בזמן שהעולם מחכה בשקיקה לתחילתם של המשחקים האולימפיים ב-2024 בפריז, אתגר חדש ושמאיים צץ, והוא מאיים להקשות על הספורטאים ועל התיירים כאחד: גלי חום שצפויים לפקוד את אירופה, כשההשפעה שלהם בפריז תורגש במיוחד בשל המחסור באמצעי מיזוג בבתי המלון.

בשנת 2023, גלי חום קשים פגעו בדרום אירופה, והעלו את הטמפרטורות מעל ל-40 מעלות. מסילות רכבת נמסו, שריפות פרצו ברחבי ערים ומדינות כמו איטליה, ספרד ויוון כשתושבים ותיירים פונו בשל הסכנה. אבל לא מדובר באירוע חד-פעמי, אירופה זכתה בתואר "היבשת שמתחממת במהירות הרבה ביותר" ומתוך 30 גלי החום העזים ביותר שפקדו את היבשת מאז שנות ה-50, רק משנת 2000 פקדו את אירופה 23.

אולימפיאדה 2024 פריז קיץ (צילום: Antonin Albert, shutterstock)
מיליוני תיירים צפויים להגיע לפריז בזמן האולימפיאדה | צילום: Antonin Albert, shutterstock

כעת מומחים מזהירים כי גלי חום צפויים להופיע גם בקיץ הקרוב, ובחברת מידע האקלים האמריקאית Atmospheric G2, טוענים ש"זה הולך להיות עוד קיץ חם בצורה יוצאת דופן, במיוחד במהלך סוף יולי עד אוגוסט", אומר סגן נשיא המטאורולוגיה טוד קרופורד לניו יורק טיימס. כלומר, גלי החום הקשים עלולים להגיע לפריז בדיוק בזמן האולימפיאדה, שתתקיים בתאריכים 26 ביולי ועד 11 באוגוסט.

כשהטמפרטורות מזנקות הרבה מעל הממוצע בתקופה זו של השנה, החששות גוברים לגבי יכולתם של מקומות הלינה לספק הקלה מספקת מהתנאים הלוהטים. מלונות רבים, במיוחד אלה שמחוץ לקטגוריית היוקרה, הם ללא מערכות קירור מתאימות, ולמעשה על פי חוק רק מלונות 4 כוכבים ו-5 כוכבים בפריז מחוייבים במיזוג אוויר, מה שמציב חוסר נוחות לאורחים במקרים הקלים, וסיכונים בריאותיים פוטנציאליים במקרים חמורים יותר.

המארגנים רוצים אוורור טבעי – המבקרים מתנגדים

ספורטאים, אשר רגילים למשטרי אימונים מדויקים ולתנאים סביבתיים אופטימליים, פגיעים במיוחד. החום העז לא רק מסכן את הביצועים שלהם אלא גם מעלה חששות לגבי הרווחה הכללית שלהם במהלך האירועים התחרותיים ביותר. גם התיירים כמובן מתמודדים עם אי הנוחות כשהם מצופים לבלות באטרקציות של העיר תחת השמש הקופחת בזמן שהיעדר מיזוג אוויר מספק במקומות הלינה שלהם יכול להפוך את מה שאמורה להיות חוויה אולימפית בלתי נשכחת למבחן סיבולת מסוג אחר.

View this post on Instagram

A post shared by Paris2024 (@paris2024)

פריז גל חום (צילום: Jo Bouroch, shutterstock)
חם בחוץ וחם בפנים. פריז | צילום: Jo Bouroch, shutterstock

הרשויות המקומיות והמארגנים האולימפיים נאבקו לטפל בנושא, והדגישו את החשיבות של מתן פתרונות קירור נאותים בכל המתקנים הקשורים לאולימפיאדה. הגישה ידידותית לסביבה של מארגנים, שבה דרשו שימוש באוורור טבעי וקירור גיאותרמי בכפר האולימפי, לא הצליחו לשכנע את הספורטאים ואת התיירים. המשלחת האמריקאית כבר הודיעה שהיא תביא איתה מערכות מיזוג משלה לתקופת האולימפיאדה.

עם זאת, כשהמשחקים מתקרבים במהירות, עולה הלחץ ליישום אמצעים יעילים המבטיחים את הנוחות והבטיחות של כל המשתתפים והמבקרים. המארגנים מיישמים צעדים כדי להפחית את החום, כולל אספקת מזרקות מים ואזורים מוצלים. עם זאת, מומחים מסוימים חוששים שהמאמצים הללו לא יספיקו כשהפוטנציאל לגל חום כבד מוסיף עוד שכבה של מורכבות לאירוע המורכב ממילא.

מזגנים ניידים פריז אולימפיאדה (צילום: EMMANUEL DUNAND, getty images)
בתי מלון מתקינים מזגנים לקראת האולימפיאדה | צילום: EMMANUEL DUNAND, getty images

בתגובה לאתגרים אלו, חלק מהמלונות החלו להתקין מערכות קירור זמניות, בעוד שאחרים המליצו לאורחים לנקוט באמצעי זהירות כמו להישאר רוויים ולהימנע מפעילויות חיצוניות בשעות החום. עם זאת, בבתי מלון קטנים או דירות אירוח המצב עלול להיות שונה וכנראה שהקיץ החם יורגש שם היטב.

הנושא הופך לקריטי במיוחד לצד העובדה שהמשחקים האולימפיים בפריז צפויים למשוך זרם של מעל 15 מיליון מבקרים לבירה הצרפתית. כמו כן, מחאות והפגנות צפויות להתקיים ברחבי העיר בשל המצב הפוליטי הדרמטי, כשכל אלה מהווים אתגרים פוטנציאלים לביצוע החלק של אירוע הספורט מהגדולים בעולם.