אירופה חוותה עלייה מטרידה באיומי הטרור בשנת 2024, עם עלייה חדה בפיגועים ובמזימות שסוכלו. שתי המדינות שבהן נרשם זינוק באיומי הטרור הן צרפת וגרמניה, ועבור שתי המדינות האיום מורכב מקבוצות קיצוניות מקומיות וארגוני טרור עולמיים, כמו גם מחוסר היציבות המתמשך במזרח התיכון, ובראש המלחמה בישראל.
המלחמה סיפקה מוטיבציה וגם קריאת גיוס לקיצונים, וארגוני טרור כמו דאעש ושלוחותיה קראו להתקפות על אדמות המערב, תוך התמקדות במטרות יהודיות ונוצריות. בצרפת המצב היה חמור, והמדינה התמודדה עם מזימות רבות שסוכלו, במיוחד כאלה שכוונו לאתרים יהודיים ולאירועים ציבוריים גדולים, כולל התרעות נוכחיות לגבי שוקי חג המולד שיתקיימו בסוף החודש הקרוב, כך לפי Security Intelligence & Analysis Service (SIAS) שירות מודיעין אסטרטגי, תפעולי וטקטי המשמש מספר רב של עסקים גלובליים מובילים, ארגונים ביi-לאומיים, ארגונים לא ממשלתיים וגופים ציבוריים.
>> אזהרות הטרור בדרום מזרח אסיה: האזור הפך למוקד מרכזי לקיצוניים
>> "כוננות למתקפת טרור": התרעה לפיגוע נגד אלפי ישראלים שיגיעו ליעד המבוקש בחו"ל
>> מעלה כוננות: המדינה האירופית קובעת בדיקות גבול חדשות מחשש לאיום "טרור איסלאמי"
בנוסף לקבוצות ג'יהאדיסטיות, טרור הקשור למדינות הפך גם הוא לדאגה גוברת באירופה. איראן הייתה מעורבת במזימות נגד מטרות ישראליות ופעילי אופוזיציה ברחבי היבשת. באופן דומה, רוסיה נקשרה להתקפות על תשתיות הגנה ואנשים הקשורים לגוש הפרו-מערבי. בעוד שהאיומים הקשורים למדינות שונים מהפעילות הג'יהאדיסטית הניזונה מהמלחמה, הם מסבכים עוד יותר את הנוף הביטחוני באירופה.
איומים אלו מתווספים להקצנה הולכת וגוברת בקרב קטינים, שכן הם חשופים לתוכן קיצוני ברשתות החברתיות. הרשויות מצביעות על כך שהמלחמה בישראל החריפה את האידאולוגיות הקיצוניות ברשת, כאשר יותר ויותר צעירים נוטים לבצע פיגועים כנקמה על הסבל הנתפס של המוסלמים.
גרמניה: נקודה חמה לקיצוניים
כמו צרפת, גם גרמניה ציינה עלייה מטרידה בטרור הקשור לסכסוכים המתמשכים במזרח התיכון. לאחר המתקפה של חמאס על ישראל באוקטובר 2023, אירעו שתי תקיפות איסלאמיסטיות קטלניות בגרמניה – אחת במנהיים ואחרת בסולינגן. שתיהן בוצעו על ידי טרוריסטים שקיבלו השראה אידיאולוגית ג'יהאדיסטית מהמצב, והרשויות הזהירו מפני עלייה בפעולות דומות שעלולות להתרחש בחודשים הקרובים.
השלטונות הגרמניים מייחסים חלק ניכר מהאיום המוגבר לתחייתה של דאעש ולהשפעה של חמאס ואיראן, שמילאו תפקידים בהשראה לפעילים או הקלו על הרעיון של נקיטת אלימות ברחבי גרמניה כאקט צודק לתפיסתם. ראוי לציין כי גרמניה חוותה עלייה במתקפות הקשורות לחילול הקודש, כמו מתקפת הסכין על פעיל אנטי-אסלאם במנהיים, המדגישה את המניעים המגוונים שמאחורי הזינוק האחרון באלימות. בגרמניה נעצרו כמה בני נוער בקשר לתוכניות לכוון למרחבים ציבוריים, כנסיות וקהילות יהודיות.
