ארגון התיירות העולמי של האו"ם (UNWTO) בחר את כפרי התיירות הטובים ביותר לשנת 2024, והשנה זכו להכרה 55 כפרים מכל העולם. פרס "הכפרים הטובים ביותר" הוא ספינת הדגל של תוכנית התיירות לפיתוח כפרים של UNWTO, תחרות שהושקה בשנת 2021.

מטרת התוכנית היוקרתית היא להגן ולקדם באופן מעשי יעדים כפריים: "התיירות מהווה פרנסה עבור קהילות כפריות רבות, אך הפוטנציאל האמיתי שלה עדיין לא נוצל במלואו", מדגיש מזכ"ל UNWTO, זוראב פולוליקאשווילי, בהודעה לעיתונות. היוזמה למעשה חוגגת קהילות שהשתמשו בהצלחה בתיירות כמנוע לפיתוח ולשגשוג שלהן.

260 בקשות עבור כניסה לתוכנית הכפרים הטובים ביותר

במהדורה הרביעית, 55 כפרים מאזורים שונים נבחרו מתוך למעלה מ-260 בקשות שהוגשו על ידי יותר מ-60 מדינות שחברות בארגון התיירות של האו"ם. לפי הארגון, הפרס מגיע לכפרים שמהווים דוגמה יוצאת דופן ליעדי תיירות כפריים בעלי נכסי תרבות וטבע מוכרים, המשמרים ומקדמים ערכים, מוצרים ואורח חיים כפריים, ובעלי מחויבות ברורה לחדשנות וקיימות.

סנט יוהאן טירול אוסטריה (צילום: Mira Drozdowski, shutterstock)
בין הכפרים הטובים ביותר בעולם. סנט יוהאן טירול, אוסטריה | צילום: Mira Drozdowski, shutterstock

בנוסף להכרה רבה יותר, הכפרים עטורי הפרסים נהנים מקמפיינים תקשורתיים עולמיים שיזם ארגון התיירות של האו"ם. הפרס גם מעניק להם חשיפה מוגברת ומסייע להם להתמקם חזק יותר בתעשיית התיירות הבין-לאומית. המדינה עם הכי הרבה כפרים עטורי פרסים השנה היא סין. בסך הכל שבעה כפרים נבחרו לככב בתוכנית: אג'קה (Azheke), גואניאנג (Guanyang), שיבדונג (Shibadong), טאופינג (Taoping), שיאוגאנג (Xiaogang), שיטו (Xitou) ויאנדונג'יאו (Yandunjiao), נכנסו לרשימה.

אירופה, יבשת עתירת סיפורים והיסטוריה, בולטת גם היא בכפריה המפוזרים מספרד ועד שוויץ. מספרד מגיעים שני כפרים: הראשון איינסה (Aínsa), כפר מבוצר בהרי הפירנאים, וכפר מורה הקטן (Mura); מפורטוגל – אובידוש (Óbidos) המוקף חומות והכפר הנידח סנטה קרוז דה גרסיוזה (Santa Cruz da Graciosa); משוויץ המושלגת – רומוס (Romoos) ושפלוגן (Splügen); מאוסטריה – סנט יוהאן (St. Johann) בטירול עם בתיו האלפיניים; מאיטליה – סן קשיאנו דיי באני (San Casciano dei Bagni) הטוסקני; ומקפריסין הקרובה – קלופנגיוטיס (Kalopanagiotis) ופיסורי (Pissouri), שני יהלומים ים תיכוניים.

סן קשיאנו דיי באני איטליה (צילום: Paolo Borella, shutterstock)
כפר יפהפה וירוק. סן קשיאנו דיי באני, איטליה | צילום: Paolo Borella, shutterstock

פיסורי קפריסין  (צילום: FOTOGRIN, shutterstock)
קרוב ויפה. פיסורי, קפריסין | צילום: FOTOGRIN, shutterstock

לעומת השנים שעברו, בשנה הנוכחית ישראל לא הצליחה להכניס כפרים לרשימת הכפרים הטובים של ארגון התיירות של האו"ם. בשנת 2022 נכנס הכפר הצ'רקסי בצפון כפר כמא בזכות התרבות הייחודית, אדריכלות מסורתית ומורשת. בשנת 2023 נכנס קיבוץ כפר מסריק שבגליל המערבי לרשימת כפרים שנבחרו להשתתף בתוכנית השדרוג של הארגון, שתומכת בכפרים במסעם לעמוד בקריטריונים להכרה בהם בין הכפרים הטובים בעולם בעתיד.

כפר כמא (צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock)
כבר לא ברשימה. כפר כמא | צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock
אספהק איראן  (צילום: Iman.Ebrahimi, shutterstock)
הצליח להיכנס לרשימה המכובדת. אספהק, איראן | צילום: Iman.Ebrahimi, shutterstock

עם זאת, אספהק (Esfahak), כפר ציורי השוכן בלב ההרים המרכזיים של איראן, זכה בתואר של אחד מכפרי התיירות הטובים ביותר לשנת 2024 על ידי ארגון התיירות העולמי של האו"ם (UNWTO). הכפר ידוע ביופיו הטבעי, מוקף בנופים ירוקים, גבעות ונופים של מישורי המדבר שמתחת. קצת יותר קרוב, מצרים הצליחה להכניס שני כפרים לרשימה: הכפר אבו ע'וסון במחוז מרסה עלאם על חופי הים האדום, והכפר ר'רב סוהיל, כפר הממוקם באזור הנילוס העליון של מצרים, זוכה להכרה כיעד ייחודי ואטרקטיבי למטיילים.