מלזיה הפכה למדינה הראשונה שמזהירה את אזרחיה מפני ביקור בבריטניה בזמן שהמהומות ברחבי המדינה נמשכות. ההודעה פורסמה באמצעות משרד החוץ של מלזיה, שאמר כי הוא "עוקב מקרוב אחר סדרת ההפגנות המתרחשות כעת בכמה אזורים בבריטניה, בעקבות תקרית הדקירה בסאות'פורט ב-29 ביולי".

במהלך הימים האחרונים, פוקדות את בריטניה הפגנות והתפרעויות נרחבות שהחלו ביום שלישי בלילה. זאת בעקבות מסע דקירה קטלני שבו נרצחו שלוש ילדות ומספר אחרות נפצעו בזמן שהיו בשיעור ריקוד ויוגה לילדים בסאות'פורט שבצפון מערב אנגליה. זמן קצר לאחר האירוע, נעצר נער בן 17 בשם אקסל רודקובאנה, בן להורים נוצרים מרואנדה, וכעת הוא הוא מואשם בשלוש עבירות רצח, 10 עבירות של ניסיון רצח והחזקת חפץ בעל להב.

רוטרהאם הפגנות בבריטניה  (צילום: Christopher Furlong , getty images)
מפגינים יצאו לרחובות בכל רחבי בריטניה. רוטרהאם | צילום: Christopher Furlong , getty images

 

שמועות החלו להתפשט ברשת בטענה שמבקש מקלט מוסלמי הוא זה שעומד מאחורי המתקפה, למרות שהחשוד רודקובאנה, נולד בוויילס והיה תושב בריטניה כל חייו. ביום שלישי בלילה הסתערו מתפרעים על הרחובות בסאות'פורט, כשהם עשו את דרכם למסגד המקומי. בהצהרה, מסגד סאות'פורט אמר כי חברי קהילתו הסתגרו בפנים בזמן שאנשים השליכו בקבוקי תבערה ולבנים לעבר הבניין. לפי משטרת מרסיסייד, 53 שוטרים נפצעו בעימותים עם המפגינים.

ברחוב ווייטהול שבלונדון, שבו יושבים משרדי ממשלה רבים, והוא נמצא בקרבה לרחוב דאונינג שבו מעונו של ראש ממשלת בריטניה,  נעצרו ביום רביעי בלילה 111 בני אדם. חמישה שוטרים נפצעו מבקבוקים ומחפצים אחרים שהושלכו לעברם, בעוד שחלקם הותקפו פיזית, לפי משטרת המטרופולין.

הפגנות ברחבי בריטניה  (צילום: Christopher Furlong, getty images)
המפגינים שרפו רכבים והתעמתו עם המשטרה | צילום: Christopher Furlong, getty images
סאנדרלנד הפגנות בבריטניה  (צילום: Drik , getty images)
השוטרים עצרו מאות מפגינים | צילום: Drik , getty images

הפגנות התלקחו בכל רחבי אנגליה, כולל מנצ'סטר, הארטלפול, ליברפול, בריסטול וכמובן לונדון, כמו גם בבירת צפון אירלנד, בלפסט, שם בית קפה, סופרמרקט וכמה מכוניות הובערו בעקבות הפגנות במוצאי שבת לפי ה"איריש טיימס". "אנשים תקפו את המקום הזה עם גזענות נגד האיסלאם והמוסלמים, במיוחד נגד הקהילה המוסלמית בעיר", אמר מנהל הסופרמרקט לעיתון. ביום ראשון הקיפו כ-700 מפגינים את מלון הולידיי אין אקספרס ברוטרהאם – שידוע בכך שהוא משכן מבקשי מקלט. חלונות נשברו ופח אשפה בוער הושלך לעבר הבניין, לפי משטרת דרום יורקשייר.

"פשע מאורגן, אלים, בריוני"

ביום ראשון, ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר כינה את ההתפרעויות "בריונות מהימין הקיצוני", והוסיף שהרשויות לא ייסבלו את ההתפרעויות. "זו לא מחאה", אמר סטארמר ב-X. "זה פשע מאורגן, אלים, בריוני ואין לו מקום ברחובות שלנו או באינטרנט".

איווט קופר שרת הפנים בבריטניה (צילום: JEFF MOORE, getty images)
מבקשת להעניש את המפגינים. איווט קופר, שרת הפנים הבריטית | צילום: JEFF MOORE, getty images

שרת הפנים של בריטניה, איווט קופר, אמרה ב-X כי לכוחות המשטרה יש את תמיכתם המלאה במתן "העונשים החזקים ביותר" למתפרעים, כולל תקופת מאסר ועיכוב יציאה. בתוך המהומה, היו גם דוגמאות של סולידריות ונדיבות ברחבי בריטניה. בסאות'פורט, שם החלו המהומות, המשטרה אמרה כי התושבים עזרו לנקות את הרחובות וחילקו אוכל חינם יום לאחר ההפגנה. זאת בזמן שבמהלך השבוע האחרון, כמה אתרים באנגליה – כולל הבית ברחוב דאונינג 10 – הוארו בגוון ורוד כדי להראות את תמיכתם המתמשכת במשפחות ובקהילת סאות'פורט לאחר פיגוע הדקירה.

האם בטוח לטייל כעת בבריטניה?

למרות ההתפרעויות הנרחבות בבריטניה, המל"ל פרסם אזהרת מסע למדינה ברמה 2 (בינונית), בעקבות האיומים על ישראלים בהקשר של המלחמה בישראל. חשוב לציין כי בניגוד למלזיה, מדינה מוסלמית, ההפגנות לא נוגעות לישראלים ואינן מסכנות אותם.

יחד עם זאת, אם ההפגנות יחמירו, סביר להניח שהנוכחות המשטרתית תתוגבר ברחבי המדינה, כולל בלונדון –שבה ההתפרעויות הן מאוד מקומיות, וכמעט שאינן באזורי התיירות.