הרשויות בקו החוף של איטליה החליטו להעלות את רמת האזהרה לרמה אדומה עם יותר ויותר דיווחים על פלישה של תולעי זכוכיתית אדומת-זימים (תולעי אש) ארסיות. היצורים הצבעוניים, הידועים בשם המדעי Hermodice carunculata, הם איום פוטנציאלי על מערכות האקולוגיות הימיות ועל בריאות האדם.
תולעי האש פולשות כיום לחופי דרום איטליה, בין סיציליה, אפוליה וקלבריה, ועלולות לפגוע בתיירות המקומית רגע לפני עונת הקיץ העמוסה. תולעי הים עם הזיפים הרעילים שלהן, עשויות להיראות כמו תולעי מרבי רגליים צבעוניות ובלתי מזיקות, אבל מגע איתן יכול להיות מסוכן ביותר לבני אדם.
התולעים נצפו באזור הים התיכון מאז שנת 1800, אך העובדה שהן הופכות לפתע לבעיה מסיבית נובעת משינויי אקלים, כאשר גלי החום של השנים האחרונות יוצרים תנאים נוחים להתרבותן. מהירות הפלישה והיקף הפלישה עוררו חששות לגבי השפעה אקולוגית, שכן תולעי אש הן טורפים רעבים הידועים כמי שניזונים מאלמוגים, אצות ואורגניזמים ימיים אחרים.
Un vermocane (Hermodice carunculata) catturato nei mari della Calabria. È un verme acquatico dalle setole urticanti. pic.twitter.com/cAeS0XTaLr
מדענים מזהירים את הנופשים
"יש להם רעל צורב בזיפים שעלול לגרום לבצקת, גירוד וחוסר תחושה", מזהירים מדענים מהמכון הלאומי לאוקיאנוגרפיה וגאופיזיקה ניסויית (OGS) של העיר האיטלקית טריאסטה. על פי אותם מדענים, אם אתם באים במגע עם התולעים, הקוצים עלולים להתנתק מהר וקשה להסיר אותם מהעור, ואין טיפול יעיל לחומרים הרעילים. לתולעי אש אין טורפים, ואפילו אם חוצים אותן לשניים הן ממשיכות להתרבות. הן חיות בעיקר על קרקעית ים סלעית, בעשב ים, אך גם בחול ולכן הן יכולות לסכן נופשים רבים.
איטליה, עם קו החוף הים תיכוני הנרחב שלה ותעשיית התיירות הימית התוססת, מוצאת את עצמה בחזית הקרב נגד פלישת תולעי האש. קהילות ורשויות חוף מגייסות מאמצים לנטר ולמתן את התפשטות הפולשים הרעילים הללו. קמפיינים למודעות הציבור מתנהלים כדי לחנך את התושבים והמבקרים לגבי הסיכונים הנשקפים מתולעי אש וכיצד להימנע ממפגשים איתן. בנוסף, חוקרים ימיים משתפים פעולה כדי להבין טוב יותר את דינמיקת הפלישה ולפתח אסטרטגיות לבלימה ומיגור. החוקרים שפועלים כעת כדי להכיל או לשלוט בהתרבות של תולעי האש, מבקשים מכל מי שרואה את היצורים באיטליה לדווח עליהם באופן מקוון.
מה לעשות אם אתם באים במגע עם זכוכיתית אדומת-זימים?
- אין לשפשף את העוקץ מהעור, אלא להסיר אותו בזהירות בעזרת נייר דבק או אצבעות יבשות.
- לשטוף את האזורים הפגועים במים קרים, לחטא ולקרר.
- משחות קורטיזון יכולות להקל על כאבים וגרד.
- אם אתם חווה תסמינים אלרגיים או חום, עליכם להתייעץ עם רופא.