האיום על התיירים: דאגה גוברת
עבור תיירים המבקרים באירופה, איום הטרור המוגבר מהווה סכנה ממשית. יעדים פופולריים היבשת בכלל ובצרפת ובגרמניה בפרט, במיוחד בתקופת החגים העמוסה, נמצאים בסיכון להתקפות. בתקופה הזו קיים זרם של תיירים שנוהרים לשוקי חג המולד המפורסמים באירופה, ציוני דרך היסטוריים ואתרים דתיים. אטרקציות אלה צפופות לרוב, מה שהופך אותן למטרות עיקריות למפגעים בודדים או תאים קיצוניים קטנים יותר.
בגרמניה, שווקי חג המולד – המושכים מיליוני מבקרים מדי שנה – הפכו למוקד לדאגות ביטחוניות. בשנים האחרונות, שווקים אלה זכו לאבטחה כבדה באמצעות בריקדות, מעקבים ונוכחות משטרתית כדי להפחית את הסיכון של דריסות והתקפות אחרות. עם זאת, למרות הצעדים הללו, מומחים מזהירים כי האיום נותר על כנו. מחבלים, לרוב כאלה שפועלים לבדם, יכולים לבצע תקיפות פשוטות אך קטלניות, כגון דקירות במקומות צפופים. עצם טבעם של השווקים האלה כמקומות פתוחים ושוקקים מקשה על אבטחתם המלאה.
בצרפת האיום על התיירים גבוה באותה מידה. אזורי תיירות מפורסמים כמו מגדל אייפל, מוזיאון הלובר וקתדרלת נוטרדאם שתיפתח מחדש בחודש הנוכחי, עשויים להיות מוקדים של קיצונים המחפשים לבצע אירועי טרור בפרופיל גבוה כדי לזכות בסיקור תקשורתי נרחב. בנוסף לאיומים על אתרי תיירות בעלי פרופיל גבוה, יש חששות מפני התקפות במהלך אירועים ציבוריים גדולים או פסטיבלים.
תגבור אבטחה וניטור איומים
בתגובה לאיומים הגוברים הללו, הרשויות האירופיות נוקטות באמצעי זהירות נוספים כדי להגן על תיירים ומקומיים כאחד. בגרמניה, האבטחה תוגברה בשוקי חג המולד, עם מחסומי בטון שהוצבו כדי למנוע התקפות דריסה. סיורי המשטרה גלויים יותר, ושיתוף המודיעין בין מדינות אירופה תוגבר כדי למנוע התקפות מתואמות. בעוד שאמצעים אלה נועדו לצמצם את ההשפעה של ההתקפה, מומחים מזהירים שאי אפשר לבטל את הסיכון במלואו בסביבה דינמית שכזו.
בצרפת, רשויות אכיפת החוק עוקבות מקרוב אחר אזורים שאותם פוקדים תיירים בין-לאומיים. ערי תיירות פופולריות כמו פריז, ניס וערים גדולות אחרות חוות עלייה בנוכחות הביטחונית, כאשר שוטרים ואנשי צבא פרוסים כדי לנטר איומים פוטנציאליים. הרשויות גם מתמקדות באבטחת מוקדי תחבורה, כמו נמלי תעופה ותחנות רכבת, שבהם מרוכזים המוני מטיילים.
כאמור, איום הטרור ברחבי אירופה בשנת 2024 נותר גבוה, וכך יהיה גם בתחילת 2025, כאשר צרפת וגרמניה נמצאות במוקד המשבר הזה. בנוסף לאיום המיידי הנשקף מקבוצות טרור, אירופה מתמודדת עם הקצנה של בני נוער, תוכן קיצוני באינטרנט והאתגר להתמודד עם טרור בחסות מדינות. עבור תיירים ותושבים כאחד, המסר ברור: ערנות ומודעות מוגברת הן חיוניות. בעוד שהרשויות מגבירות את אמצעי האבטחה, האופי הבלתי צפוי של הטרור, במיוחד עם מפגעים בודדים והסיכון להתקפות במרחבים צפופים, פירושו שהאיום רחוק מלהסתיים. ככל שהשנה מתקרבת לסיומה, אירופה נשארת בכוננות גבוהה, כאשר עונת החגים צפויה להיות תקופה מסוכנת במיוחד.