נראה שגל ההפגנות נגד התיירות ששוטף השנה את ספרד מתחיל לתת את אותותיו – התיירים חושבים פעמיים אם להגיע. הצעדות, ההפגנות וההשתלטות על חופים במוקדי הנופש במדינה החלו להרתיע את המבקרים, וההשפעות על התיירות לספרד עלולות להיות הרסניות, גם אם היום המקומיים מרוצים מתוצאות המאבק שלהם.
עבור תושבים רבים בערים כמו ברצלונה, ולנסיה ומיורקה, הצמיחה המהירה בתיירות הפכה לחרב פיפיות. מצד אחד, היא מחזקת את הכלכלה המקומית, מייצרת מקומות עבודה ותומכת בעסקים. מצד שני, התשתיות קורסות, עלויות המחיה מתייקרות ונוצרים שיבושים לקצב החיים של המקומיים. מבחינת התושבים, בייחוד אלה שלא מרוויחים באופן ישיר מתיירות, התסכול עולה יחד עם הרחובות הצפופים ועליית מחירי השכירות שמונעים על ידי שכירות לטווח קצר. זאת בזמן שאתרי תרבות מוצפים על ידי קבוצות טיולים.
>> "לא נדרוך שם": המדינה האירופית הודיעה על תמיכה בפלסטין - הישראלים הפסיקו להגיע
>> סמים, עירום ושיכרות: העיר "המלוכלכת" באירופה
>> "מסריח מתיירים": המקומיים ביעד הנופש החליטו לשבור את הכלים
ההפגנות הגדולות הראשונות בספרד פרצו כבר בחודש מרץ, כאשר עשרות אלפי תושבים באיים הקנריים – טנריף, פוארטוונטורה ואחרים, יצאו עם התסכול שלהם לרחובות. בתחילת יוני הלכו תושבים באיים הבלאריים בעקבות התושבים באיים הקנריים והפגינו נגד תיירות היתר. באמצע יוני, כמה מאות מקומיים במיורקה התכנסו כדי "לכבוש מחדש" את חוף קאלו דה מורו הפופולרי מידי התיירים. ההפגנות האחרונות התקיימו מוקדם יותר השבוע, כשמחאה חדשה נגד תיירות היתר נערכה בברצלונה, כשתושבי העיר קראו לעבר התיירים "לכו הביתה – העיר שלנו אינה למכירה", והשפריצו על הנופשים עם רובי מים.
רבים ממארגני ההפגנות הללו הדגישו כי התושבים מודעים לתפקיד החשוב שהתיירות ממלאה בכלכלה המקומית, אך רוצים לראות מודל תיירותי אחר המונע צפיפות, הקלה במשבר יוקר המחיה ופתרון למשבר הדיור. לדבריהם, הביקוש הרב שנוצר על ידי דירות נופש ובתי מלון.
תנועת נגד: התפכחות תיירותית
עבור תיירים רבים ספרד מייצגת יעד חלומי, מקום שבו השמש תמיד זורחת, האוכל מלא בטעם והמקומיים כל הזמן שמחים. אבל ההבנה שנוכחותם אינה מתקבלת בברכה מתחילה לחלחל בקרב התיירים, והיא מתחילה להחליף את החלום בסיוט, ואת תחושת התשוקה מחליף כעס.
"חשבנו לצאת לחופשה בספרד השנה, אבל זה לא הולך לקרות", אומר תייר בריטי במכתבו לאתר החדשות Majorca Daily Bulletin. "אני לא אקח את המשפחה שלי למקום שבו נזכה לשנאה. אז לעתיד הנראה לעין, אנחנו לא נבקר שוב בספרד. תמיד התייחסנו למקומיים בכבוד, אנחנו לא משתכרים או גורמים לבעיות, אבל בכל זאת אנחנו מקבלים את ההרגשה הרעה מהספרדים. זה מצב עצוב, אבל לעולם לא נחזור לספרד או לאף אחד מהאיים היפים שלה".
