ממשלת המלדיביים ומפלגת השלטון עצרו את מניעת כניסת התיירים הישראלים למדינה, שישה חודשים לאחר שהנשיא מוחמד מואיסו "החליט להטיל איסור על דרכונים ישראלים". לאחר תקופה ממושכת של חוסר החלטיות מאז הכרזת הנשיא, מפלגת השלטון מחליטה להתמקד במנהיגים ואישי צבא ישראלים, זאת לצד ארגוני תיירות מקומיים שמזהירים מפני איסור קולקטיבי על כל אזרחי ישראל, כך לפי ה-Diplomat.

ההחלטה הנוכחית מגיעה לאחר שביוני 2024 הכריזו האיים המלדיביים על תוכניות לאסור על בעלי דרכונים ישראלים להיכנס למדינה. ההצהרה, שפרסמה לשכת הנשיא, מוחמד מואיסו, טענה כי הממשלה תשנה את חוקיה כדי למנוע מבעלי דרכונים ישראלים להיכנס למדינה, כולל בעלי אזרחות כפולה. ההודעה פורסמה בהקשר של הסנטימנט האנטי-ישראלי הגובר, הן בתוך האיים המלדיביים והן בעולם, ככל שהמצב במלחמה החמיר. ההצהרה הייתה חלק מסולידריות רחבה יותר עם הפלסטינים וישירה קו עם דרישות תנועת ה-BDS.

מוחמד מואיסו נשיא המלדיביים  (צילום: MOHAMED AFRAH, getty images)
התוכנית שלו לא יצאה לפועל. נשיא האיים המלדיביים, מוחמד מואיסו | צילום: MOHAMED AFRAH, getty images

עם זאת, ההודעה הראשונית נאלצה להתמודד עם תגובה מהירה. כשהחוק היה עוד בבדיקה, החלו לצוץ חששות לגבי ההשלכות של איסור כזה. נושא מרכזי אחד שהועלה על ידי התובע הכללי של האיים המלדיביים, אחמד אושם, היה ההשפעה הפוטנציאלית על אזרחי ישראל הערבים, המחזיקים בדרכונים ישראלים. אושם, בהצהרותיו, ציין כי פלסטינים רבים, שמספרם במיליונים, מחזיקים באזרחות ישראלית, והאיסור הגורף המוצע עלול להשפיע עליהם ללא כוונה. זו הפכה לדאגה משמעותית לממשלה המלדיבית, שכן היא העלתה דילמות אתיות ודתיות בתוך האומה המוסלמית.

יתרה מכך, מחוקקים אחרים ונציגי תעשיית התיירות הביעו דאגה מההשפעה הכלכלית של איסור כזה. התיירות היא ענף חיוני לאיים המלדיביים, ולמרות שהתיירים הישראלים מהווים חלק קטן מהכניסות (בסביבות 0.6 אחוזים ב-2023), הפוטנציאל להפסדים מחוסר שיתוף פעולה עם עסקים ישראלים ורשתות תיירות בין-לאומיות מהווה איום ממשי. איגודי המלונות והתיירות של המלדיביים טוענים כי איסור רחב עלול לפגוע במוניטין של המדינה כיעד יוקרה, במיוחד מכיוון שסוכנויות נסיעות בבעלות יהודית עשויות לבטל הזמנות במחאה.

קבנות המלדיביים (צילום: Kursad Ozaksel, shutterstock)
מגזר התיירות במדינה חושש שהמוניטין שלו ייפגע בעקבות חרם על תיירים ישראלים | צילום: Kursad Ozaksel, shutterstock

לאחר חודשים רבים של חוסר החלטיות ממשלת המלדיביים ומפלגת השלטון מעדיפות כאמור להעביר את המיקוד לפקידי ממשל ואישי צבא ישראלים. בחודש שעבר הקונגרס הלאומי העממי (PNC) הצביע על העדפה להתייעץ עם מדינות ערב והרשויות הפלסטיניות לפני קבלת החלטה סופית.

למרות הדיונים המתמשכים באיים המלדיביים, המצב הסתבך עוד יותר בעקבות תגובת ישראל. בתחילת דצמבר העלתה ישראל את אזהרת המסע שלה לאיים המלדיביים לרמה 3, וכיום המל"ל מזהיר ישראלים מהגעה למדינה וממליץ להימנע מנסיעות לא חיוניות עקב עוינות גוברת כלפי ישראלים ויהודים. התפתחות זו הגיעה לאחר דיווחים על עלייה במתיחות ומידע כי תומכי טרור פעילים באיים: "במדינה קיימות תשתיות של גורמי אסלאם רדיקלי, בהם דאעש ואל-קאעידה", נכתב באזהרת המסע. למרות זאת, תיירים ישראלים ממשיכים לבקר במדינה, כפי שמעידים כ-500 אזרחים ישראלים שביקרו בין יוני לאוקטובר, על פי הנתונים מהמלדיביים.

כששנת 2024 מתקרבת לסיומה, עדיין לא ברור אם האיים המלדיביים יכפו בסופו של דבר כל סוג של הגבלה על תיירים ישראלים. בעוד שהממשלה נסוגה מאיסור גורף, עדיין קיימת אפשרות שיושמו צעדים ממוקדים, כולל יצירת קושי לאנשי צבא וחיילים.