המלחמה באוקראינה נמשכת כבר שמונה חודשים ארוכים, אך נכון לעכשיו לא נראה שיש לה סוף ומסתמן שההשלכות שלה צפויות להיות שנים ארוכות קדימה.
בכל מה שקשור לתיירות, המלחמה גרמה לכך שהמרחב האווירי מעל אוקראינה נסגר לחלוטין והמרחב האווירי מעל רוסיה צומצם משמעותית. בנוסף, בעקבות הסנקציות על רוסיה, תיירים רוסים לא מורשים לטייל או לנחות במרבית מדינות העולם, מה שהוביל לכך שיעדים כמו המלדיביים או דובאי, הפכו למאוד מבוקשים, היות והם נשארו פתוחים עבורם.
>> כך נראים אתרי התיירות הכי מפורסמים באוקראינה בעקבות המלחמה
מדובר במכה כלכלית לא פשוטה ללא מעט מדינות שנתמכו מאוד על ידי התיירים מרוסיה, שידועים כאנשים שמטיילים הרבה בעולם, בעיקר ביעדים חמים. גם בארץ נפגעים מכך שהתיירים הרוסים לא מגיעים, כאשר בשנת 2019 זו היתה המדינה השנייה ממנה הגיעו הכי הרבה מבקרים, אחרי ארה"ב.
"בשנת 2019 נסעו בעולם כ-45 מיליון תיירים רוסים, ולפני הקורונה רוסיה היתה שוק המקור השני בחשיבותו עבור האיחוד האירופי" אומר ד"ר ערן כתר, חוקר ומרצה במחלקה ללימודי ניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "באותה השנה, ביקרו בישראל כ-390,000 תיירים מרוסיה, אשר הוציאו בישראל כמיליארד שקלים".
תחזית פסימית לטיסות לרוסיה
העובדה שהתיירים מרוסיה ומאוקראינה נמצאים מחוץ למשחק התיירותי במשך תקופה ארוכה, מגיעה דווקא בשנה בה עולם התיירות מתאושש ממגפה עולמים ומנסה לחזור למספרי 2019. אמנם ההתאוששות היא מהירה מהמצופה, אך מספרי התיירים עדיין לא חזרו לעצמם באופן מלא.
בתוך כך, בעולם מעריכים שמספרי התיירים שהיו לפני הקורונה יחזרו לעצמם לגמרי רק בשנת 2024 והפסימיים מציינים שרק ב-2025.
יחד עם זאת, על פי התחזית של Eurocontrol, האירגון לבטיחות אווירית באירופה, הטיסות במרחב האווירי מעל רוסיה ואוקראינה צפויים לחזור לטייל בעולם באופן מלא רק בשנת 2028. על פי האירגון, חברות רבות ימשיכו בסנקציות השונות ולא ינחתו ברוסיה בעוד שנים רבות.