נותר נדבך חיוני בכלכלה. לטענת חלק מהספרדים, כמו אלה באיים הקנריים, תעשיית התיירות תומכת בכ-60 אחוזים מהמשרות המקומיות, מה שמדגיש את החשיבות הכלכלית שלה. למרות זאת, מספר הולך וגדל של אזרחים קוראים לפתרון מאוזן, כזה שיאפשר לספרד לקצור את הפירות הכלכליים של התיירות תוך שמירה על איכות החיים לתושביה.