שווייץ תחל לאכוף איסור כלל-ארצי על כיסוי פנים במרחבים ציבוריים החל מ-1 בינואר 2025, לאחר העברת חוק "איסור הבורקה" בשנת 2021. חוק שנוי במחלוקת זה, שאושר על ידי רוב המצביעים בשווייץ, אוסר על יחידים לכסות את פניהם בציבור, למעט יוצאים מן הכלל. בעוד שהחקיקה נועדה לטפל בסוגיות שונות, כולל איסלאם רדיקלי, אלימות רעולי פנים בהפגנות וחוליגניזם באירועי ספורט, ליישום שלה צפויות להיות השלכות מרחיקות לכת, במיוחד על תעשיית התיירות המשגשגת של המדינה.
אף על פי שהחוק מקושר לאיסור על בורקות, ניקאבים וצורות אחרות של כיסויי פנים מלאים שעוטות חלק מהנשים המוסלמיות, היקפו משתרע מעבר ללבוש דתי. האיסור נועד גם להילחם בחוליגנים רעולי פנים, אנרכיסטים ומפגינים אלימים שלעתים קרובות מכסים את פניהם כדי להימנע מזיהוי במהלך מהומות או הפגנות. מרקו קייזה, הנשיא לשעבר של מפלגת העם השוויצרית (SVP), אפיין את האיסור כעמדה ברורה נגד רדיקליזם, בטענה שהוא מקדם דו-קיום דרך שלום ומסייע בהבטחת ביטחון הציבור.
>> עוצרת נשימה: כל הקלישאות על שווייץ הן נכונות
>> בשיא שלה: המדינה האירופית שוברת שיאים בתיירות
>> המחיר עולה: יעד אירופי נוסף רוצה להפעיל דמי כניסה לתיירים
למעשה, החוק חל לא רק על רעלות פנים אלא על כל צורה של הסתרת פנים בפומבי, לרבות מסכות שלובשים אנשים בהפגנות או אירועי ספורט. כתוצאה מכך, החוק ישפיע על אנשים שיבחרו לכסות את פניהם גם מסיבות פוליטיות, לא רק למטרות דתיות. שווייץ לא לבד באיסור שלה על כיסוי פנים: בצרפת חל איסור על כיסוי פנים מאז 2011, וגם באוסטריה, בלגיה, דנמרק והולנד יש איסורים דומים, אך רובם נכונים למוסדות מדיניים, כאשר בשווייץ מדובר באיסור כולל.
לפי החוק החדש, המשטרה יכולה לתת קנסות על אלו שעוברים על חוק איסור הבורקה. הקנס עומד כעת על 100 פרנק, כ-400 שקלים, שאותם ניתן לשלם במקום. אם מישהו מסרב, מתבצע הליך קבוע כשהקנס המקסימלי הוא 1,000 פרנק, כ-4,000 שקלים.
פגיעה בתיירות המוסלמים העשירים
שווייץ היא יעד תיירותי פופולרי, המושך אליו מיליוני מבקרים מדי שנה, כולל מספר לא מבוטל של תיירים ממדינות בעלות רוב מוסלמי. רבות מאותן תיירות שעוטות באופן מסורתי רעלות פנים, כמו בורקות וניקאב, עלולות למצוא את עצמן מפרות את החוק החדש הזה. גורמי תיירות כבר הביעו דאגה על כך שהחוק עלול להרתיע תיירים מאזורים אלה, במיוחד מהמזרח התיכון ומצפון אפריקה, שעלולים להרגיש לא רצויים בשל ההגבלות על לבושם.
עם זאת, מכיוון שכלכלת שווייץ תלויה במידה רבה בתיירות – במיוחד באזורים כמו באגמים של אזור אינטרלאקן, שם מבקרים עשירים ממדינות המפרץ – אנשי התיירות אינם בטוחים אם לרגולציה החדשה תהיה השפעה שלילית מתמשכת. בעוד שקיים חשש שהאיסור עלול להוביל לירידה בביקורים של תיירים מוסלמים, אחרים מאמינים שהמוניטין של שווייץ כבטוחה ויציבה עשוי בסופו של דבר למתן כל נפילה אפשרית בענף התיירות.
טיפול באנטישמיות ובדאגות ביטחוניות
לאיסור הבורקה עשויה להיות גם השפעה עקיפה על עליית האנטישמיות בשווייץ. על פי הדיווחים, התקריות האנטישמיות בשווייץ זינקו באופן דרמטי בעקבות פרוץ המלחמה בישראל, עם תקיפות פיזיות ועלבונות. בנוסף, חלה עלייה בכתובות ובכרזות אנטישמיות. לאור המגמות המטרידות הללו, הממשלה הציעה טיפול יסודי יותר, לרבות איסור על הצגה פומבית של צלבי קרס וסמלים נאציים אחרים, כחלק מלחימה רחבה יותר באידאולוגיות קיצוניות.
אתגר מרכזי עבור הרשויות בשוויץ הוא היכולת לזהות עבריינים שלעתים קרובות מכסים את פניהם במהלך מעשי אלימות או דברי שטנה. על ידי איסור כיסוי הפנים, רשויות אכיפת החוק יכולות לזהות ולהעניש אנשים העוסקים במעשים אנטישמיים או בפשעים אחרים. כמה מומחים טוענים שהחוק החדש עשוי להפחית את מספר התקריות האנטישמיות, שכן עבריינים לא יוכלו עוד לטשטש את זהותם.
למרות ההיקף הרחב של האיסור, החוק כולל מספר חריגים. אנשים עדיין יורשו לכסות את פניהם מסיבות כמו הגנה מהקור, במקומות פולחן, במהלך קרנבלים או ליל כל הקדושים, או למטרות הקשורות לבריאות. בנוסף, כיסוי פנים יישארו חוקיים במטוסים, באזורים דיפלומטיים ובמהלך הופעות.
המבקרים של האיסור החדש רואים בו "אות מדאיג למיעוטים", מחשש שהוא עלול להחריף את המתחים החברתיים ולתדלק את האפליה נגד קהילות מוסלמיות בשווייץ. "אנחנו לא יודעים מה יקרה אחר כך. בצרפת ראינו עלייה באלימות לאחר שהוכנס האיסור על כיסוי פנים", אומר פסקל גמפרלי, דובר הפדרציה של ארגוני הגג האיסלאמיים בשווייץ. אומנם החוק נועד לטפח ביטחון והרמוניה חברתית, אך נותר לראות אם יישומו יזכה לתמיכה נרחבת או תגובה נגדית, במיוחד מצד קבוצות שמרגישות שהמדיניות מכוונת אליהן.