ככל שעונת הקיץ מתקרבת, חוף הלגונה הכחולה האייקוני של האי קומינו במלטה צפוי דווקא לחוות ירידה משמעותית במספר המבקרים. זאת לאחר שממשלת האכיפלג הים תיכוני החליטה על מכסת קיבולת למפעילי סירות מסחריות במאמץ להילחם בתיירות היתר שפוקדת את האי הקטן במשך שנים. על פי נתונים ממלטה, בשיא עונת התיירות של הקיץ, כ-10 אלף תיירים מגיעים לחוף מדי יום.

שר התיירות, איאן בורג, אישר שהמגבלה תיאכף במהלך הקיץ, ותגביל את מספר הנוסעים בסירות מסחריות תיירותיות ל-5,000 איש ביום, ולמעשה תפחית בחצי את זרם התיירים: "אנחנו חייבים לנקות את קומינו", אמר בורג במהלך ראיון בפודקאסט Times Talk של Times of Malta. "התוכנית היא לצמצם את מספר התיירים בחצי".

קומינו מלטה (צילום: Greg Blok, shutterstock)
נבחר לאחד מהחופים היפים ביותר באירופה. הלגונה הכחולה, קומינו, מלטה | צילום: Greg Blok, shutterstock

ההחלטה התקבלה בעקבות חששות גוברים מההידרדרות הסביבתית והצפיפות באי, במיוחד בלגונה הכחולה, חוף שלא פעם נבחר ליפה ביותר באירופה. היופי הטבעי של האזור, שהיה פעם גן עדן שליו, הפך לעמוס בשל הפעילות המסחרית, שכן הפרסום של המקום והתהילה שזכה לה בשנים האחרונות ברשתות החברתיות הובילו לזינוק במספר המבקרים.

כדי לטפל בבעיות אלו, הממשלה מתכננת גם תקנות מחמירות יותר על מפעילים, כאשר Transport Malta עורכת הערכות כדי להבטיח עמידה בכללים חדשים של סירות. זה כולל שליטה בקיבולת, תדירות השיט ונהלים חדשים להורדת נוסעים בחוף עם שמירה על הסביבה העדינה. פעילים מקומיים, כולל קבוצת Moviment Graffitti, קראו זה מכבר לפעולה כדי להפחית את הנזק שנגרם מתיירות היתר באי. הקבוצה שערכה הפגנות נגד מסחור האי, בירכה על תוכניות הממשלה אך הדגישה את החשיבות של מאמצי קיימות נוספים ושמירה על המקום.

תיירים הלגונה הכחולה מלטה (צילום: Vedad.Ceric, shutterstock)
כבר לא יהיה עמוס בכל כך הרבה מבקרים ביום. חוף הלגונה הכחולה | צילום: Vedad.Ceric, shutterstock

בעוד שמכסת הקיבולת היא צעד חשוב בניהול נכון של האי, פעילי איכות הסביבה כמו מארק סולטנה, מנכ"ל BirdLife מלטה, ארגון שפועל לשמירה על ציפורים מקומיות, מאמינים שנדרשים צעדים נוספים כדי להגן על המערכת האקולוגית השברירית של קומינו. סולטנה דוגל בשיטת כרטוס שתגביל את מספר המבקרים בצורה יעילה יותר ותבטיח שהתיירות העתידית לא תפגע במגוון הביולוגי של האי.

למרות המאמצים הללו, יש החוששים שהנזק כבר נעשה. עם שנים של תיירות בלתי מבוקרת, קומינו סבל מנזק בלתי הפיך, ורבים תוהים אם יוכל אי פעם לחזור למצבו השליו. עם זאת, עם הצגת מכסת המבקרים ותוכניות נוספות לניהול, המקומיים ומנהלי ענף התיירות במלטה מקווים שקומינו יוכל להתחיל את דרכו לקראת התאוששות, תוך שימור הקסם שלו.