ישנן מספר מפות המזהירות מטיילים על הסיכונים במדינות ברחבי העולם בודדות. לפני שבוע חברת International SOS פרסמה את מפת הסיכונים הנוכחית שלה לשנת 2024 ועל רקע המלחמה היא כללה את רצועת עזה באזורים שבהם הסיכון קיצוני. עכשיו חברה נוספת מציגה את מפת הסיכונים שלה ומגדירה את ישראל כמדינה עם סיכון קיצוני.
חברת A3M Global Monitoring GmbH שבסיסה בהמבורג שבגרמניה משתמשת בכלים שונים (כולל מערכות התרעה מוקדמת) עבור מפת הסיכונים 2024 שלה ומתעדת, מבנה ומנתח את מצב החדשות העולמי מסביב לשעון במטרה לנהל משברים גלובליים. המידע, שמגיע מיותר מ-500 מקורות, משמש ליצירת מפת עולם צבעונית, שצבעיה מסמלים את הסיכון בהתאמה לקטגוריה לכל מדינה.
איך קוראים את מפת הסיכונים של 2024?
המצב הביטחוני במדינות שונות מוצג על מפת עולם הסיכונים של A3M בחמישה צבעים: ירוק כהה, ירוק בהיר, צהוב, כתום ואדום. בסיווג הירוק הכהה נמצאות מדינות שבהן קיים סיכון מועט למטיילים, אין לצפות לסכנות מאסונות טבע או לבריאות ומערכת הרפואה אמינה. גם התשתיות והתחבורה הן ברמה גבוהה. בסיווג הירוק בהיר ניתן לנסוע לאותן מדינות עם הגבלות מועטות, אך ייתכן שצפויים סיכונים מסוימים, עליהם יכולים הנוסעים ללמוד מראש (למשל שביתות, סכנות טבע, מחלות טרופיות או פשיעה אלימה).
>> כשתגמר המלחמה: זה המקום הכי יפה לטוס אליו בזמן הקרוב
>> גן עדן בסכנה: המדינה היפה שעוד רגע במלחמה
>> "בחופשות ליעדים רחוקים - כמו ישראל - תכנון הנסיעה נעשה חודשים מראש"
לפי AM3, במדינות המסווגות בצבע צהוב מטיילים יכולים לנסוע ללא אמצעי זהירות נרחבים, אך הם יהיו חשופים לסיכון מוגבר במקום. אלה עלולים לנבוע מבעיות בריאותיות או אי-שקט פוליטי, אך מוזכרים גם "סיכונים מיוחדים". במדינות המסומנות בכתום, הנסיעה אפשרית רק עם הגבלות נרחבות ונדרשים אמצעי זהירות רציניים. מומחי המשבר מציינים, בין היתר, שבמדינות אלה יש פשיעה אלימה וארגוני טרור.
במדינות המסווגת כאדומות ניתן לנסוע רק עם הגבלות משמעותיות ומומלץ להימנע מהגעה אליהן בכלל. ניתן לצפות שם לסכנות בשל מצב פוליטי מתוח מאוד, פשיעה אלימה ומערכת בריאות לקויה כחלק מגורמי הסיכון המרכזיים. לקטגוריה זו נכנסה השנה גם מדינת ישראל על רקע המלחמה.
השלכות של המלחמות בישראל ובאוקראינה
כפי שמראה מפת הסיכון העולמית של 2024, ישנן מדינות ואזורים רבים בעולם עם סיכון אבטחה גבוה עד קיצוני. אירוע אחד שזעזע עוד יותר את המצב הביטחוני בעולם מאז השנה שעברה היא המלחמה בישראל וברצועת עזה. בעקבות זאת נכנסה ישראל לרשימת המדינות האדומות יחד עם מדינות כמו איראן, תימן, אפגניסטן, עיראק, סוריה.
לכך יש השפעה על מדינות רבות אחרות, במיוחד באזורי הגבול. משרדי החוץ ברחבי העולם פרסמו אזהרות מסע לישראל ולרצועת עזה, כמו גם למדינות השכנות לבנון, סוריה וחלקים ממצרים. גם נסיעה לחלקים מירדן אינה מומלצת.
גם למלחמה של רוסיה ואוקראינה ממשיכה להיות השפעה על המצב הביטחוני בעולם. לדוגמה, בלארוס השכנה כבר לא רק צהובה כמו בשנה שעברה, אלא מסומן כעת בסיווג כתום. כמו כן, על פי מפת עולם הסיכון, לקוסובו תמשיך להיות רמת סיווג צהובה בשנת 2024. אבל גם כאן יכול להיות שינוי בכל עת, שכן לא ניתן לצפות את ההשלכות של הסכסוך עם סרביה.