המחאה שפוקדת בתקופה האחרונה את בנגלדש, בעקבותיה נהרגו מאות בני אדם וראשת הממשלה, שייח חסינה, התפטרה וברחה, מאיימת להשפיע על האזור כולו, כולל מדינות אהובות ומתויירות. דרום אסיה חווה גל של התקוממויות פוליטיות וחוסר יציבות במהלך השנים האחרונות: ההפיכה הצבאית במיאנמר, נפילת אפגניסטן לידי הטליבאן, הפגנות נרחבות בסרי לנקה, והתסיסה האחרונה בבנגלדש. להתפתחויות הללו יש השלכות משמעותיות על הודו, לאור קרבתה הגיאוגרפית והאינטרסים האסטרטגיים שלה באזור.
ביום ראשון הוציא משרד החוץ ההודי פרסום ובו "המלצה חמה" לאזרחיה שלא לנסוע לבנגלדש בעקבות גל האלימות במדינה השכנה. הודו עוקבת בזהירות ובחשש אחר המצב בבנגלדש, כשניו דלהי נמנעה מלהגיב באופן רשמי על ההסלמה, והתבצרה בעמדתה שההפגנות הן עניין פנימי. עם זאת, בהודו קיימת דאגה מהשפעת הגלישה של המחאות לגבולותיה, במיוחד למדינות בהודו שיש להן גבולות עם בנגלדש.
>> יופי מסוכן: העיר התיירותית שבה רצח הוא עניין שבשגרה
>> טסים להודו? היכנסו למדריך המלא
>> "המסוכנת בעולם": המדינה הזו רוצה להפוך למגנט תיירות – וזה מתחיל לעבוד לה
תחת חסינה, בנגלדש נתפסה כשותפה היציבה היחידה להודו בשכונה, מלבד סרי לנקה ובהוטן. מאז תחילת 2024, מפלגת בנגלדש הלאומית של חאלדה זיא (BNP), מפלגת האופוזיציה העיקרית של בנגלדש, ניהלה קמפיין אנטי-הודו, שזכה לתמיכה ציבורית, על פי דיווח של ThePrint. מסע הנגד כלל את הסלוגן India Out, וכלל החרמת סחורות הודיות במהלך עונת הרמדאן באפריל. ה-BNP, שלא התמודדה בבחירות מוקדם יותר השנה מכיוון שהן לא נערכו תחת ממשלה זמנית, עוררה רגשות אנטי-הודו גם בעבר.
לאחר ההתקוממות ביום שני, העיתון "טיימס אוף אינדיה" ציטט דיווחים מדאקה בירת בנגלדש, וחשף כי בעוד שמפלגת השלטון "ליגת האוואמי" של חסינה תישאר מחוץ לממשלת הביניים שצבא בנגלדש מקים, נציגי ה-BNP והג'מאת-א-איסלאמי (הקבוצה האסלאמית) האסורות ולהן קשרים עם פקיסטן יריבתה המושבעת של הודו, ייכללו בממשלה המתהווה. על פי ההערכות, ה-BNP והג'מאת מילאו תפקיד בהפיכת מה שהחל כתנועת סטודנטים בתחילת יולי לתסיסה אלימה ברחבי המדינה למען הדחת חסינה.
זליגה של המצב לכל האזור
מלבד יריבות אסטרטגיות ותיקות כמו סין ופקיסטן, הדחת חסינה הותירה את הודו מוקפת בממשלות שכנות, שאינן נוטות לחבב אותה, או מתמודדות עם מצב פנימי חמור בעצמן. לדוגמה, המנהיג הפרו-סיני מוחמד מואיסו הפך לנשיא המלדיביים בספטמבר 2023, לאחר שהתמודד במסע הבחירות שבו גם קרא India Out.
כזכור, בחודש יוני האחרון החליטה ממשלת המלדיביים לאסור כניסת ישראלים לתחומה, במה שהיה צעד דיפלומטי חריף. כעת בהודו חוששים כי הממשלה העולה בבנגלדש תוביל ליצירת קואליציה אנטי-הודית שבה גם המלדיביים תשתתף. בינתיים מתחזקים הקשרים בין המלדיביים, טורקיה וסין, כשמנהיג נפאל, ראש הממשלה, קיי.פי שארמה אולי, שמוביל קו אנטי-הודו עוד משנת 2015 ונבחר לכהונה שלישית בחודש יוני האחרון, טוען כי חלקים שכעת נמצאים בהודו שייכים לנפאל, וכי בעתיד הוא ייאבק בהודו כדי להשיב אותם.
לבסוף, יש את מיאנמר, שמתנהלת במלחמת אזרחים מאז 2021, אז חזרה החונטה הצבאית לשלטון. מונעת מחששות ביטחוניים, במיוחד נוכחותן של קבוצות מורדים לאורך הגבול, הודו הודיעה בפברואר כי תתחיל לגדר את הגבול בן 1,643 הקילומטרים עם מיאנמר.
כעת החשש הגדול ביותר של האזור, ושל הודו בפרט, היא זליגה של האירועים בבנגלדש לשאר דרום אסיה, ויצירה של "סערה מושלמת" לכניסה של סין לוואקום שנוצר, ואפשרות לחזרתם של מתחים שלא היו באזור עשרות שנים. כמו כן, הודו פעלה עם בנגלדש למניעת פיגועי טרור אנטי-הודים בידי קבוצות שונות, אך כעת לא ברור איך תבחר הממשלה הנכנסת, בראשות צבא בנגלדש, לנהוג מול ארגוני הטרור.
האם בטוח לטייל עכשיו באזור דרום אסיה?
לישראלים אסור להיכנס לבנגלדש מאחר שהמדינות לא מנהלות יחסים דיפלומטיים. כמו כן, גם בלי קשר למצב הנוכחי בבנגלדש, ישראלים בעלי דרכון זר גם נקראים להתרחק מהמדינה הדרום-אסייתית מחשש לפגיעה. כמו כן, בתגובה למצב ההסלמה, כמה מדינות פרסמו אזהרות מסע וקראו לאזרחיהן לשקול מחדש נסיעות לא חיוניות לבנגלדש והסביבה. הייעוץ מדגיש את האופי הבלתי צפוי של ההפגנות ואת הפוטנציאל לתסיסה נוספת גם מחוץ לגבולות בנגלדש.
למטיילים המתכננים טיולים לדרום אסיה מומלץ לחקור בקפידה את יעדיהם ולהתעדכן בהתפתחויות האחרונות. מוקדי תיירות פופולריים כמו הודו, נפאל וסרי לנקה, למרות שכרגע אינם מושפעים, עלולים לחוות שיבושים בעקיפין עקב מיתון כלכלי או מתחים אזוריים. אקלים פוליטי בלתי צפוי עלול להוביל לתסיסה אזרחית, הפגנות ועוצר, ומהווים סיכונים לתיירים.
אמצעי הזהירות המומלצים לנוסעים כוללים שמירה על פרופיל נמוך, הימנעות ממפגשים פוליטיים או הפגנות, ושמירה על קשר הדוק עם שגרירויות או קונסוליות לקבלת מידע בטיחות מעודכן. בנוסף, מומלץ לנוסעים לעיין בפוליסות ביטוח הנסיעות שלהם כדי להבטיח כיסוי במקרה של שיבושים בלתי צפויים או מקרי חירום. חשוב לציין כי האירועים בבנגלדש עדיין לא גלשו לשאר מדינות האזור, אך הם עלולים להשפיע עליהן בזמן הקרוב.