מאות מטיילים ישראליים נפלו בחודשים האחרונים בעוקץ של נהגי מוניות בבוקרשט שהונו אותם בעשרות אלפי ליי (ליי שווה ערך כמעט לשקל) וגבו מהם על נסיעות קצרות סכומים הגבוהים במאות אחוזים מעל התעריף המקובל.
>> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
"בדרך חזרה מ'הטרמה' (פארק מים מפורסם בבוקרשט) גנבו אותנו. תיזהרו", כך כתבה אמי גולדמברג-אומן, בפוסט שהעלתה בסוף השבוע בדף הפייסבוק 'בוקרשט זה כאן'. "הזמנו מסודר מהמכונה, גבה מאתנו 140 ליי בחזור (שילמנו 50 בהלוך) בעקבות סיפורים בחרנו לא להתעמת אתו והתקשרנו לחברה להגיש תלונה. תיזהרו".
"לקחנו מונית מהטרמה למלון 'הילטון' בבוקרשט. הוצאנו פתק מהמכונה שיש בטרמה (כמו בשדה התעופה) הסתכלנו על המספר ועלינו בוודאות למונית הנכונה", שחזרה גולדמברג-אומן למאקו חופש. "בדרך נהג המונית הסיח את דעתנו עד שפתאום ראינו 143 ליי. בכלל לא היו פקקים. ביקשנו קבלה אבל הנהג טען שנגמר לו הנייר וסגר את המונה כדי שלא נצלם. לא רצינו להתעמת איתו כי קראתי לפני שהשוטרים לא ממש עוזרים במצבים כאלה. מה שכן, הספקתי לצלם את הרכב של הנוכל ובעלי התקשר להגיש תלונה. אבא שלי גר כאן ואמר ששוטרים סמויים נלחמים בתופעה אבל ללא הצלחה. אני בטוחה שהנהג הזה עקץ מלא ישראלים".
כאמור, גולדמברג-אומן היא ממש לא הקרבן הראשון של העוקץ המרגיז בבוקרשט. מדובר בתרמית נפוצה, שהרבה ישראלים כבר נפלו בה. לכן, זה לא מאוד מפתיע שהפוסט של גולדמברג-אומן זכה לתגובות רבות. כך למשל, סיפר הגולש יאיר כיצד נהג מונית גבה מהם 80 ליי במקום 35. "בנסיעה לעיר העתיקה המונה הראה 12 ליי והוא לקח מראש 50 ליי. לא יצאתי מהמונית עד שהוא החזיר לי את הכסף", הוא שיחזר. "לא יעזור חברים, נהגי המונית שם (בוקרשט) כמו אצלנו, דופקים את התיירים חופשי".
במקרים מסויימים נהגי המוניות אף התעמתו עם המטיילים הישראליים שסירבו לשלם להם מחירים מופקעים על נסיעות בתוך העיר והזמינו להם שוטרים כדי לחייב אותם לשלם. "זה קרה לנו לפני כמה חודשים. סירבנו לשלם ואז הנהג עצר בצד הרחוב וקרא לחברים שלו השוטרים להתלונן שאנחנו מסרבים לשלם לו. בסוף שילמנו, לא רצינו בלגן עם המשטרה המקומית, אבל זו הייתה תחושה נוראית. אנחנו לבוקרשט לא נחזור יותר", סיפר ירון שנסע לנופש עם אשתו.
במקרה אחר, תיירת בשם שולה מספרת שנהג המונית ניסה לעקוץ אותה והיא ביקשה ממנו לקחת אותה למשטרה להתלונן עליו. "הוא נכנס ללחץ. מהפחד הוא הוריד אותנו במלון ולא לקח אפילו כסף. ברח כאילו נחש הכיש אותו. הפתרון הוא לאיים עליהם בתלונה במשטרה. הם פוחדים פחד מוות כי ישר המקום לוקחים להם את הרישיון ואין להם יותר פרנסה", הסבירה שולה.
למרות המקרה של שולה, חושב לציין שמרבית הישראלים שנעקצו משלמים או לכל היותר מתווכחים ומוריד מעט את המחיר המופקע שנדרשו לשלם. כך למשל קרה לזוג ישראלים שנהג מונית מקומי גבה מהם סכום של 100 ליי עבור נסיעה מהעיר העתיקה למלון, כעשר דקות נסיעה, בעוד שהמחיר היה צריך להיות 30 ליי. הנהג טען שמדובר בתעריף 'לילה'. זוג ישראליים אחר שילם על נסיעה קצרה מהטרמה למרכז עיר 317 ליי. "הנהג עשה לנו תרגיל. הוא לקח אותנו לחברים שלו במשטרה ושם שילמנו, לא הייתה לנו ברירה", הסביר יוסי.
אז מה עושים?
מרבית הגולשים המליצו לנוסעים לבוקרשט להזמין 'אובר' ולא מוניות מקומיות וכך לחסוך כסף, עצבים ותסכול. "בעקבות המקרה הזה הזמנו רק האובר ושילמנו בדיוק כמו שהיינו צריכים", סיפרה גולדמברג-אומן. "בכל אופן אני לא אוותר לנהג הזה ואדאג שהוא ישלם על מה שעשה". אם גפ אתם בדרך לעיר הבירה הרומנית, הנה כמה טיפים יוכלו לעזור לכם:
- אם עקצו אתכם נהגים מקומיים, תגישו תלונה בתחנת המשטרה. במרבית המקרים השוטרים מטפלים ברצינות בתלונה, קונסים את הנהג ושוללים את רישיונו. בבוקרשט פועלים שוטרים סמויים רבים למגר את התופעה.
- תעלו תמיד על מונית מוזמנת ולא מזדמנת.
- עדיף להזמין מונית באפליקציית SMART TAXI או מ'אובר' ולהשתמש בשמות מקומיים כמו בוגדאן, אדריאן, אנקה, לאורה, אובן, רלוקה, כדי לנסות להסוות את היותכם תיירם.
- כשאתם עולים למונית בדקו היטב ששם הנהג ופרטי המונית תואמים את ההזמנה. ליתר ביטחון תשאלו את שם הנהג.
- אל תסכימו שיסייעו אתכם למקומות של עיסויים או מעיינות טרמיים שאתם לא חפצים בהם.
- שלמו על הנסיעה רק אחרי שהנהג לוחץ על המונה ואתם יוצאים החוצה לפרוק את המזוודות.
- עדיף תמיד להיות עם שטרות קטנים ומטבעות, כי לרוב נהגי המוניות לא יחזירו עודף והם מצפים לטיפים.
- אם נוסעים בקבוצה של ארבעה אנשים עדיף לשכור מכונית שתעלה לכם כ-130 ליי ליום.
- דרשו בתחילת הנסיעה מהנהג להפעיל מונה ואם הוא מסרב פשוט תרדו.
- השתמשו בוויז כדי לבדוק שהנהג לא עושה לכם סיבובים כדי לגבות מכם מחיר מופקע ולדעת בדיוק את זמן הנסיעה והדרך.