בעוד שספרד נותרה יעד פופולרי עבור נופשים, לא כל התיירים מרוצים משינויי היחס ורגשות האנטי-תיירים במדינה: "לרוע המזל, הזמנתי חופשה לינואר 2025 בלנזרוטה (האיים הקנריים) לפני כמה חודשים, אבל אני בהחלט לא אסע לאף אי ספרדי או לספרד באופן כללי לאחר מכן", אומרת תיירת לאתר החדשות GBN הבריטי. "הייתי ברודוס בחודש שעבר. האנשים שם הרבה יותר ידידותיים מהספרדים".
גם בהתאחדות המלונות בברצלונה מציינים כי התקריות "אינן מקובלות וראויות לגינוי מכל הצדדים בעיר". במטרה להרגיע, ההתאחדות מוסיפה כי למרות ההתפרצויות האנטי-תיירותיות הללו, "מדובר בקבוצה מצומצמת של אזרחים המייצגים דעה מסוימת בתוך תנועות חברתיות מסוימות. ברצלונה היא יעד מסביר פנים ואנו דוחים את ההתנהלות הזו".
"שיעבירו ביקורת אבל אין צורך לתקוף"
מעבר לתגובות רגשיות, ישנן השלכות כלכליות חמורות שיש לקחת בחשבון. התיירות היא אבן יסוד בכלכלת ספרד, תורמת באופן משמעותי לתמ"ג ולתעסוקה. שנת 2023 הסתכמה עם שיא של 85 מיליון תיירים שהגיעו למדינה, 2 מיליון יותר משנת השיא הקודמת של 2019. הרווחים בספרד מתיירות הגיעו ל-108.7 מיליארד אירו (712 מיליארד שקל), עלייה של 25 אחוזים מהשנה הקודמת. כמו כן, התיירות מהווה 12 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי של ספרד.
בתגובה למחאות בברצלונה, שם המקומיים כאמור השפריצו מים על תיירים וקראו להם להסתלק, עסקי התיירות בעיר חוששים מפני תגובת הנגד של התיירים. "אם הם רוצים לבקר את התיירות, שיעבירו עליה ביקורת, אבל אין צורך לתקוף את המסעדה שלי ולהטריד את הלקוחות. הם לא אשמים", אומר בעל מסעדה בעיר. "היו משפחות עם ילדים שעזבו את המקום למרות שכבר הזמינו אוכל. אחרים עזבו בלי לשלם. הם הרגישו מותקפים בלי לדעת למה".
הערים החזקות כמו מדריד וברצלונה יכולות לספוג באיזשהו אופן את הירידה במספר התיירים, אבל עיירות חוף ואזורים כפריים, התלויים באופן מסורתי בתיירות, עלולים לעמוד בפני אתגרים מיוחדים אם מספר המבקרים אכן יצנח. השפעות האדווה עשויות להתרחב למגזרים כמו תחבורה, קמעונאות ובידור, ולהגביר את ההשפעה הכלכלית השלילית לשאר חלקי המדינה. בתי מלון, מסעדות, מפעילי טיולים ואין-ספור עסקים אחרים תלויים בזרם קבוע של תיירים כדי לשרוד כלכלית.
כעת נשיאת פדרציית המלונאים של מיורקה, מריה פרונטרה, מודה כי הבחינה בהאטה בהזמנת חופשות לאי הבלארי, אך לטענתה מוקדם מדי לדעת אם מדובר בהשפעה של ההפגנות או שמדובר במזג האוויר החם שמרתיע תיירים יחד עם אירועי אליפות אירופה בכדורגל. יחד עם זאת, במקומות אחרים כבר מרגישים את הלחץ שגובר: ראשי הערים של סביליה, מלאגה וקורדובה הביעו תמיכה ביישום של מס תיירים נוסף, בעוד שמרבלה וערים נוספות באזור קוסטה דל סול חוששות שהחלטות אלה עלולות להפחיד את התיירים ובכך לפגוע אנושות בעסקים ובתדמיתה של ספרד כיעד מסביר פנים.