אתמול (שני) פורסם כי צה"ל הוציא הודעה לחייליו שנמצאים כעת בגאורגיה ובאזרבייג'ן לשוב לישראל במהירות האפשרית מחשש לפעילות נקמה איראנית ופגיעה בישראלים שנמצאים ביעדים אלה. שתי המדינות נמצאות בקרבה גאוגרפית לאיראן, כשאזרבייג'ן למעשה חולקת איתה גבול של מאות קילומטרים. יחד עם זאת, ברשויות בישראל מדגישים כי אין הנחיות מיוחדות לאזרחים שטסים כעת למדינות אלה ואזהרת המסע עדיין מסווגות ברמה בינונית.

מהמטה לביטחון לאומי (המל"ל) נמסר כי "על אזרבייג'ן וגאורגיה חלות אזהרות מסע ברמה 2 בדומה לצרפת. ההמלצה למבקרים במדינות אלו הינה לנקוט באמצעי זהירות מוגברים, זאת לאור חשש כי גורמי טרור שונים – בדגש על גורמי טרור איראנים, ינסו לקדם פיגועים כנגד ישראלים או יהודים במדינה (כפי שאירע בעבר מספר פעמים)".

על פי המל"ל, לפי שעה, אין שינוי בהערכת האיום הנשקף לאזרחים ישראלים במדינות אלו, אך "לאור ההתפתחויות הביטחוניות של השבועות האחרונים המטה לביטחון לאומי, בתיאום עם מערכת הביטחון, בוחן כל העת את רמת האיום בכלל מדינות העולם, ביתר שאת במדינות 'עוטף איראן'. בהינתן הצורך, המל"ל יעדכן את רמת אזהרת המסע. במידה ויתבצע שינוי ברמת אזהרת המסע, תצא הודעה מסודרת לציבור. כאמור, אנו ממליצים לנוסעים למדינות אלו לנקוט באמצעי זהירות מוגברים (כפי שמופרטים באתר המל"ל) בעת הביקור בהן".

אזרבייג'ן תיירים באקו (צילום: Vastram, shutterstock)
עדיין תחת אזהרת מסע בינונית. באקו, אזרבייג'ן | צילום: Vastram, shutterstock

לפי ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה,  הטיסות בין ישראל, אזרבייג'ן וגאורגיה ממשיכות כסדרן, והתיירים מישראל ממשיכים להגיע אליהן במהלך חופשת הקיץ הנוכחית. "גאורגיה היא יעד פופולרי מאוד וידידותית מאוד", אומר מזור ומוסיף, "3-5 טיסות ישירות ביום רק לבטומי ועוד 2-3 לטיבילסי כרגיל. ממילא ההתראה המקורית היא רק לחיילים פעילים, שכאמור מלבד בודדים וכאלה שביקשו אישור לצאת מהארץ (ביקורי משפחות וכו') כלל לא נמצאים בחופשות בחו"ל".

פרופ' אלון גלבמן, ראש התכנית הבינלאומית לתואר שני בניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, גם הוא סבור כי ההחלטה של צה"ל להורות לחיילים לחזור, או לא לבקר בגאורגיה ובאזרביג'אן, ממוקדת בחיילים, ואינה קשורה לכלל הביקורים של תיירים ישראלים במדינות אלו. להערכתו האזהרה לא תשפיע באופן גורף על ביקורי תיירים ישראלים שם. "המטה לביטחון לאומי, מציין כי על ישראלים המבקרים במדינות אלה לנקוט אמצעי בטחון מוגברים, סוג של אזהרה שכיחה גם למקומות נוספים בעולם שישראלים רבים נוסעים אליהם".

טביליסי גאורגיה (צילום: Yulia_B, shutterstock)
הטיסות נמשכות כסדרן בין המדינות. טביליסי, גאורגיה | צילום: Yulia_B, shutterstock

פרופ' גלבמן מציין כי מחקרים בנושא השפעות אזהרות מסע על ישראלים, גילו כי למרבה ההפתעה הציבור הישראלי נוטה להתעלם מהן ולהקל ראש בכך, ורבים ממשיכים לנסוע למרות אזהרות, גם אם הן חמורות. "כך היה במשך שנים רבות לגבי אזהרות חמורות יותר לביקור במקומות כמו סיני במצרים או תורכיה. הסיבה לכך בין השאר היא כי ישראלים מרגישים סכנות משמעותיות וחמורות גם בחיי היום יום שלהם בישראל, ולכן אזהרות מסע מתפרשות על ידי רבים כמשהו שהוא חלק בלתי נפרד מהחיים השוטפים שלהם. לגבי גאורגיה ואזרביג'אן, שתיהן מדינות שהישראלים מתקבלים בהן בחום רב ובסבר פנים טוב, מחירי החופשות בהן זולים יחסית, מרחקי הטיסות קרובים והן מציעות מוצרי תיירות מגוונים ומעניינים. לאור זאת נראה כי ישראלים בשלב זה לא ימהרו לשנות את התכניות הנוגעות לביקור בהן".