דיקטטורה, וההתנגדות לה, הן מוטיב חוזר בהיסטוריה של מרכז אמריקה. גורם מכריע בסיפור הזה הוא תפקידה של הכנסייה הקתולית, עדיין הזרם הנוצרי הגדול ביותר באזור, שכמריה, הנזירות והבישופים שלה הציעו תמיכה – חומרית ומוסרית – לתנועות דמוקרטיות, לעתים קרובות בסכנת עונש או מוות. ההתנצחות האחרונה שמתרחשת כעת היא בניקרגואה, שבה המנהיג דניאל אורטגה וסגניתו רוסריו מוריו (אישתו), עולים להתקפה נגד מנהיגי הזרם ממניעים פוליטיים.
ב-19 באוגוסט עצרה המשטרה את רולנדו אלווארז, הבישוף של העיר השביעית בגודלה במדינה, והכניסה אותו למעצר בית במנגואה, הבירה. בינתיים, חמישה כמרים ושני סמינרים נשלחו לכלא הידוע לשמצה עבור אסירים פוליטיים – אל צ'יפוטה. ההתקפה הזו על המוסד הדתי הבולט במדינה, היא הסלמה גדולה בפגיעה בזכויות האדם שבלאו הכי כבר מתקיימת במדינה.
ביום ראשון האחרון, קרא האפיפיור פרנציסקוס לקיים דיאלוג "פתוח וכן" כדי לפתור את העימות בין הכנסייה לממשלה בניקרגואה. את הדברים אמר כשדיבר עם עולי רגל ותיירים בכיכר פטרוס הקדוש במסגרת ברכתו השבועית. אלו הערותיו הראשונות על המשבר במדינה, שבה בחודשים האחרונים עצרו הרשויות כמרים בעוד אחרים יצאו לגלות.
האפיפיור, שלא הזכיר במפורש את מעצרו של הבישוף אלוורז בצפון המדינה, אמר כי הוא עוקב אחר המצב בניקרגואה "בדאגה ובכאב" וביקש מהמאמינים להתפלל למען המדינה. "אני רוצה להביע את אמונתי ואת רצוני שבאמצעות דיאלוג פתוח וכן, ניתן יהיה למצוא את היסודות לדו-קיום מכבד ושליו", אמר.
משבר במצב הסוציו-פוליטי, הכלכלי ובזכויות האדם
לפי הדו"ח שפרסם קולקטיב זכויות האדם Nicaragua Nunca Más ב-29 ביוני, בניקרגואה מתבצעים "רדיפה פוליטית; הַטרָדָה; מָצוֹר; אלימות של המדינה; כליאה שרירותית של עיתונאים, מגיני זכויות אדם, פעילי חברה אזרחית, חברי ארגונים ועמותות, מתנגדים וחברי מפלגות פוליטיות". על פי הארגון, אלו הם הגורמים העיקריים לגל הפליטים מניקרגואה.
במהלך עדכון בעל פה במועצת זכויות האדם של האו"ם שהתקיים באמצע יוני, הדגישה הנציבה העליונה לזכויות אדם, מישל בצ'לט, כי הערבויות היסודיות במדינה המרכז-אמריקנית ממשיכות להידרדר בחודשים האחרונים: "המשברים הסוציו-פוליטיים, הכלכליים וזכויות האדם שאנו עדים להם בניקרגואה מבריחים אלפי אנשים מבתיהם. מספר הניקרגוואים שעוזבים את המדינה גדל במספרים חסרי תקדים, אפילו גבוה יותר מאשר בשנות ה-80", אמרה והוסיפה, "אני קוראת בתוקף לממשלת ניקרגואה לקיים – לא להתרחק – מחובותיה לזכויות האדם. אני קוראת לרשויות להפסיק לאלתר מדיניות שמשרתת רק יותר את בידוד המדינה ואנשיה מהקהילות האזוריות והבינלאומיות".
נופים בתוליים ומחירים זולים
ניקרגואה הפכה בשנים האחרונות ליעד נוסף אליו המטיילים הישראלים מגיעים כחלק מהטיול הגדול באזור. המדינה ידועה בנופיה הבתוליים והחופים המרהיבים, שמושכים אליהם תיירים מרחבי העולם. היחסים בין ישראל לניקרגואה חוו עליות ומורדות, כאשר בשנת 2,017 חזרו שתי המדינות ליחסים דיפלומטיים לאחר הנתק שהתרחש כתוצאה מאירועי "המרמרה" בשנת 2,010.
במדינה נפתח בית חב"ד למטיילים המגיעים מישראל, כאשר בשנת 2018, במהלך מהומות במדינה, אמר שליח חב"ד בניקרגואה, הרב דודו עטר, כי "זו מדינה בתולית עבור הישראלים ולא תמצאו כאן מסיבות סמים. זו מדינה די בטוחה למטיילים וזולה מאוד. כמות המטיילים הישראלים שגילו את המדינה בשנים האחרונות עולה משנה לשנה".
בזמנו, עזבו הרב ומשפחתו את ניקרגואה בעקבות האירועים, והוא המליץ לתיירים הישראלים שלא להגיע למדינה: "הנשיא אורטגה רוצה להפוך את המדינה לוונצואלה, מה שאומר שהמחאות לא ייפסקו ומי שישלם את המחיר אלה האזרחים והתיירות של המדינה שחיה מהתיירים. אני קורא לישראליים לא להיכנס לניקרגואה עד להודעה חדשה".
"ניקרגואה אוכפת חוקים באופן שרירותי למטרות פוליטיות"
בתוך כך, ממשלות העולם ממשיכות להזהיר את אזרחיהן משהות במדינה, ומדגישות כי על המטיילים בה לגלות ערנות לאור המצב הקיים.
"המצב החברתי והפוליטי נותר מתוח. דמויות פוליטיות וחברים בחברה האזרחית של ניקרגואה נמצאים בגלות או בכלא. מומלץ להקפיד על ההסתייגות המרבית בהבעת דעה פוליטית, לרבות ברחבי האינטרנט או ברשתות חברתיות. לא להצטרף להפגנות או התכנסויות. כזכור, השתתפותם של זרים בחיים הפוליטיים של המדינה אסורה על פי החוק של ניקרגואה תחת עונש של הרחקה. כמו כן, מומלץ בחום להתעדכן במצב ובהנחיות הרשויות המקומיות. המצב עלול להידרדר בכל עת", כך כתב משרד החוץ הצרפתי בהתייחסותו לאירועים.
גם בארצות הברית דואג הממשל לעדכן את אזרחיו באירועים, ומקפיד לטעון כי יש להימנע מהתערבות באירועים הפוליטיים במדינה, והעלו את אזהרת המסע לרמה 3, עם המלצה לשקול מחדש את ההגעה. "ממשלת ניקרגואה אוכפת חוקים באופן שרירותי למטרות פוליטיות. בכל ניקרגואה, פקידי ממשל ורשויות אכיפת החוק ממשיכים להתמקד בחיפושים אחר המתנגדים לשלטונו של הנשיא אורטגה", כך נכתב באתר הרשמי של מחלקת המדינה של ארצות הברית.
נכון לעכשיו, משרד החוץ הישראלי עדיין לא הוציא הודעת אזהרת מסע למטיילים הישראלים באזור, ולא התפרסמו הנחיות מיוחדות.