בתיעוד שפרסם היום עמוד האקטואליה הפולני Visegrád 24 ב-X, נראים יהודים בשוודיה מותקפים אמש בעת שערכו טקס בסטוקהולם לציון יום השנה ה-86 לפוגרום ליל הבדולח. האירוע התפתח כאשר קבוצת מפגינים, שזוהו כמפגינים אנטי-ישראלים, התאספה בקרבת הטקס כשהם נושאים דגלי פלסטין וצועקים קריאות המגנות את ישראל. לפי הדיווחים, המפגינים התעמתו עם המשטרה ובמעשה פרובוקציה גנבו כמה דגלי ישראל מהנוכחים, קרעו אותם והשליכו אותם לנהר.

האירוע בסטוקהולם אינו מקרה בודד. כזכור, רק בסוף השבוע האחרון פרץ באמסטרדם גל דומה של אלימות אנטישמית, שם תקף המון פרו-פלסטיני תיירים ישראלים. האירוע בבירת הולנד הדליק נורות אדומות ברחבי אירופה כשבאמסטרדם, כמו בסטוקהולם, מפגינים פרו-פלסטינים הביעו בגלוי שנאה כלפי ישראל, וחלקם פעלו במעשי תוקפנות נגד יהודים שאינם ישראלים. החשש הגובר הוא שמחאות אלו מהוות קרקע פורייה לגל חדש של אירועי אנטישמיות המוניים, כשהממשלות האירופיות ורשויות הביטחון מהדקות כעת את רשת הביטחון סביב מוסדות יהודיים וישראליים.

הפגנה פרו פלסטינית סטוקהולם שוודיה (צילום: JESSICA GOW, getty images)
בשוודיה התנהלו השנה הפגנות פרו-פלסטיניות רבות. סטוקהולם | צילום: JESSICA GOW, getty images

שוודיה חוותה בשנה האחרונה עלייה מדאיגה בתקריות אנטישמיות. בחודשים האחרונים הייתה המדינה עדה לשורה של הפגנות, רבות מהן אנטי-ישראליות ופרו-פלסטיניות בטבען, שהפכו לא פעם לזירות עימות אלימות מול רשויות החוק. הפגנות אלו, שנערכו לעתים קרובות בערים כמו סטוקהולם ומאלמו, הפכו למוקד לסנטימנט אנטי-ישראלי, כאשר חלק מהמפגינים דוגלים בגלוי בחרמות, הרחקה וסנקציות נגד ישראל (BDS) תוך גינוי למה שהם תופסים כהפרות זכויות אדם.

הפגנות אלו משכו מספר משמעותי של תומכים הן מאזרחי שוודיה והן מקהילות מהגרים, במיוחד מהאוכלוסייה המוסלמית הגדולה של שוודיה. המדינה הסקנדינבית היא ביתה של אחת הקהילות המוסלמיות הגדולות באירופה, וההצטלבות של אקטיביזם פרו-פלסטיני ורטוריקה אנטישמית בהפגנות אלו מעלה חשש שרגשות אנטי-ישראליים מתמזגים יותר ויותר עם אנטישמיות ישנה, כמו במקרה שהתרחש אתמול במהלך הטקס המציין את ליל הבדולח.

שלטי מגן דוד עם ישראל חי סטוקהולם שוודיה (צילום: JONATHAN NACKSTRAND, getty images)
הקהילה היהודית מדווחת על עלייה במקרי האנטישמיות בשוודיה | צילום: JONATHAN NACKSTRAND, getty images

מספר דיווחים בשנה האחרונה הדגיש עלייה בתקריות אנטישמיות, החל מקריאות גנאי וונדליזם ועד תקיפות פיזיות. ארגונים יהודיים דיווחו על חוסר הביטחון הגובר שחשים חברי הקהילה היהודית, במיוחד במרכזים עירוניים שבהם ההפגנות והעימותים הם השכיחים ביותר.