פגר של לווייתן באורך 15 מטר נסחף בתחילת השבוע לחוף מיוזנברג שליד קייפטאון, דרום אפריקה, אחרי שמשך אחריו עשרות כרישים לבנים. הרשויות אמנם העבירו את גופת הלוויתן מהמקום, אך כאמצעי זהירות החוף נסגר לרוחצים עד להודעה חדשה.
מיד כשהתגלה הפגר בים, צוות המחלצים של קייפטאון משו אותו מהמים ולאחר מכן בולדוזר גלגל אותו על החול. בשלב זה העמיסו את היונק הימי המת על גבי משאית - משימה לא פשוטה כשמדובר בזן של לווייתן שמשקלו מגיע ל-47 טון.
וילפרד סולומונס-יוהנס, דובר המרכז לניהול מצבי חירום ואסון בקייפטאון אמר: "ההחלטה לסגור את החוף התקבלה על מנת להתחיל בפעולת השחזור של הארוע באופן מיידי, כתוצאה מהעלייה בפעילות הכרישים הלבנים בחופים לאורך קו החוף של פולס ביי".
כרגע עדיין לא ידוע אם הלווייתן היה בחיים כאשר הכרישים תקפו אותו, או שהוא מת כתוצאה ממחלה. דגימות נלקחו מהגופה כדי לאפשר לפתולוגים לקבוע את סיבת המוות של הלוויתן לפני שיעבור לאתר הפסולת.
"תחת נסיבות רגילות טורפים כגון כרישים נוהגים לעתים קרובות להתגנב אל טרפם מאחוריו או מתחתיו. הם בדרך כלל לא מכניסים עצמם לקטטה מתחת למים" אומר סולומונס-יוהנס ומוסיף: "טורפים לרוב יבחרו לצוד את בעלי חיים החולים, הפצועים, הצעירים או הזקנים כי קל יותר לתפוס אותם".
הכרישים מעכבים את פתיחת עונת התיירות
האזהרה לא להתקרב לחוף מיוזנברג מחשש לתקיפות כרישים לא עצרה כמובן מרבבות של סקרנים להגיע לאזור. בנוסף, מדובר בתחילתה של עונת התיירות בדרום אפריקה, בה העונות הפוכות מבישראל, כשהקיץ מתחיל באוקטובר ונמשך עד סוף אפריל.
אבל מי שמתכנן להגיע בקרוב למדינה שבקצה יבשת אפריקה, צריך לדעת כי היא שורצת בטורפים הימיים. דרום אפריקה הייתה אחת הראשונות להגן על הכריש הלבן הגדול שבסכנת הכחדה, ולכן הכריש הזה נמצא שם במספרים גבוהים, עם נתון גבוה יחסית של 214 תקיפות כרישים ו-42 הרוגים במאה השנים האחרונות. חופי המדינה הם גם ביתם של כרישי מאקו, ויש בהם גם תעשייה גוברת של צלילה עם כרישים, כאשר יש את מי שמאשימים את הצוללים בכך שהם מעודדים את התקרבות הכרישים אל החופים.
רק בשנת 2005, נער מקומי הותקף על ידי כריש לבן בעת שגלש בחוף מיזנברג. רופאים ניבו את מותו בחוף אבל לבסוף הוא שרד, לאחר שאיבד את רגלו הימנית.
>> בלי ידיות או גלגלים: המזוודה שעוקבת אחריכם