SERBS vs. Black Rock & Rio Tinto
More scenes from Belgrade, where thousands of Serbs are protesting against lithium mining in their country. pic.twitter.com/zZ47XmIrn3
משרד החוץ הבריטי (FCDO) פרסם לאחרונה אזהרת מסע לנוסעים לסרביה, מחשש לפגיעה עקב ההפגנות המתחוללות במדינה. ה-FCDO נתן מידע מעודכן על סיכוני הטרור בסרביה "קיים איום גבוה של מתקפת טרור, כולל מקבוצות ויחידים".
האזהרה ממשיכה: "אי אפשר לשלול התקפות טרור בסרביה, והן יכולות להיות חסרות הבחנה, כולל במקומות שבהם מבקרים תיירים. מחבלים עשויים לכוון לאתרים דתיים, כולל כנסיות. ייתכן שתהיה אבטחה מוגברת במקום בתקופות חגיגיות ואירועים מרכזיים אחרים שעלולים למשוך קהל רב. הישאר ערני ופעל לפי עצות הרשויות המקומיות. ביוני 2024, מפגע בודד ירה לעבר שוטר עם קשת מוצלבת מחוץ לשגרירות ישראל בבלגרד".
A massive protest took place last weekend in Belgrade, Serbia, against the lithium mining project by Rio Tinto and BlackRock.
Protesters in the capital chanted "Rio Tinto get out of Serbia" and held banners saying "We do not give Serbia away" as they marched through the city. pic.twitter.com/KcQF4pFhfx
Une manifestation contre l'exploitation du lithium en Serbie a eu lieu à Belgrade ce week-end#Serbie #Belgrade #Lithium #Manifestation pic.twitter.com/A7YCSE6dqm
>> אפקט הפרפר: המדינה הזו קורסת - ומאיימת לערער את כל האזור
>> מובילה לשמצה: בעיר הזו יש הכי הרבה הפגנות אנטי-ישראליות באירופה
>> "יש לנו זיכרון קצר": ישראלים כבר התחילו להגיע ליעד ששרפו בו דגלים
הרוחות מתלהטות בסרביה לאחר שעשרות אלפים הפגינו בשבת בערב באתרים מרכזיים במרכז בלגרד, וקראו להפסיק את פרויקט כריית הליתיום המתוכנן במערב סרביה, ואמרו שהוא עלול לזהם קרקע חקלאית ומקורות מים סמוכים. הפרויקט העצום שבו מעורבת ענקית הכרייה הבריטית-אוסטרלית "ריו טינטו" (Rio Tinto) זוכה לתמיכת האיחוד האירופי במטרה לצמצם באופן דרסטי את החסר של אירופה במקורות מקומיים למינרל. ליתיום חיוני לייצור דברים כמו סוללות של מכוניות חשמליות וסמארטפונים. המפגינים הניפו את דגלי סרביה וקראו קריאות כמו "אל תחפרו" ו"ריו טינטו עזבו את סרביה!".
ממשלתו של הנשיא אלכסנדר ווצ'יץ' אמרה כי ההפגנות היו ממניעים פוליטיים, שנועדו להפיל את ווצ'יץ'. הממשלה טענה ביום הקודם, אם כי סיפקה מעט פרטים, כי קיבלה אזהרה מרוסיה על תוכניות לביצוע הפיכה במדינה. ווצ'יץ' החזיר בחודש שעבר באופן שנוי במחלוקת את הרישיון של ריו טינטו לפתח את מה שיהפוך למכרה הליתיום הגדול באירופה, לאחר שממשלת סרביה הקודמת ביטלה את התוכניות.
| Thousands gathered in Belgrade center at the start of the protest against controversial lithium mine planed to be open in Western Serbia.
They have banners saying "You will not dig" and "There will be no mine." pic.twitter.com/FMoSAogrhE
COLOR REVOLUTION ATTEMPT IN SERBIA?
On August 10, 2024, thousands protested in #Belgrade against the restart of a controversial #lithium #mining project in #Serbia's Jadar region. #Serbian authorities, including #President #AleksandarVucic and Deputy Prime Minister… pic.twitter.com/fEQAwZSvDe
"העצרת שלנו היא אקולוגית ואין לה שאיפות פוליטיות, אבל הממשלה האשימה אותנו בניסיון לבצע הפיכה", אמרה השחקנית הסרבית סווטלנה בויקוביץ' בהפגנה. זלטקו קוקנוביץ', מנהיג מחאה וחקלאי מאזור ג'אדאר במערב סרביה שבו מתוכנן המכרה, קרא למפגינים לחסום שתי תחנות רכבת מרכזיות בעיר.
אירופה מייבאת כיום את רוב הליתיום שלה מארצות הברית ואסיה. סרביה מקווה להתקבל לחברות באיחוד האירופי, אך גם עומדים בפניה כמה מכשולים גבוהים, כמו היחסים הבעיתיים שלה עם קוסובו.